Date2

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 10:13:00

rss

αναζήτηση

makripano

Προσπάθεια του Δήμου Κρωπίας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη μετά τις επιθέσεις αδεσπότων κατά πολιτών στο κέντρο του Κορωπίου!Αλλάξτε μέγεθος

adespota koropi

Το περιστατικό επίθεσης από αδέσποτο σκύλο σε κεντρικό σημείο του Κορωπίου που κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες δάσκαλος της πόλης, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του συγκεκριμένου πολίτη στάθηκε και ο κορυφαίος εικαστικός και λαογράφος των Μεσογείων, Γιάννης Πρόφης ο οποίος σε ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook υποστήριξε ότι είχε πέσει και αυτός θύμα «του σκύλου της πλατείας», προσθέτοντας:

«Δυο φορές όλες κι όλες πέρασα αυτή την εβδομάδα από την πλατεία και τις δυο με δάγκωσε ο γνωστός μαύρος σκύλος με το μέτριο μέγεθος. Ούτε τον φόβισα ούτε τίποτα. Κυριακή απόγευμα ήρθε πίσω μου, χωρίς να το αντιληφθώ και με δάγκωσε. Την Τρίτη βράδυ, παρέα με άλλα σκυλιά, δάγκωσε πάλι το ίδιο. Είμαι πολύ φίλος των σκυλιών, ακόμα και των αδέσποτων. Αλλά είπα να μην ξαναπεράσω από την πλατεία, μέχρι που άκουσα με ανακούφιση από τον ιδιοκτήτη καφετέριας του πεζόδρομου ότι το συγκεκριμένο σκυλί το “μάζεψαν κάποιοι από τον δήμο”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σκυλί αυτό τις τελευταίες μέρες είχε δαγκώσει πάνω από 100 άτομα. Κάποιος άλλος όμως εξέφρασε επιφύλαξη. “Να δεις ότι σε λίγες μέρες θα το αφήσουν πάλι ελεύθερο” είπε. Λέτε;».

Η αναστάτωση πάντως που δημιουργήθηκε ανάγκασε τον δήμαρχο Δημήτρη Κιούση και τον εντεταλμένο για τα αδέσποτα ζώα δημοτικό σύμβουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στην οποία χωρίς να κάνουν αναφορά στα συγκεκριμένα ή σε άλλα παρόμοια περιστατικά υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Κρωπίας «έγιναν μεγάλα βήματα προόδου στο πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Παράλληλα κάνουν αναφορά στην ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος αδέσποτων ενώ υπογραμμίζεται ότι «ετήσια συνάπτεται Σύμβαση με εξειδικευμένο φορέα για στείρωση, εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση-«τσιπάρισμα», αλλά και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του τόπου μας».

Βέβαια τόσο ο δήμαρχος όσο και ο εντεταλμένος δημ. σύμβουλος δεν εξηγούν πώς υπάρχουν στην κεντρική πλατεία της πόλης σκυλιά που επιτίθενται σε ανυποψίαστους περαστικούς.

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως παραδέχονται την ύπαρξη προβλημάτων αφού όπως υποστηρίζουν «ο Δήμος προετοιμάζει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων (σ.σ.: προφανώς δεν υπάρχουν τέτοιες μέχρι σήμερα), καθώς και πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σ.σ.: ούτε κάτι ανάλογο υπάρχει από τον δήμο μέχρι σήμερα), έτσι ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους και σύντομα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση.

Προς τη θετική κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος πάντως οδηγεί η έκκληση προς τους πολίτες να πλαισιώσουν τη Φιλοζωική Ομάδα και να συμμετάσχουν για τον λόγο αυτό στη συζήτηση που διοργανώνεται στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 12ης Απριλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου.

Μέχρι τότε όμως, προσοχή και αποφυγή των περιφερόμενων αγελών!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των κ.κ. Κιούση και Κωνσταντάρα έχει ως εξής:

«Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητούνται και γράφονται πολλά για το ζήτημα των αδέσποτων στο Δήμο μας, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τα εξής:

1. Τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας έγιναν μεγάλα βήματα προόδου στο πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, αλλά και εθελοντές.
 
2. Ιδρύθηκε και λειτουργεί Δημοτική Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος αδέσποτων όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ από το 2016 καλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι φιλόζωοι συμπολίτες μας προκειμένου να συζητούνται τα προβλήματα και να συναποφασίζονται οι ενέργειες.

3. Ετήσια συνάπτεται Σύμβαση με εξειδικευμένο φορέα για στείρωση, εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση-«τσιπάρισμα», αλλά και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του τόπου μας. Η σύμβαση αυτή ανανεώνεται κάθε χρόνο και θα ενισχυθεί χρηματοδοτικά φέτος. Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί.
 
4. Ο Δήμος προετοιμάζει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, καθώς και πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έτσι ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους και σύντομα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τους πολίτες του τόπου μας που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και να συμμετέχουν στην Φιλοζωική ομάδα, σε συζήτηση την Παρασκευή 12 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου».

Σχόλια