Date2

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021 00:00:52

rss

αναζήτηση

makripano

Τρύπα Καραμανλή: Αυτοψία Πατούλη – Κοσμίδη για την ασφάλεια διερχομένων και μαθητών (Βίντεο & Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

sir1

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου εξαιτίας των έργων στην Τρύπα του Καραμανλή, στις σήραγγες δηλαδή του 33ου χιλιομέτρου του συγκεκριμένου δρόμου.

Το γεγονός ότι στις πρώτες δύο ημέρες εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις παρακαμπτηρίους οδούς οι οποίες περνούσαν μέσα από κατοικημένες περιοχές και μπροστά από δύο σχολικά συγκροτήματα με σαφή κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων παιδιών καθώς και των γονέων και των εκπαιδευτικών τους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης συνοδευόμενος από την περιφερειακή σύμβουλο εντεταλμένη Τεχνικών Έργων, Ευρώπη Κοσμίδη και τους επικεφαλής των σχετικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και τον δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση, πραγματοποίησε αυτοψία στις σήραγγες και ενημερώθηκε διεξοδικά τόσο για τις απαιτούμενες εργασίες όσο και για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι των πρώτων ημερών.

Η αλήθεια είναι ότι οι σήραγγες έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της παρόδου του χρόνου και των στοιχείων της φύσης τα οποία επέδρασαν καταλυτικά στη στατικότητα των βράχων.

Γι' αυτό ακριβώς και η συντήρησή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα από πλευράς των τεχνικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι προβλήματα υπάρχουν και στα βράχια που βρίσκονται ένθεν κακείθεν των σηράγγων και μάλιστα σε πολλά σημεία πέτρες έχουν αποκολληθεί και είναι έτοιμες να πέσουν στο οδόστρωμα με μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε επιτόπου επί τάπητος ήταν αυτό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ώστε οι όποιες εργασίες να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια.

Η λύση μόνο των παρακαμπτηρίων οδών μέσα από κατοικημένες περιοχές και δίπλα από σχολεία σαφώς και δεν απέδωσε και ο ίδιος ο κ. Πατούλης κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος.

Αρχικά προκρίθηκε η λύση μικρών φαναριών τόσο στο ρεύμα από Βάρκιζα προς Αγ. Μαρίνα όσο και από στο ρεύμα από Αγ. Μαρίνα προς Βάρκιζα με την κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση.

Στην πράξη όμως αποδείχτηκε, μπροστά στα μάτια μάλιστα του περιφερειάρχη και των συνεργατών του ότι οι οδηγοί ελάχιστη σημασία δίνουν τόσο στα φανάρια όσο και στη σχετική σήμανση.

Έτσι αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κανονικά (μεγάλα) φανάρια, να υπάρξει πιο εμφανής σήμανση με φανούς με πορτοκαλί χρώμα που θα αναβοσβήνουν και προειδοποιητικά ανάγλυφα (σαγρέ) στο οδόστρωμα ώστε να κατανοούν οι οδηγοί ότι οφείλουν να ελαττώσουν ταχύτητα επειδή υπάρχει κίνδυνος.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που συζητήθηκε είναι αυτό της διάρκειας των κόκκινων φαναριών ώστε σε ώρες αιχμής, κυρίως τα σαββατοκύριακα να μην δημιουργείται κυκλοφοριακό αδιαχώρητο.

Έτσι θα τοποθετηθούν φανάρια των οποίων το κόκκινο – πράσινο θα αλλάζει χρονικά ανάμεσα με την κίνηση που θα υπάρχει στη λεωφόρο.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα επιτρέψουν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν την Αθηνών – Σουνίου με ασφάλεια και παράλληλα να αποφεύγεται η παροχέτευσή τους σε οδούς κατοικημένων περιοχών όπως της Ν. Παπαγιαννοπούλου όπου θα έρχονται... αντιμέτωποι με τα δύο σχολικά συγκροτήματα.

Ο περιφερειάρχης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και τα όσα του τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Αγ. Μαρίνας, Κων/νος Καλκαβούρας ο οποίος είχε προσκληθεί στο σημείο από τον κ. Κιούση για να εκφράσει τις απόψεις τους εξ ονόματος των γονέων των παιδιών τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν σε διαρκή κίνδυνο.

Πάντως τόσο ο κ. Πατούλης όσο και η κα Κοσμίδη έδειξαν να κατανοούν απολύτως τις επισημάνσεις των τεχνικών της Περιφέρειας και του δημάρχου Κρωπίας, Δ. Κιούση αλλά και την αναγκαιότητα διασφάλισης των συνθηκών οδήγησης ώστε να αποφευχθεί κάθε άσχημο ενδεχόμενο.

Παράλληλα ζητήθηκε να υπάρξει και ξεχωριστός ποδηλατόδρομος με εμφανή σηματοδότηση ώστε οι ποδηλάτες που χρησιμοποιούν τον παραλιακό δρόμο πολύ συχνά να κινούνται επίσης με ασφάλεια.

sir3

Πάντως το γεγονός ότι επιτέλους υπάρχει μια περιφερειακή αρχή η οποία διαθέτει όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και την πολιτική βούληση να διορθώσει βλάβες – και μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Πατούλης με σεβασμό σε ένα ιστορικό για την εποχή του έργο – καταδεικνύει τον τρόπο που λειτουργεί πλέον η Περιφέρεια Αττικής.

Κάτι άλλωστε το οποίο επεσήμανε και ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αυτοψία τονίζοντας παράλληλα ότι ο δήμος και πλήθος πολιτών είχαν επισημάνει τα προβλήματα των σηράγγων αλλά η προηγούμενη αρχή της κας Δούρου κώφευε συστηματικά.

Παρακολουθείστε παρακάτω στιγμιότυπα από την αυτοψία του περιφερειάρχη και των συνεργατών του στις σήραγγες καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πατούλη:

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση ο οποίος αφενός ευχαρίστησε την Περιφέρεια αφετέρου στάθηκε στα προβλήματα των σηράγγων αλλά και στην ανάγκη μη χρήσης των παρακαμπτηρίων οδών που είχαν προκριθεί ώστε να μην κινδυνεύσουν μαθητές και γονείς:

Δείτε φωτογραφίες από την αυτοψία του περιφερειάρχη και των συνεργατών του:

sir2

sir4

sir5

sir6

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια