Κλιματική αλλαγή: Οι χάρτες του τρόμου που δείχνουν περιοχές του Δήμου Σαρωνικού να εξαφανίζονται
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 20:58
Βιώνουμε πλέον τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι η χειρότερη δυνατή.
Όμως δυστυχώς, όπως αποδεικνύει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central, το μέλλον προδιαγράφεται εφιαλτικό και αυτό που ζούμε τώρα είναι σταγόνα στον ωκεανό της καταστροφής που μας επιφυλάσσει η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη από 1,5 έως 3 βαθμούς Κελσίου.
Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ο συγκεκριμένος οργανισμός και εφαρμόζοντας την στους χάρτες της Google μας δείχνει ποια θα είναι η κατάσταση κάθε γωνιάς της Γης μας εφόσον αυξηθεί η θερμοκρασία.
Το notioanatolika.gr ερευνώντας τον χάρτη αποκαλύπτει το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσει στα παραθαλάσσια μέρη του Δήμου Σαρωνικού, η αύξηση της θερμοκρασία κατά 1,5 (μπλε χρώμα) και κατά 3 (κίτρινο χρώμα) βαθμούς Κελσίου στα επόμενα 50 χρόνια, όταν δηλαδή ένα δεκάχρονο σήμερα παιδί θα βρίσκεται στην ηλικία των 60 ετών.
Από την Παλαιά Φώκαια και τις Αλυκές Αναβύσσου έως και το Λαγονήσι τα όσα μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή τρομάζουν.
Αύξηση 1,5 βαθμών (Μπλε χρώμα στους χάρτες)
Θα χαθεί η Αθηνών – Σουνίου ουσιαστικά σε όλο το μήκος της και βέβαια ό,τι βρίσκεται κάτω από αυτήν έως την ακτογραμμή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Στην Ανάβυσσο όλη η τεράστια έκταση των Αλυκών θα καλυφθεί από τη θάλασσα η οποία θα καλύψει και κάποια σημεία της λεωφόρου Καραμανλή.
Η παραλία του Αγ. Νικολάου στο μεγαλύτερο ποσοστό της θα εξαφανιστεί και έτσι ο λόφος που υπάρχει το ομώνυμο ξωκκλήσι θα μετατραπεί σε... νησί!
Οι παραλίες που υπάρχουν δυτικότερα θα πάψουν να υφίστανται.
Επίσης θα εξαφανιστούν οι παραλίες στο Μαύρο Λιθάρι και αυτές κάτω από τα ξενοδοχεία Alexander και Eden.
Στη Σαρωνίδα η γνωστή κεντρική παραλία αλλά και η Αθηνών Σουνίου επίσης θα εξαφανιστούν όπως και όλη η ακτογραμμή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα πριν και μετά.
Προχωρώντας, όλη η... χερσόνησος του Grand Resort θα κατακλυστεί από τη θάλασσα με αποτέλεσμα ένα μόνο σημείο του – το υψηλότερο – να μετατραπεί σε νησί.
Η λεωφόρος Καλυβίων θα φτάνει μέχρι το Boa όπου θα ξεκινά η θάλασσα. Οι πολυχώροι Ανθέλεια και Αμέθυστος θα βρίσκονται πλέον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εξίσου τρομακτική και η συνέχεια του οδοπορικού αυτού αφού με νερό θα έχουν καλυφθεί και οι παραλίες σήμερα του Αγ. Νικολάου, το Μπαλί και ακόμη και η ψαροταβέρνα Τρεχαντήρι.
Ίδια κατάσταση μέχρι την παραλία του Αγ. Δημητρίου που αποτελεί το όριο με τον Δήμο Κρωπίας.
Διαβάστε επίσης: Το εφιαλτικό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής στη Ραφήνα – Πώς θα χαθεί το λιμάνι και όχι μόνο (Χάρτες)
Αύξηση 3 βαθμών (Κίτρινο χρώμα στους χάρτες)
Αν το μέλλον μοιάζει τρομακτικό εφόσον αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς, η αύξηση κατά 3 βαθμούς δημιουργεί δέος.
Ένα μεγάλο τμήμα της Παλαιάς Φώκαιας θα πάψει να υφίσταται αφού θα έχει καλυφθεί από τη θάλασσα. Οι ψαροταβέρνες στη μία είσοδο της πόλης θα έχουν εξαφανιστεί όπως και η πλατεία που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή.
Τα νερά θα έχουν εισχωρήσει σε βάθος πολλών δεκάδων μέτρων μέσα στην πόλη και όλο το εμπορικό κέντρο δεν θα υπάρχει πια.
Σε κάποια σημεία, στην Ανάβυσσο. το κύμα θα φτάνει μέχρι τη Γεωργ. Μαλτέζου ενώ δεν θα υπάρχει και η συνέχεια της λεωφόρου Αναβύσσου που ονομάζεται Αγ. Ιωάννου Θεολόγου. Ο περιφερειακός δρόμος των Αλυκών επίσης στα πιο χαμηλά σημεία του θα είναι θάλασσα.
Όλη η περιοχή που βρίσκονται τα πάρκινγκ σκαφών θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ουσιαστικά θα έχει χαθεί και η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Στη Σαρωνίδα το νερό θα φτάσει μέχρι τα μέσα της κεντρικής πλατείας ενώ οι πολυκατοικίες Δεβερίκου θα βρίσκονται πλέον στην ακροθαλασσιά αν το ισόγειό τους δεν αποτελεί ήδη κομμάτι της.
Στη συνέχεια της ακτογραμμής το νερό της θάλασσας θα έχει προχωρήσει κάποιες δεκάδες μέτρα και πλέον τα σπίτια που βρίσκονται κατά μήκος της Αθηνών – Σουνίου ουσιαστικά δεν θα μπορούν να κατοικηθούν.
Φτάνοντας στο Λαγονήσι η οδός Σοφούλη δεν θα υπάρχει πια ενώ η θάλασσα θα έχει καλύψει εκτάσεις και πάνω από την οδό Κρέσνας.
Είναι βέβαια αυτονόητο ότι με νερό θα έχει καλυφθεί και όλη πλέον η μικρή χερσόνησος του Grand Resort.
Στο κομμάτι του Λαγονησίου που ακολουθεί το νερό θα έχει φτάσει μέχρι την οδό Παπαφλέσσα ενώ στα όρια με τον Δήμο Κρωπίας η μισή οδός Απειράνθου θα έχει βυθιστεί στο νερό.
Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί όχι μόνο να μας αλλάξει τη ζωή προς το χειρότερο αλλά να δημιουργήσει και έναν νέο πλανήτη.
Του οποίου η εικόνα σαφώς και μας τρομάζει αφού πλέον δεν θα υπάρχει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Και ίσως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε σκληρά για να τον κρατήσουμε εμείς, όπως τον παραλάβαμε από τους προγόνους μας και να τον αποδώσουμε στους απογόνους μας. Απλά διότι πλέον ο κίνδυνος... βρέχει τα πόδια μας.
Δείτε εικόνες από την εφαρμογή του Climate Central που πραγματικά κόβουν την ανάσα:
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια