Date2

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 03:47:27

rss

αναζήτηση

makripano

Ομόφωνη απόφαση ανθρωπιάς και σεβασμού της μνήμης των νεκρών και των οικογενειών τους από το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου!



Αλλάξτε μέγεθος

nekrotaf rafina

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου, το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς όμως είχε την εξήγησή του.

«Λήψη απόφασης περί προσωρινού ενταφιασμού στα Δημοτικά Κοιμητήρια Ραφήνας – Πικερμίου», ανέφερε το 4ο θέμα και για κάποιους έμοιαζε ακατανόητο.

Μέχρι στιγμή επτά κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας έχουν ταυτοποιηθεί μέσω του DNA και οι δύο από αυτούς έχουν ήδη ταφεί στο Κοιμητήριο της πόλης.

Η καταστροφή όμως που υπέστησαν οι οικογένειές τους δημιούργησαν πλήθος γραφειοκρατικών προβλημάτων και οι άνθρωποι των νεκρών φοβήθηκαν μήπως οι νεκροί τους, στο όνομα κάποιων γραφειοκρατικών απαιτήσεων, μείνουν άταφοι.

Το πρόβλημα κατανόησαν αμέσως τόσο ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος Δήμητρα Τσεβά και για τον λόγο αυτό κατέθεσαν εισήγηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Κυριακής σύμφωνα με την οποία οι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά μπορούν να θάβονται στο νεκροταφείο της πόλης για μία πενταετία (όπως ορίζει παλαιότερη κανονιστική απόφαση του δήμου και αυτή είναι η έννοια της λέξης «προσωρινός») και εάν απαιτηθεί θα δίδεται παράταση για άλλα 2 χρόνια χωρίς οι συγγενείς τους να υποβάλλονται στο έξοδο των 260 ευρώ ανά επιπλέον έτος.

Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο επικύρωσε την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί και σύμφωνα με την οποία ο ενταφιασμός των θυμάτων γίνεται δωρεάν!

Το θέμα προέκυψε όταν κάποιοι από τους νεκρούς δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά περιστασιακοί – καλοκαιρινοί και βέβαια οι οικογένειές τους δεν διέθεταν τάφο σε άλλες περιοχές.

Έτσι έπρεπε το ζήτημα να διευθετηθεί πάραυτα ώστε να αποφευχθεί κωλυσιεργία με ό,τι αυτή μπορεί να σημαίνει τόσο για τη σορό όσο και για τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν με τόσο τραγικό και ξαφνικό τρόπο!

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι για πολλούς ένα τέτοιο θέμα μοιάζει αυτονόητο, όμως οι διαδικασίες που ακολουθούνται οφείλουν να είναι σύννομες και να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα τόσο κατά τη διάρκεια της ταφής όσο και μετά από αυτή ώστε να μην προκληθεί ούτε το ελάχιστο ψυχικό κόστος - πέραν του τεράστιου της απώλειας - για τις οικογένειες των θανόντων! 

Με αυτή τη λογική λοιπόν αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας - Πικερμίου για την ευαισθησία τους και την άμεση αντιμετώπιση του θέματος!

Σχόλια