Date2

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 22:53:14

rss

αναζήτηση

makripano

Γραμματικό: Μαραθώνια η συνάντηση Πατούλη – Τσίρκα, με το αποτέλεσμά της να παραπέμπεται στο... μέλλον!

Αλλάξτε μέγεθος

singramm1

Σχεδόν πέντε ώρες διήρκεσε η συνάντηση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αυτοδιοικητικών στελεχών της διοίκησής του και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας με την αντιπροσωπεία του Δήμου Μαραθώνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δήμαρχος, Στέργιος Τσίρκας.

Όπως όλα όμως δείχνουν η μαραθώνια αυτή συνάντηση, (ξεκίνησε στις 3.30 μ.μ.και ολοκληρώθηκε στις 8.30 μ.μ. της Τετάρτης 23/10) δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού αφενός η μαραθωνίτικη αντιπροσωπεία επέμεινε στις θέσεις της αφετέρου οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δεν πρόσθεσαν τίποτα νέο στην όλη συζήτηση.

Ίσως το μοναδικό στοιχείο που έχει την αξία τους και καταδεικνύει τη διάθεση και των δύο πλευρών να συνεχιστεί η διαβούλευση είναι η σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας, του δήμου και εκπροσώπων κατοίκων και φορέων, η οποία όπως αναφέρθηκε επισήμως θα εξετάσει και θα αξιολογήσει σημεία «στα οποία εμφανίζεται απόκλιση θέσεων και απόψεων».

Η συγκεκριμένη αναφορά που περιλαμβάνεται στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας, αποτελεί βέβαια μια ένδειξη, απλό πλευράς του κ. Πατούλη και των συνεργατών του, ότι υφίσταται πρόβλημα και πρέπει να λυθεί!

Πάντως αυτό που έγινε εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης είναι ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση από καμία από τις πλευρές να ανεβούν οι τόνοι και να δημιουργηθεί ένταση, γεγονός ιδιαίτερα θετικό αφού στόχος όλων παραμένει η εξεύρεση μιας χρυσής τομής από την οποία και οι κάτοικοι του Δήμου Μααθώνα δεν θα ζημιωθούν αλλά και το ζήτημα των απορριμμάτων της Αττικής δεν θα συναντήσει και νέα εμπόδια εκτός των πολλών ήδη υπαρχόντων.

Η συγκεκριμένη επιτροπή λοιπόν η οποία συστήνεται μετά από τη σχετική εισήγηση του κ. Πατούλη «αποφασίστηκε σε διάστημα ενός μήνα να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θέσεις».

Γίνεται σαφές ότι εάν αυτό επιτευχθεί – η κατάληξη δηλαδή σε συγκεκριμένα συμπέρασμα και θέσεις – θα έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα ώστε «με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα βρούμε λύσεις που θα πάνε την τοπική κοινωνία μπροστά», όπως ανέφερε σε σχετική δήλωσή του και ο κ. Πατούλης.

Πάντως αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να επικρατήσει κλίμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ένθεν κακείθεν, προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διέξοδος στο ζήτημα.

«Σήμερα έγινε η αρχή μιας ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι εποικοδομητικός διάλογος, η σύνθεση απόψεων και όχι άσκοπες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Συγκρατημένος ο Στ. Τσίρκας

Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στο notioanatolika.gr ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κρατάω μικρό καλάθι».

Ο κ. Τσίρκας πρόσθεσε ότι για τους κατοίκους της περιοχής έχει σημαντική αξία μια θετική εξέλιξη στη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί και την οποία η διοίκησή του και οι εκπρόσωποι των συλλόγων έχουν εμπλουτίσει ουσιαστικά και τεκμηριωμένα.

Πάντως όπως προέκυψε από τον διάλογο που αναπτύχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει η απελθούσα περιφερειακή διοίκηση της Ρένας Δούρου η οποία ουδέποτε έπραξε το πλέον απλό, που ήταν μια συνάντηση όπως αυτή όπου όλα τα ζητήματα να τεθούν επί τάπητος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του notioanatolika.gr, τελικά το πρόβλημα να μην βρίσκεται στις ηγεσίες ή στους εκλεγμένους εκπροσώπους των δύο πλευρών αλλά στους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση αν υποχρεωθούν εκ των πραγματικών στοιχείων να ανασκευάσουν τις θέσεις που εκφράζουν ακόμη από το 2003, οπότε και ξεκίνησε η περιπέτεια αυτή.

singramm2

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Μαραθώνα, οι: Ν. Πέππας - αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Β. Κόκκαλης -αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γ. Σελίμης - Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας, Θ. Κατσιγιάνννης - εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Ψαρουδάκης Ελευθέριος - στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδιο για χρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε., Ελένη Βελγάκη - Διευθύντρια Αναπτυξιακών έργων Περιφέρειας, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος - Διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας, ο επιστημονικός σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων Β. Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Π. Δημητρόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής Κ. Φλώρος, ο Στάμος Χρήστος - Αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθαριότητας, Λαπαρού Δήμητρα - δημοτική σύμβουλος Μαραθώνα, Αραμπατζή Θεοδώρα-προϊσταμένη τμήματος υδραυλικών της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων, Παγωτέλης Ευστράτιος - Διευθυντής Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας, Σοχωράκης Διονύσης - Αντιπρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα, Καζαζάκης Δημήτρης - Πρόεδρος του Συλλόγου «Κέντρο Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος Β.Α. Αττικής, Στεφανίδης Νικόλαος - δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κούτρα Ηλέκτρα - Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παπαδιγενόπουλος Κωνσταντίνος - Επικεφαλής κατοίκων Μαραθώνα, Παπαστασινόπουλος Νίκος - νομικός σύμβουλος Δημάρχου Μαραθώνα, Κυπαρίσσης Ευάγγελος - αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Τσίρκας Κώστας - δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα, Λιούτα Κατερίνα - εκπρόσωπος ομάδας πολιτών «Εν δράσει», Σαλιάρη Αργυρώ -εκπρόσωπος του συλλόγου ΣΕΣΙ.

Σχόλια