Date2

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 11:53:53

rss

αναζήτηση

makripano

Αγ. Μαρίνα Κορωπίου: Η ανησυχία των πολιτών και οι εξηγήσεις της Περιφέρειας για τα έργα στον Ξερέα (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

1paralia agmarina

Μια φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου και δείχνει μια εντυπωσιακά άσχημη εικόνα στη θάλασσα της παραλίας της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Στη φωτογραφία φαίνεται να έχει κατακλυστεί η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή από λασπόνερα τα οποία προέρχονται από τις εργασίες στο κατάντι σημείο του ρέματος, δηλαδή στην εκβολή του στη θάλασσα.

Δημοσιοποιήθηκε από τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κρωπίας «Αλλάζουμε», Αφροδίτη Κουντούρη η οποία με κείμενο που δημοσίευσε, στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, στην τοπική εφημερίδα «Εβδόμη», εξέφρασε την ανησυχία της αλλά και πολλών συμπολιτών της χαρακτηρίζοντας το όλο έργο «φαραωνικής κατασκευής».

Πρόσθεσε δε ότι συντελείται « περιβαλλοντική κακοποίηση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας και συρρίκνωση κατά μεγάλο μέρος του ωφέλιμου πλάτους της πρόσβασης των κολυμβητών στη θάλασσα» με τη «δημιουργία ενός ρυπογόνου καναλιού» αλλά και «διαχωρισμός της Αγίας Μαρίνας με ένα τεράστιο όρυγμα από συρματοκιβώτια».

Η κα Κουντούρη κατέληξε μάλιστα ότι ναι μεν είναι αναγκαίο το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος του Ξερέα, όχι όμως αυτό, το συγκεκριμένο, που κατασκευάζεται.

Κυρίως η φωτογραφία που δείχνει τη λάσπη μέσα στη θάλασσα της Αγίας Μαρίνας ανησύχησε, όπως είναι φυσικό, τους πολίτες οι οποίοι θορυβήθηκαν μήπως και καταστραφεί μια εξαιρετική παραλία της περιοχής και μία από τις τρεις μεγαλύτερες του Κορωπίου (σ.σ.: οι άλλες δύο είναι της Λουμπάρδας και του Αγ. Δημητρίου) που αποτελούν το παραλιακό μέτωπο του δήμου.

Οι εξηγήσεις της Περιφέρειας

Με δεδομένο ότι το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής, το notioanatolika.gr ζήτησε από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Τεχνικών Έργων, πολιτική μηχανικό Ευρώπη Κοσμίδη να εξηγήσει τί ακριβώς συμβαίνει και που οφειλόταν η συγκεκριμένη εικόνα της παραλίας.

«Η ανησυχία των πολιτών είναι εύλογη», ανέφερε η κα Κοσμίδη προσθέτοντας ότι η λάσπη αυτή προέκυψε από τα πασαλοπήγματα που τοποθετούνται στο τελευταίο τμήμα του έργου.

«Στο σημείο αυτό βρέθηκε βράχος και μάλιστα σε βάθος δέκα περίπου μέτρων με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να πρέπει να τον σπάσουν για την τοποθέτηση των πασαλοπηγμάτων ώστε να οριοθετηθεί το ρέμα», συμπλήρωσε η εντεταλμένη Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη συγκράτηση των χωματουργικών σε συγκεκριμένο σημείο του έργου, το κονίαμα του βράχου παρασύρθηκε στη θάλασσα και δημιουργήθηκε η άσχημη αυτή εικόνα» ανέφερε τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι κάτι που διαλύεται και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Πάντως η κα Κοσμίδη έκανε σαφές ότι τα έργα θα σταματήσουν περί τα τέλη Απριλίου ( και μέχρι τότε δεν θα εξελίσσονται τα Σαββατοκύριακα) και θα επαναληφθούν από τον Οκτώβριο και μετά ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην παραλία και οι λουόμενοι να μπορούν να τη χαίρονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η ξύλινη γέφυρα

Παράλληλα όμως αποκάλυψε ότι στο σημείο της εκβολής του ρέματος στη θάλασσα θα δημιουργηθεί και μια ξύλινη γέφυρα η οποία θα ταιριάζει με το περιβάλλον απ' όπου θα μπορούν να διέρχονται οι πολίτες αλλά και κάποια οχήματα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα η συγκεκριμένη παρέμβαση θα γίνει εφόσον έχει συμφωνηθεί και με τον ΝΑΟ Κέκροψ αλλά και με τον Δήμο Κρωπίας.

Η κα Κοσμίδη έκανε δε σαφές ότι το όλο έργο εξελίσσεται ομαλά και στην εκβολή του ρέματος δεν θα δημιουργηθεί περιβαλλοντική όχληση όπως δηλαδή ακιρβώς συμβαίνει και στην εκβολή του ρέματος Κόρμπι.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο του άρθρου της κας Κουντούρη στην «Εβδόμη» για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας τμήματος του ρέματος «Ξερέα» Αγίας Μαρίνας Κρωπίας:

«Το Έργο αντιπλημμυρικής προστασίας τμήματος του ρέματος “Ξερέα” στα διοικητικά όρια του Δήμου Κρωπίας εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2014-2020” και εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Από την αρχική ένταξη του έργου κύλισε πολύς χρόνος, γιατί αν και είχε εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του, όλες οι άλλες βασικές παράμετροι υλοποίησής του δεν είχαν διευθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 που ξανάρχισε εντατικότερα η κατασκευή του.

Τώρα φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της φαραωνικής κατασκευής του έργου και συγκεκριμένα:

  • Περιβαλλοντική κακοποίηση της παραλίας της Αγίας Μαρίνας και συρρίκνωση κατά μεγάλο μέρος του ωφέλιμου πλάτους της πρόσβασης των κολυμβητών στη θάλασσα , αφού το ανατολικό μέρος του αιγιαλού θα είναι βραχώδες .
  • Δημιουργία ενός ρυπογόνου καναλιού πλάτους περίπου 16 μέτρων εντός της ξηράς και σε μήκος 300 έως 400 μέτρων, που τα νερά του όπως φαίνεται ,δεν θα ανανεώνονται και θα συγκρατούν όλα τα λύματα που θα μεταφέρει το ρέμα μετά από μία βροχόπτωση.
  • Διαχωρισμός της Αγίας Μαρίνας με ένα τεράστιο όρυγμα από συρματοκιβώτια, που πολύ απέχει από ένα σύγχρονο περιβαλλοντικά αντιπλημμυρικό έργο.

Δηλαδή υλοποιείται ένα πανάκριβο έργο, που αντί να λύσει θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια όμορφη και γραφική παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού, που είναι ήδη επιβαρυμένη με ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση λόγω των αεροδιαδρόμων αλλά και περιβαλλοντική ρύπανση λόγω των υλικών αμιάντου που είναι τοποθετημένες σε πολλές στέγες αυθαίρετων κατοικιών.

Επισημαίνω ότι οι σημερινές “τοπιακές αναδιαμορφώσεις με αφετηρία το ρέμα” στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων, είναι ο ανασχεδιασμός της τεχνικής ανοικτής διατομής της κοίτης των ρεμάτων, ώστε να λειτουργεί ως συνδετήριος δημόσιος χώρος, ταυτόχρονα με την λειτουργία του ως φορέα νερού και ως αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων και όχι η κατασκευή ενός οχετού διευθέτησης των ομβρίων υδάτων μιας υδρολογικής λεκάνης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη το φυσικό περιβάλλον.

Το Αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος Ξερέα είναι αναγκαίο; Ναι αλλά δυστυχώς όχι αυτό που κατασκευάζεται».

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εξέλιξη των έργων στο σημείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα:

par1

par2

par3

par4

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια