Date2

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 04:18:03

rss

αναζήτηση

makripano

Δημοσκόπηση Ανατ. Αττική: Ωφελημένοι ΠΑΣΟΚ, Λύση, ΚΚΕ – Πτώση ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ – Στο όριο Κασιδιάρης – ΜέΡΑ25 (Πίνακας)



Αλλάξτε μέγεθος

1dimoskop

Σοβαρά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που προκύπτει και στο οποίο διαπιστώνεται μια μεγάλη – συγκριτικά με το 2019 – αύξηση των ποσοστών δύο μικρότερων κομμάτων και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης ενώ ελαφρά είναι η αύξηση και για το ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα βλέπει τη δύναμή του να μειώνεται από το 43,13% του 2019 στο 35,8%, όμως το ίδιο συμβαίνει και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από το 29,6% του 2019 «πέφτει» στο 22,2%.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα κερδίζουν δύναμη αφού το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «ανεβαίνει» από το 5,03% του 2019 στο 6,4% ενώ εντυπωσιακή είναι και η άνοδος της Ελληνικής Λύσης αφού από το 4,85% του 2019 η επιρροή του στο εκλογικό σώμα της Ανατ. Αττικής φτάνει στο 5,3%.

Στα ίδια περίπου επίπεδα αυξάνεται και η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ το οποίο από το 4,96 του 2019 φτάνει στο 5,4% με βάση τη δημοσκόπηση.

Σε ό,τι αφορά το ΜέΡΑ25 αφού δείχνει να συρρικνώνεται αφού από το 3,87% του 2019, πέφτει στο 2,8%.

Εξάλλου ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ποσοστό του κόμματος του έγκλειστου στις φυλακές μέλους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη το οποίο φτάνει στο 2,9% και «φλερτάρει» με το όριο του 3%. Σημειώνεται ότι η ΧΑ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στις εκλογές του 2019 στην Ανατ. Αττική ποσοστό 3,16%, από τα υψηλότερα πανελλαδικά.

Κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει το ποσοστό 10,7% των αναποφάσιστων αφού η κατανομή του στα υπάρχοντα στη δημοσκόπηση κόμματα θα διαφοροποιήσει κατά τι τα ποσοστά τους και ίσως «χαρίσει» τουλάχιστον μία επιπλέον έδρα στα μεγαλύτερα.

Σημειώνεται ότι με την αύξηση των βουλευτικών εδρών της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας από 10 σε 12 (λόγω και των στοιχείων της πρόσφατης απογραφής), το εκλογικό μέτρο για μία βουλευτική έδρα πέφτει από το 10% που ήταν στο 8,33%.

Έτσι με βάση τη δημοσκόπηση η ΝΔ εκλέγει 5 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και από έναν τα υπόλοιπα κόμματα ενώ παραμένει και μία έδρα «αδιάθετη» η οποία θα κερδηθεί είτε από το ΜέΡΑ25 είτε από το κόμμα Κασιδιάρη εφόσον περάσουν και σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο το 3%.

Η παραπάνω κατανομή εδρών ισχύσει για τις εκλογές που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα με τα ποσοστά των κομμάτων στην εκλογική περιφέρεια της Ανατ. Αττικής, όπως προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της GPO:

kommata

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια