Date2

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2025 07:31:54

rss

αναζήτηση

makripano

Κριτική για την ανακοίνωση του Α.Σ. Λαυρίου σχετικά με την υπόθεση ασέλγειας μέλους του κατά ανήλικης



Αλλάξτε μέγεθος

asl anakoinosi

Εντυπώσεις – όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για το ύφος της - προκάλεσε η ανακοίνωση του Αθλητικού Συλλόγου Λαυρίου για το «λυπηρό» όπως το χαρακτήρισε περιστατικό, που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και αφορά τις κατηγορίες και τη σύλληψη 71χρονου μέλους του δ.σ. του και όχι προπονητή όπως αρχικά είχε αναφέρει η αστυνομία, για κατάχρηση ανήλικης αθλήτριας σε ασέλγεια.

Αν και επιχειρεί να δώσει μια εικόνα θεσμικής ψυχραιμίας, τελικά αφήνει πίσω της αρνητικό αποτύπωμα, κυρίως λόγω του αμυντικού τόνου και της εμφανέστατης προσπάθειας αποποίησης ευθύνης.

Από την αρχή κιόλας, η ανακοίνωση υιοθετεί έναν απολογητικό λόγο, τονίζοντας ότι «ουδεμία ευθύνη φέρει ο οποιοσδήποτε σύλλογος». Μια φράση που μπορεί να έχει νομική βάση, ωστόσο επικοινωνιακά λειτουργεί ψυχρά, ειδικά όταν αφορά υπόθεση παρενόχλησης ανήλικης αθλήτριας. Το βάρος δίνεται περισσότερο στην προστασία της εικόνας του συλλόγου παρά στην έκφραση ειλικρινούς συμπαράστασης.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η αναφορά ότι «στην υπόθεση εμπλέκεται γνωστό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου». Η επιβεβαίωση εμπλοκής διοικητικού στελέχους, σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιασδήποτε νύξης για προσωρινή απομάκρυνση ή εσωτερική έρευνα, καθιστά την αποστασιοποίηση του συλλόγου όχι μόνο αδύναμη, αλλά και αντιφατική.

Παράλληλα, η επιλογή διατύπωσης πως «το περιστατικό έλαβε χώρα εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων» υπογραμμίζει την πρόθεση αποσύνδεσης του γεγονότος από τη λειτουργία του συλλόγου. Ωστόσο, η κοινωνία συνήθως περιμένει από έναν αθλητικό φορέα που δρα με παιδιά να επιδεικνύει υπευθυνότητα και ηθική ευαισθησία, ανεξάρτητα από το πού συνέβη ένα περιστατικό.

Ιδιαίτερα ατυχής θεωρείται και η φράση «δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε μαθήματα ηθικής από άλλους συλλόγους». Το ύφος αυτό φανερώνει αμυντικότητα, εσωτερική πίεση και έλλειψη επικοινωνιακής ψυχραιμίας σε μια περίοδο που θα αναμενόταν χαμηλοί τόνοι και απόλυτη συγκέντρωση στην ουσία της υπόθεσης.

Παρότι το κείμενο περιλαμβάνει φράσεις όπως «λυπούμαστε βαθιά» και «κατανοούμε την αγωνία των γονέων», αυτές χάνονται μέσα στην προσπάθεια του συλλόγου να αποδείξει ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Έτσι, η ανακοίνωση δίνει την εντύπωση ενός φορέα που προσπαθεί να διασώσει το κύρος του, αλλά αδυνατεί να εκφράσει την ενσυναίσθηση και την ηθική στάση που απαιτείται σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα.

Το κλείσιμο με την ευχή «να είναι το τελευταίο περιστατικό που απασχολεί τον αθλητικό κόσμο της πόλης» μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο παρά με δέσμευση πρόληψης ή αυτοκριτικής διάθεσης.

Συνολικά, η ανακοίνωση του Αθλητικού Συλλόγου Λαυρίου αποπνέει την εικόνα ενός φορέα που περισσότερο αμύνεται παρά επικοινωνεί υπεύθυνα. Λείπει η ισορροπία ανάμεσα στην υπεράσπιση της φήμης και στην ουσιαστική επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας – μια ισορροπία που, ιδίως σε περιπτώσεις που αγγίζουν την προστασία ανηλίκων, είναι κρίσιμη.

Εν τω μεταξύ ο 71χρονος παραμένει κρατούμενος και την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή ο οποίος, αφού ακούσει την απολογία του, θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Με αφορμή το λυπηρό περιστατικό που έχει συγκλονίσει όλη την πόλη μας, το Δ.Σ του Αθλητικού Συλλόγου Λαυρίου δηλώνει υπεύθυνα τα εξής.

Πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά και στους γονείς που μας τα εμπιστεύονται, παρέχουμε προστασία από κάθε είδους πιθανή απειλή σε οποιαδήποτε μορφή της μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του συλλόγου εντός των αθλητικών χώρων.

Εκτός αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει ο οποιοσδήποτε σύλλογος. Ποτέ δεν έχει γίνει καμία καταγγελία ούτε στο σύλλογο, ούτε στις αρχές όλα αυτά τα χρόνια. Η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών είναι για εμάς ο πρώτιστος σκοπός και η βάση όλης της αθλητικής μας λογικής.

Λυπούμαστε βαθιά για το περιστατικό όπως έχει εξελιχθεί και κατανοούμε απόλυτα την αγωνία των γονέων και φίλων της ανήλικης αθλήτριας μας αλλά και την ανησυχία όλων των γονέων των αθλητριών μας και γενικότερα του κόσμου της πόλης μας.

Τονίζουμε απερίφραστα ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας ή παρενόχλησης, ιδιαίτερα σε ανήλικα παιδιά. Στην υπόθεση, όπως έχει γίνει γνωστό, εμπλέκεται γνωστό μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου μας και αφορά περιστατικό που ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές και που έλαβε χώρα σε εξωτερικό χώρο μακριά από την αθλητική μας έδρα. Ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να ελεγχθεί από εμάς.

Όπως κάθε υγιής σύλλογος, έτσι και ο δικός μας, δε θα επέτρεπε ποτέ να εκδηλωθεί παρενόχληση σε αθλήτρια κατά τη διάρκεια προπόνησης ή αγώνα. Το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη που εξετάζει τα γεγονότα και θα αποφανθεί έγκυρα με βάση τους ισχύοντες νόμους.

Εμείς σαν σύλλογος δεν παίρνουμε το ρόλο ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστών. Αναμένουμε την εξέλιξη των ερευνών και των αποφάσεων, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.

Πάντα συνεχίζουμε να περιφρουρούμε την ασφάλεια των παιδιών, σωματική και ψυχική, παρέχοντας αθλητική παιδεία. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε μαθήματα ηθικής από άλλους συλλόγους γιατί είναι αυτονόητο ότι εγγυόμαστε τα παραπάνω και το έχουμε αποδείξει σαν σύλλογος στα 17 χρόνια λειτουργίας μας.

Ευχόμαστε τέλος όλη η διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά και αυτό να είναι το τελευταίο περιστατικό που απασχολεί τον αθλητικό κόσμο της πόλης μας».

Διαβάστε σχετικά: Αναστάτωση στο Λαύριο από τη σύλληψη 71χρονου προπονητή για κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια