Date2

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021 13:25:34

rss

αναζήτηση

makripano

Οι εφιαλτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο Πόρτο Ράφτη (Χάρτες)

Αλλάξτε μέγεθος

clima prafti

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα του Πόρτο Ράφτη, εν πολλοίς τρομακτική,  ενδεχομένως να βιώσουν μετά από μερικές δεκαετίες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του.

Μια εικόνα η οποία θα οφείλεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 έως και 3 βαθμούς Κελσίου.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιούργησε μία εφαρμογή σε συνδυασμό με τους χάρτες της Google η οποία δείχνει ποιά κατάσταση θα επικρατεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη ύστερα, ίσως, και από 50 χρόνια και πόσο η θάλασσα θα έχει διεισδύσει στην ξηρά.

Κι αν ο μισός αιώνας σας φαίνεται ένα πολύ μακρινό χρονικό όριο, απλά σκεφτείτε ότι τότε ένα δεκάχρονο σήμερα θα παιδί θα βρίσκεται στην ηλικία των 60 ετών.

Η Climate Central επέλεξε δύο σενάρια: Το πρώτο αφορά στις συνέπειες με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς (στους χάρτες επισημαίνεται με μπλε χρώμα) και το δεύτερο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς (στους χάρτες επισημαίνεται με κίτρινο χρώμα).

Το Πόρτο Ράφτη με +1,5 βαθμούς Κελσίου (μπλε χρώμα)

Στη Βραυρώνα τα νερά θα διεισδύσουν σε ένα μικρό κομμάτι του υδροβιότοπου, κάτι το οποίο θα συμβεί και σε όλη την ακτογραμμή.

Πιο έντονη θα είναι η διείσδυση του νερού στην περιοχή της Χαμολιάς όπου για παράδειγμα θα χαθεί ακόμη και το μικρό λιμανάκι που υπάρχει στην περιοχή.

Νοτιότερα η παραλία της Ερωτοσπηλιάς θα πάψει να υπάρχει όπως και γνωστή παραλία του Αγ. Σπυρίδωνα.

Στη συνέχεια η παραλιακή λεωφόρος Γρέγου θα βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την 25ης Μαρτίου.

Όλη η ακτογραμμή με τις κάθε λογής εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα θα πάψει να υφίστατι όπως τη γνωρίζουμε.

Ακόμη πιο νότια η εκκλησία της Αγ. Μαρίνας και η υπόλοιπη παραλία θα κατακλυστούν από το νερό της θάλασσας ενώ σε κάποια σημεία το νερό θα εισβάλει σε δεκάδες αν όχι και εκατοντάδες μέτρα μέσα στην ξηρά.

Ο λόφος της Κορώνης ουσιαστικά θα μετατραπεί σε νησί ενώ και η δημοτική πλαζ του Αυλακίου θα εξαφανιστεί κάτω από το νερό το οποίο θα διεισδύσει σε βάθος αρκετών δεκάδων μέτρων πίσω από αυτήν.

Το Πόρτο Ράφτη με +3 βαθμούς Κελσίου (κίτρινο χρώμα)

Κι αν το σενάριο του +1,5 βαθμού μοιάζει τρομακτικό, οι συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3 βαθμούς είναι τρομακτικές.

Αρχίζοντας από τη Νραυρώνα ολόκληρος ο υδροβιότοπος αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος θα βυθιστούν.

Στον κυρίως αστικό ιστό του Πόρτο Ράφτη, πολλά μέτρα ξηράς στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα να μετατραπούν σε βυθό ενώ θα χαθεί και η μικρή χερσόνησος που χαωρίζει τον κόλπο του Πόρτο Ράφτη στα δύο.

Στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας τα νερά θα ξεπεράσουν ακόμη και τη λεωφόρο Πανοράματος ενώ το ίδιο θα συμβεί και προχωρώντας προς την Κορώνη όπου ό,τι υπάρχει εκεί θα βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή.

Ποιος είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central

Πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 από επιστήμονες και δημοσιογράφους και αναλύει στοιχεία της κλιματικής αλλαγής με βάση τις επιστήμες.

Διεξάγει επιστημονική έρευνα για θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και παράγει περιεχόμενο πολυμέσων που διανέμεται μέσω της ιστοσελίδας και των συνεργατών του στα μέσα ενημέρωσης.

Η εγκυρότητά του προκύπτει και από το γεγονός ότι οι έρευνές του έχουν προβληθεί σε πολλές εξέχουσες αμερικανικές πηγές ειδήσεων, όπως οι New York Times, το Associated Press, το Reuters, το NBC Nightly News, το Time, το National Public Radio, το PBS, το Scientific American και η Washington Post.

Ο Climate Central χορηγεί επίσης μαθήματα για μετεωρολόγους και παρέχει κλιματικά γραφικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η προσφορά του έχει αναγνωριστεί στη διάρκεια των 13 χρόνων λειτουργίας του και μάλιστα σε αυτή οφείλεται η αύξηση της αποδοχής της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής με βάση και τοπικές προβλέψεις.

Δείτε παρακάτω χάρτες από την ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Ράφτη με βάση την εφαρμογή του Climate Central:

portorafti3 vravrona

portorafti1

portorafti2

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Όταν η Αρτέμιδα εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης (Χάρτες)

Το εφιαλτικό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής στη Ραφήνα – Πώς θα χαθεί το λιμάνι και όχι μόνο (Χάρτες)

Κλιματική αλλαγή: Όταν οι παραλίες του Κορωπίου δεν θα υπάρχουν πια (Χάρτες)

Κλιματική αλλαγή: Οι χάρτες του τρόμου που δείχνουν περιοχές του Δήμου Σαρωνικού να εξαφανίζονται

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια