Date2

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020 16:41:47

rss

αναζήτηση

makripano

Σίριαλ σκληρών ανακοινώσεων Σγουρού – Πατούλη, με τη Ρ. Δούρου στη... γωνία!

Αλλάξτε μέγεθος

1perifatt

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) στην Περιφέρεια Αττικής με την οποία κρίθηκε παράνομος ο όρος που είχε τεθεί στη διακήρυξη για τη συντήρηση του οδικού δικτύου υπό τον τίτλο «Βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής» προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πόλεμο μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Γ. Σγουρού και Γ. Πατούλη ενώ την ίδια ώρα η κα Δούρου προσπαθούσε να πείσει ανεπιτυχώς την κοινή γνώμη ότι το όλο θέμα είναι.... fake news!

Όλα ξεκίνησαν στις 10.20 το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου όταν ο κ. Σγουρός δημοσιοποίησε την απόφαση της ΑΕΠΠ η οποία έκρινε ότι ο όρος που είχε τεθεί επί ποινή αποκλεισμού που προέβλεπε ότι το συγκρότημα παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα (πλ. Συντάγματος) είναι παράνομος καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχής «Η συγκεκριμενοποίηση της χιλιομετρικής απόστασης δεν προέκυψε από καμία τεχνική αναγκαιότητα του υπό προκήρυξη έργου, προδήλως δε παρίσταται μη αναλογικός και κείμενος σαφώς εκτός των ορίων της διακριτικής ευχέρειας της αναθέτουσας αρχής να ορίζει κριτήρια επιλογής υπαγορευόμενα από την αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Μάλιστα ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε στην ανακοίνωσή του «φωτογραφικό» τον συγκεκριμένο όρο του συγκεκριμένου διαγωνισμού

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την επιμονή σε όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καταστρατηγούν τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Δύο τινά συμβαίνουν. Ή εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα ή πρόκειται περί αδιαμφισβήτητης ανικανότητας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Το είπα και το ξαναλέω. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια με το δημόσιο χρήμα», επεσήμανε σε σχετική δήλωσή του ο κ. Σγουρός.

Η αντίδραση Πατούλη στην απόφαση της ΑΕΠΠ και οι πρώτες βολές και κατά Σγουρού

Ένα 24ωρο αργότερα και συγκεκριμένα στις 10.05 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου, ήταν η σειρά του κ. Πατούλη να επιτεθεί στην κα Δούρου για το ίδιο θέμα διερωτώμενος με νόημα εάν η Περιφέρεια Αττικής είναι «ανίκανη ή υπηρέτης οικονομικών συμφερόντων».

Χαρακτήρισε την απόφαση της ΑΕΠΠ «κόλαφο» η οποία ανέδειξε «για πολλοστή φορά την ανεπάρκεια και ανικανότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας».

«Για μια ακόμη φορά "έτυχε στη βάρδια" της κας Δούρου "η στραβή" και ακυρώνεται ένας διαγωνισμός, που αφορά μια κρίσιμη για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής παρέμβαση. Είτε πρόκειται για προχειρότητα και επιπολαιότητα στην προκήρυξη του διαγωνισμού, είτε για διαπλοκή, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το οδικό δίκτυο της Αττικής δεν συντηρείται σωστά και αυτό είναι σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης ο οποίος όμως δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε την προηγούμενη διοίκηση του κ. Σγουρού υποστηρίζοντας ότι «το έλλειμμα αποτελεσματικών παρεμβάσεων σε αυτόν τον κρίσιμης σημασίας τομέα είναι διαχρονικό. Τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, διέθεταν με το σταγονόμετρο τους απαραίτητους πόρους με συνέπεια η Αττική να μην έχει ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Κι όταν τους διέθεταν, αυτό γινόταν επιλεκτικά και με κριτήριο αν ο Δήμαρχος ήταν αρεστός ή όχι στην εκάστοτε Διοίκηση.

Μια προσεκτική ανάγνωση τόσο στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, όσο και στη λίστα με τα εγκεκριμένα ποσά ανά Δήμο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο πόλεμος ανακοινώσεων και το περιεχόμενο αυτών, ανάμεσα στη σημερινή διοίκηση και την παράταξη της αντιπολίτευσης, αναδεικνύει την υποκρισία των δυνάμεων που διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τις υποθέσεις της Περιφέρειας Αττικής. Η αντιπαράθεση δεν αφορά την ουσία, που είναι η ασφάλεια των πολιτών, αλλά τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θίγονται από τον τρόπο που διενεργούνται οι διαγωνισμοί και γίνονται οι αναθέσεις των έργων.

Στην ατζέντα και των δύο δεν βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο της Αττικής, αλλά το ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται οικονομικά από τις εργολαβίες. Σε αυτή την "κοκορομαχία", που λαμβάνει και κομματικές προεκτάσεις, η παράταξη "Νέα Αρχή για την Αττική" δεν πρόκειται να συμμετάσχει».

Η συνήθης αποστροφή της κας Δούρου περί fake news

Τρεις περίπου ώρες αργότερα ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της κας Δούρου η οποία χαρακτήρισε την απόφαση της ΑΕΠΠ για τον παράνομο όρο της σχετικής σύμβασης... fake news!

Στηριζόμενη σε άλλα σημεία της πολυσέλιδης απόφασης της Αρχής ξεπέρασε ουσιαστικά τα περί παράνομου όρου φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι «η ΑΕΠΠ δικαιώνει σε όλα τα ζητήματα την Περιφέρεια Αττικής και εντοπίζει μια μόνον πλημμέλεια, ότι δηλαδή δεν αναφέρεται στα τεύχη του διαγωνισμού η αναλυτική τεκμηρίωση για έναν πρόσθετο όρο που τέθηκε στον διαγωνισμό σχετικά με την απαίτηση να ευρίσκεται το ασφαλτικό συγκρότημα εντός Αττικής»!

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι η κα Δούρου επιμένει ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα αφού «η πλημμέλεια αυτή είναι εύκολο να θεραπευθεί, καθώς η τεκμηρίωση αυτή υπάρχει ήδη στην υπηρεσία, απλά δεν γράφτηκε αναλυτικά στη Διακήρυξη του διαγωνισμού», γνωστοποιεί ότι θα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο.

Και η επιχειρηματολογία της νυν περιφερειάρχου εξαντλείται με τη φράση «η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί με απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας και της διαφάνειας να αντιμετωπίσει όλες εκείνες τις παθογένειες, που εν προκειμένω οδηγούν στο να ευρίσκονται τα οδοστρώματα επί δεκαετίες σε κακή κατάσταση» και με την επανάληψη των περί fake news.

Τα επτά ερωτήματα Σγουρού προς Πατούλη – Δούρου

Η επόμενη αντίδραση ήρθε από τον κ. Σγουρό, το απόγευμα της 19ης Δεκεμβρίου, ο οποίος προφανώς διαβάζοντας τα περί fake news της κας Δούρου αλλά και την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Πατούλη απευθύνθηκε και στους δύο υποστηρίζοντας ότι «η κυρία Δούρου, βρήκε στο πρόσωπο του κ. Πατούλη, έναν ένθερμο συμπαραστάτη» και διερωτώμενος: «Μήπως τελικά πρόκειται για τις όψεις του ιδίου νομίσματος;».

Μάλιστα υποστήριξε ότι «ο κ. Πατούλης έσπευσε να κάνει πλάτες στην κα Δούρου» θέτοντας και προς τους δύο (σ.σ.: την κα Δούρου και τον κ. Πατούλη) «από κοινού και εναλλάξ» επτά ερωτήματα: 

«1. Ποια συμφέροντα υπαγορεύουν στην κα Δούρου να θέτει τέτοιους όρους σε διαγωνισμούς συντήρησης οδοποιίας με χιλιομετρικές αποστάσεις σε ευθεία από την πλατεία Συντάγματος, που περιορίζουν τον ανταγωνισμό; 

2. Πότε άλλοτε τέθηκε τέτοιος όρος ξανά σε διαγωνισμό συντήρησης οδοποιίας της Περιφέρειας Αττικής; 

3. Γιατί αποφασίστηκε να τεθεί για πρώτη φορά αυτός ο όρος σε διαγωνισμούς των οποίων ο προϋπολογισμός θα έφτανε αθροιστικά στα 88 εκ. € καθ’ ομολογία του αντιπεριφερειάρχη επί των Οικονομικών και μάλιστα λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της κας Δούρου; Είναι η πρώτη φορά που Δημόσιος Φορέας αντί να αφαιρεί καταχρηστικό όρο και να δημοπρατεί το έργο αμέσως, να λέει ότι θα προσβάλλει την Απόφαση επιμένοντας στον πρόσθετο καταχρηστικό όρο με αποτέλεσμα να μην συντηρούνται οι δρόμοι. Εκτός αν δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη συντήρηση του οδικού δικτύου. 

4. Ποια συμφέροντα υπαγορεύουν στον από καραμπόλα υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Πατούλη να κάνει πλάτες στην κα Δούρου; 

5. Για ποιο λόγο σπεύδει να εξισώσει καταγγέλλοντες και καταγγελθέντες, προσφέροντας άλλοθι σε πρακτικές που αν μη τι άλλο κρίθηκαν παράνομες – και συμπληρώνουμε καταδικαστέες; 

6. Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Πατούλης ότι εάν η Παράταξή μας δεν είχε κάνει την καταγγελία, κανένας δεν θα καταλάβαινε τίποτα και η διαδικασία θα προχωρούσε σα να μην έτρεχε τίποτα; 

7. Ή μήπως συνεκδοχικά και κατά την πρωτοφανή λογική του κ. Πατούλη, όταν ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΝΔ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για διάφορα έργα το κάνουν γιατί εξυπηρετούν συμφέροντα;».

Κατέληξε μάλιστα δηλώνοντας ότι «Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν τις δύο όψεις του αυτού νομίσματος».

Πατούλης: Η εκλογή Δούρου το 2014 ήταν «έργο Σγουρού».

Και βέβαια ο... πόλεμος Σγουρού – Πατούλη είχε και άλλη... μάχη, με επίθεση αυτή τη φορά από πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ και δήμαρχο Αμαρουσίου ο οποίος λίγες ώρες αργότερα, στις 9.30 το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου επανήλθε με ανακοίνωσή του με τίτλο «Η εκλογή Δούρου το 2014 ήταν “έργο Σγουρού”».

«Η ανεπάρκειά του ως Υπερ-νομάρχης κι Περιφερειάρχης Αττικής, επέτρεψε τη νίκη των δυνάμεων του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας στην Περιφέρεια Αττικής», ανάφερε ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στον κ. Σγουρό.

Προσέθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι «μόνο γέλια προκαλεί η ανεπιτυχής προσπάθειά του να παρουσιάσει ως "όψη του ίδιου νομίσματος", την υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, με αυτήν της απερχόμενης Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου. Γι' αυτό και την εκλαμβάνουμε ως ένα κακόγουστο αστείο, ενός ανθρώπου που τελεί σε καθεστώς ταραχής και σύγχυσης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν στις εκλογές του 2019, όσα έγιναν το 2014.

Δεν θα επιτρέψουμε στον άνθρωπο που ευθύνεται αποκλειστικά για την εκλογή Δούρου το 2014, εξαιτίας της ανεπάρκειας κι ανικανότητάς του ως Περιφερειάρχη, να επαναλάβει το ίδιο έργο. Δεν θα αφήσουμε τον κ. Σγουρό να γίνει "λαγός" της κας Δούρου, το χρήσιμο άλλοθι της , που θα προσφέρει συγχωροχάρτι στην πιο αποτυχημένη ίσως Περιφερειάρχη Αττικής».

Και απηύθυνε τρία ερωτήματα προς τον κ. Σγουρό:
«• Γιατί επιμένει να είναι υποψήφιος ξανά στην Αττική; Δεν έχει επάγγελμα να εξασκήσει; Δεν πήρε "το μάθημά του" το 2014;

• Τι καινούριο έχει να προτείνει το 2019  στους πολίτες, που δεν το πρότεινε το 2014 που τον καταψήφισαν;

• Πως τολμά να μιλά για "καραμπόλες" αυτός που και το 2014 και το 2018, προσπάθησε με υπόγεια μέσα να αποσπάσει τη στήριξη κομμάτων που σήμερα υποκριτικά καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του;», για να καταλήξει: «Η υποψηφιότητα Σγουρού είναι υποψηφιότητα ήττας, "νερό στο μύλο" της κας Δούρου».

Η συνέχιση των... μαχών!

Και τελικά οι... μάχες συνεχίστηκαν με τον Σγουρό να επανέρχεται το απόγευμα της 20ης Δεκεμβρίου με μια δήλωση η οποία κατέληγε με ένα... υστερόγραφο: «Αν οι Περιφερειακές εκλογές δεν ήταν μια τόσο κρίσιμη αναμέτρηση για την τύχη της Αττικής και τις ζωές εκατομμυρίων συμπολιτών μας, η παρουσία του κ. Πατούλη θα ήταν μια ευχάριστη νότα. Δυστυχώς όμως οι συγκεκριμένες εκλογές, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για να ασχοληθεί κανείς με γραφικότητες. Οπότε, ας ασχοληθούν με τον κύριο Πατούλη αυτοί στους οποίους δίνει άφθονη τροφή. Οι επιθεωρησιογράφοι και οι γελοιογράφοι. Εμάς μας αφορούν τα προβλήματα και το αύριο της Περιφέρειας! Έντιμα, αποτελεσματικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες, Όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα.
ΥΓ.: Αν η εκλογή Δούρου ήταν έργο Σγουρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση της παράταξης του κ. Πατούλη, η εκλογή Τσίπρα ποιανού έργο ήταν;».

Ο κ. Πατούλης δεν άφησε την πρόκληση να πέσει κάτω και το βράδυ της Πέμπτης (20 Δεκεμβρίου) από τη Μάνδρα όπου παρουσίασε το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας της παράταξής του, αφού επιτέθηκε στην κα Δούρου δεν άφησε χωρίς αναφορά τον κ. Σγουρό, εμμέσως αλλά σαφέστατα: «Διοίκησε χωρίς σχέδιο και έκανε (σ.σ.: η κα Δούρου) ακόμη πιο μεγάλα όλα τα προβλήματα, που κληρονόμησε από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας. Το κακό δεν ξεκίνησε για την Αττική το 2014. Αλλά πολύ πιο πίσω. Απλά το διάστημα 2014-2018 πήγαμε από το κακό, στο χειρότερο. Κι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήρθε η ώρα της σύγκρουσης και της ανατροπής, με όσα μας πάνε πίσω, με όσα κάνουν δυσκολότερη, μέρα με τη μέρα, την καθημερινότητά μας. Ήρθε η ώρα να κάνει η Αττική μια Νέα Αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλια