Date2

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 07:55:02

rss

αναζήτηση

makripano

Κλιματική αλλαγή: Όταν οι παραλίες του Κορωπίου δεν θα υπάρχουν πια (Χάρτες)



Αλλάξτε μέγεθος

klimall koropi

Τρομακτικές αλλαγές οι οποίες θα αλλάξουν εντελώς το ανάγλυφο των ακτών του Δήμου Κρωπίας επιφυλάσσει η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 και 3 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προκύπτει από τους χάρτες που δημοσιοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central και σύμφωνα με τους οποίους μετά από 50 χρόνια, όταν δηλαδή ένα δεκάχρονο σήμερα παιδί θα βρίσκεται στην ηλικία των 60 ετών, η ακτογραμμή από τις τρύπες του Καραμανλή έως την παραλία του Αγίου Δημητρίου, σε τίποτα δεν θα θυμίζει την τωρινή κατάστασή της.

Αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (μπλε χρώμα)

Στην παραλία του Αγ. Δημητρίου Κορωπίου, ολόκληρη η ακτή όπως την βλέπουμε σήμερα θα εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έτσι για παράδειγμα το πάρκινγκ που υπάρχει σήμερα εκεί θα κατακλυστεί από τα νερά.

Όπως προκύπτει από την εφαρμογή του Climate Central σε κάποια σημεία η θάλασσα θα φτάσει μέχρι τη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου.

Επίσης θα υπερκαλυφθεί και η μικρή παραλία της Αλθέας.

Στη μεγάλη παραλία από το Νησί Ντούνη έως και την Αγία Μαρίνα οι αλλαγές θα είναι επίσης δραματικές. Όλη αυτή η περιοχή θα καλυφθεί από τη θάλασσα η οποία θα περάσει και τη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου. Στη συνέχεια από την ψαροταβέρνα Λαζάρου έως και τις εγκαταστάσεις του ΝΑΟ Κέκροψ όλα θα καλυφθούν από τη θάλασσα και σε βάθος μέχρι τη λεωφόρο.

Σε ό,τι αφορά την παραλία της Λουμπάρδας, όλη η παραλία που βρίσκεται δεξιά καθώς βλέπουμε από τη θάλασσα προς τη στεριά (εκεί που βρίσκεται το Χαγιάτι) θα εξαφανιστεί κάτω από το νερό.

Επίσης θα χαθεί ένα τμήμα της κεντρικής παραλίας της περιοχής δίπλα στο Mojito Bay.

Και βέβαια ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει όλη η λεωφόρος Αθηνών Σουνίου μέχρι τις τρύπες του Καραμανλή.

Αύξηση θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου (κίτρινο χρώμα)

Στον Άγιο Δημήτριο όλα τα σημεία που βρίσκονται κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου θα κατακλυστούν από το νερό το οποίο θα υπερκαλύψει και τη λεωφόρο στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Επιπροσθέτως θα διεισδύσει σε ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού που περικλείεται μεταξύ των οδών Αγ. Δημητρίου και Απειράνθου.

Από ύψος του νησιού Ντούνη έως και την παραλία της Αγ. Μαρίνας το νερό θα περάσει τη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου.

Το προαύλιο της εκκλησίας της Αγ. Μαρίνας θα βυθιστεί στο νερό ενώ θα υπερκαλυφθούν και οι εγκαταστάσεις του ΝΑΟ Κέκροψ με τον λόφο που βρίσκεται δίπλα σε αυτές να αποτελούν το όριο της ξηράς με τη θάλασσα.

Τα νερά θα φτάσουν μέχρι την κατάληξη της λεωφόρου Κορωπίου – Αγ. Μαρίνας.

Η αύξηση των τριών βαθμών θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Λουμπάρδας. Ολόκληρη η έκταση που βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου θα βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όμως το νερό θα διεισδύσει και πέραν της λεωφόρου καλύπτοντας μέχρι και τον χώρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών τα οποία λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του '60 ενώ το... κύμα θα σκάει στη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Λουμπάρδας.

Οι τρύπες του Καραμανλή θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στη θάλασσα.

Ποιος είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central

Πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 από επιστήμονες και δημοσιογράφους και αναλύει στοιχεία της κλιματικής αλλαγής με βάση τις επιστήμες.

Διεξάγει επιστημονική έρευνα για θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και παράγει περιεχόμενο πολυμέσων που διανέμεται μέσω της ιστοσελίδας και των συνεργατών του στα μέσα ενημέρωσης.

Η εγκυρότητά του προκύπτει και από το γεγονός ότι οι έρευνές του έχουν προβληθεί σε πολλές εξέχουσες αμερικανικές πηγές ειδήσεων, όπως οι New York Times, το Associated Press, το Reuters, το NBC Nightly News, το Time, το National Public Radio, το PBS, το Scientific American και η Washington Post.

Ο Climate Central χορηγεί επίσης μαθήματα για μετεωρολόγους και παρέχει κλιματικά γραφικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η προσφορά του έχει αναγνωριστεί στη διάρκεια των 13 χρόνων λειτουργίας του και μάλιστα σε αυτή οφείλεται η αύξηση της αποδοχής της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής με βάση και τοπικές προβλέψεις.

Δείτε παρακάτω χάρτες από την παράκτια περιοχή του Δήμου Κρωπίας με βάση την εφαρμογή του Climate Central:

1agdimitrios

2althea

3agmarina

4loubarda

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Οι χάρτες του τρόμου που δείχνουν περιοχές του Δήμου Σαρωνικού να εξαφανίζονται

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια