Date2

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 22:44:51

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωπί: Το παρασκήνιο της προσπάθειας Κιούση για δωρεάν συνδέσεις αποχέτευσης – Πώς ωφελούνται οι δημότες

Αλλάξτε μέγεθος

Kiousis Georgiadis 2019

Ένας απίστευτος αγώνας δρόμου με αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις εξελίχθηκε από τον Μάιο του 2020 έως πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να μην υποχρεωθούν οι δημότες και κάτοικοι του Κορωπίου να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.

Μπορεί το άρθρο 96 του νόμου που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020 (με τον αριθμό 4685) να άνοιξε την πόρτα για τις δωρεάν συνδέσεις όμως όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 «η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης καθίσταται επιλέξιμη».

Η τελευταία αυτή λέξη («επιλέξιμη») σήμαινε πολύ απλά ότι έπρεπε να υπάρξει μία σειρά ενεργειών από τον κάθε ενδιαφερόμενο δήμο ώστε να δοθεί το τελικό πράσινο φως.

Με τη δημοσίευση λοιπόν του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Δήμος Κρωπίας κατέθεσε σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής το οποίο δια της διαχειριστικής αρχής του μεταβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από εκεί ξεκίνησαν τα δύσκολα αφού το αίτημα χάθηκε μέσα στα γραφειοκρατικά γρανάζια με αποτέλεσμα να περνά ο καιρός και η τελική γνωμοδότηση που απαιτούνταν για την ένταξη των συνδέσεων στο υπάρχον έργο να κωλυσιεργεί.

Τον Οκτώβριο ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης βλέποντας το αδιέξοδο απευθύνθηκε επανειλημμένα στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη εξηγώντας του την κατάσταση και επισημαίνοντάς του τον κίνδυνο μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τον Μάιο να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Ο κ. Γεωργιάδης επικοινώνησε άμεσα με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς οι οποίοι είχαν επαφή με τον κ. Κιούση για να τους επαναλάβει τους προβληματισμούς του.

Η πίεση εκείνη που άσκησε ο δήμαρχος Κρωπίας είχε ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες να ξεμπλοκαριστούν και τελικά να ανακοινωθεί πριν από λίγα 24ωρα η θετική εξέλιξη που οριστικοποιούσε και τυπικά τις δωρεάν συνδέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κατατεθεί περίπου 500 αιτήσεις από πολίτες των περιοχών όπου θα λειτουργήσει η αποχέτευση (πρόκειται για το σχέδιο πόλης του Κορωπίου και για τις επεκτάσεις του δυτικά και νότια) ενώ συνολικά οι συνδέσεις θα ξεπεράσουν τις 5.400.

Εάν δεν προχωρούσε η δημοτική αρχή Κρωπίας τις σχετικές διαδικασίες οι πολίτες αυτοί θα υποχρεώνονταν να καταβάλουν από 750 έως 1150 ευρώ για κάθε σύνδεση (το ακριβές ποσό εξαρτάται από την απόσταση της ρυμοτομικής γραμμής από τον κεντρικό αγωγό), κάτι το οποίο βέβαια δεν θα συμβεί.

Η στενή συνεργασία του κ. Κιούση με τον κ. Γεωργιάδη εξηγεί πάντως και τις ευχαριστίες του δημάρχου προς τον υπουργό αφού τελικά στην Ελλάδα του 2020 συνεχίζεται να χρειάζεται «εντολή άνωθεν» προκειμένου κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου να πράξουν το αυτονόητο.

Διαβάστε σχετικά: Δήμος Κρωπίας: Δωρεάν οι συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο!

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια