Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 22:58:56

rss

αναζήτηση

makripano

Ημερολόγιο Ποίησης 2021: Η κατάθεση ψυχής της ποιήτριας Αναστασίας Μενάγια από τη Νέα Μάκρη (Φωτός)



Αλλάξτε μέγεθος

1poiisi menagia

Η ευαισθησία της είναι δεδομένη και το ξέρουν καλά όλοι όσοι τη γνωρίζουν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από πολύ μικρή ηλικία η Αναστασία Μενάγια, κάτοικος Νέας Μάκρης, ξεπερνούσε την πεζή πραγματικότητα με τη μουσική και τους στίχους.

Η παρουσία της σε μια κορυφαία ποιητική συλλογή με αφορμή το ευαίσθητο θέμα των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους παιδιών και τα όσα υποφέρουν, αποκτά μια άλλη αξία για την ίδια αλλά και για όσους αποζητούν έναν λόγο που ξεπερνά τη σκληρότητα της ζωής.

Οι εκδόσεις «Άπαρσις» δημιούργησαν λοιπόν το Ημερολόγιο Ποίησης με τίτλο «Με το βλέμμα των παιδιών» εμπλουτίζοντάς του όχι μόνο με ποιήματα 120 ποιητών αλλά και με τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου από τη συλλογή του με τίτλο «Τα παιδιά που είδα», στην οποία αποτυπώνονται σε απρόσμενα ενσταντανέ η ζωή των ανήλικων σε προσφυγικές δομές της χώρας μας. 

Ο ίδιος ο διακεκριμένος φωτογράφος είπε για τις φωτογραφίες αυτές: «Αυτά τα παιδιά ξεριζώθηκαν από το παρελθόν τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί κάπου ξανά. Με άθλιες συνθήκες ζωής, με χαοτική καθημερινότητα, χωρίς σημεία αναφοράς, αιωρούνται στο πουθενά».

Η Αναστασία Μενάγια ήταν μία από τις ποιήτριες και ποιητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εκδοτικού οίκου για τη δημιουργία του Ημερολογίου.

Και αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την ίδια, τη Νέα Μάκρη και τον Δήμο Μαραθώνα ότι ένα ποίημά της – ανάμεσα σε άλλα εκατοντάδων ποιητών – επελέγη να συνοδεύσει μία από τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου.

«Επειδή παίζω πιάνο και κιθάρα, έγραφα στίχους για τραγούδια μου. Μετά άρχισα τα ποιήματα, εκεί κοντά στην εφηβεία. Τώρα στα 43, είπα να γράψω και το βιβλίο, για το οποίο είχα χρόνια την ιδέα, αλλά μάλλον, τώρα ήμουν έτοιμη», δήλωσε στο notioanatolika.gr η κα Μενάγια.

Και πραγματικά με την «παρουσία» της στο Ημερολόγιο αυτό αποδεικνύει ότι δικαίως μπορεί να κερδίσει μια θέση στην καρδιά πολλών ανθρώπων που υποκλίνονται στην ποίηση.

Διαβάστε παρακάτω το ποίημά της με τίτλο «Κοχύλι ζωής» και τη φωτογραφία του Μάριου Λώλου την οποία συνοδεύει, καθώς και τον έπαινο που έλαβε για το γεγονός ότι υπήρξε μία από τους 120 ποιητές που συνέβαλαν – ανάμεσα σε πάρα πολλές εκατοντάδες – στη δημιουργία του Ημερολογίου αυτού.

2menaya poiima

3epainos menaya

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια