Date2

Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 06:44:59

rss

αναζήτηση

makripano

Extra Λαυρίου: Ανυποχώρητοι εργαζόμενοι και εργοδοσία



Αλλάξτε μέγεθος

extra2

Θέλεις 40” Samsung τηλεόραση 3D. Εχεις δώρο έως 99€! Πρόλαβε την προσφορά στο Public.gr  

Κανένα δείγμα υποχώρησης δεν διαφαίνεται σε καμία από τις δύο πλευρές που αντιπαρατίθενται από τις 17 Μαΐου στο Λαύριο.

Η διοίκηση της επιχείρησης των σούπερ μάρκετ Extra επιμένει στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει – ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή – σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στους απεργούντες εργαζόμενους του υποκαταστήματος του Λαυρίου.

Μάλιστα ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά στις 23 Μαΐου κοινοποίησε με δικαστικό κλητήρα την απόλυση στην εργαζόμενη διαψεύδοντας έτσι τα όσα είχαν λεχθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή περί «τιμωρίας» της πρόθεσης απόλυσης από πλευράς των εργαζομένων.

Παράλληλα δεν έχει προβεί σε κανενός είδους δημόσια δήλωση ούτε έστω προς το καταναλωτικό κοινό της πόλης το οποίο συνεχίζει να προσέρχεται στο σούπερ μάρκετ όπου όμως βρίσκει τις πόρτες κλειστές.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω εμμένοντας στην απεργιακή κινητοποίησή τους.

Μάλιστα σε γενική συνέλευση την οποία πραγματοποίησαν το Σάββατο αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και τη Δευτέρα και Τρίτη με αιτήματα «την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας, την αποκατάσταση των μισθών με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 201» καθώς και «να σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης».

Όπως διαβεβαίωσαν πάντως το notioanatolika.gr είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως μόλις ανακοινωθεί η ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από μία επιπλέον... λεπτομέρεια.

Μπορεί η κοινοποίηση της απόλυσης στη συνάδελφό τους να πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου όμως το κείμενο του εγγράφου υπάρχει ημερομηνία 16 Μαΐου, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα περί πρόθεσης απόλυσης που είχε ισχυριστεί η διοίκηση της επιχείρησης δεν ευσταθούσαν από την πρώτη στιγμή.

Τυπικά βέβαια η απόλυση δεν ίσχυσε από τις 16 Μαΐου αφού ούτε είχε παραληφθεί από τη μέχρι τότε εργαζόμενη ούτε της είχε κοινοποιηθεί μέχρι τις 23 Μαΐου.

Ερώτημα παραμένει πώς και εάν σκοπεύει να αντιδράσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr στόχος της ήταν να υπάρξει μια ανακοίνωση – εδώ και αρκετές ημέρες – προς την κοινή γνώμη.

Κάτι όμως που ακόμη δεν έχει συμβεί και το οποίο ερμηνεύεται είτε ως αμηχανία της διοίκησης μπροστά στη συντεταγμένη γραμμή των εργαζομένων είτε ως σκλήρυνση της στάσης της.

Οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης επαφίενται πλέον στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση εργασίας στις 31 Μαΐου οπότε και θα φανεί εάν υπάρχει ενδεχόμενο εκτόνωσης της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ οι απεργούντες εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο το notioanatolika.gr παρουσίασε το θέμα φτάνοντας στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων από πλευράς του σάιτ.

Κάτι βέβαια το οποίο δεν ευσταθεί αφού τα όσα γράφηκαν στο ρεπορτάζ από το notioanatolika.gr είχαν προκύψει από επιτόπιο ρεπορτάζ και επαφές τόσο με την πλευρά των εργαζομένων όσο και με αυτή της διοίκησης της επιχείρησης.

Και βέβαια ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει – ως πραγματικό γεγονός – ότι η απόλυση πήρε σάρκα και οστά την 23η Μαΐου οπότε και επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στην εργαζόμενη.

extra sinavlia

Πέραν τούτων όμως το Εργατικό κέντρο Λαυρίου συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων ενώ και η κοινή γνώμη λειτουργεί θετικά προς αυτούς.

Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συναυλία συμπαράστασης προς τους απεργούς η οποία «εξελίχθηκε σε λαϊκό γλέντι» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Τέλος ερωτήματα δημιουργεί η έμφαση την οποία δίνει η διοίκηση της επιχείρησης στην πρόθεσή της να παραμείνουν τα Extra στην αγορά του Λαυρίου: «Όσο κι αν κάποιοι δεν το θέλουν τους πληροφορούμε ότι τα Extra έχουν ακόμη πολλά χρόνια ζωής στο Λαύριο» επεσήμανε στο notioanatolika.gr κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε σχετικά:ΛΑΥΡΙΟ: Σκληρή απεργία για μια απόλυση που δεν... υπάρχει! (VIDEO)

Σχόλια