Επιστροφή στο σχολείο: Αντιμετωπίζοντας το άγχος!
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 09:33
Η επιστροφή στο σχολείο αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς μαθητές.
Για τα παιδιά όμως με δυσκολίες στη μάθηση και αδυναμία στη συγκέντρωση, αυτή η περίοδος μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο άγχος! Γκρίνια, επιθετικότητα, αϋπνία!
Πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί ο γονέας το θέμα; Πώς θα μιλήσει στο παιδί του που έχει δυσλεξία και διάσπαση προσοχής για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να μπει στην τάξη του πάλι;
Τα παιδιά ανησυχούν για διάφορα θέματα όπως η εμφάνισή τους, η αλλαγή στο σώμα τους, οι επιδόσεις τους στο σχολείο και οι αντιδράσεις των συμμαθητών τους σε πιθανά λάθη τους.
Τα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση κατανοούν το γεγονός ότι η διαφορετικότητά τους είχε και θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσουν να δυσκολεύονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που η τάξη γέλασε από την απάντηση «πύραυλο που εκτόξευσαν»!
Δε νιώθουν καλά με το τι θα αντιμετωπίσουν! Το γνωρίζουν! Μέχρι τώρα έχουν εισπράξει αποτυχίες, μαλώματα, τιμωρίες και… τι άλλο;
Οι γονείς για να βοηθήσουν προτείνουν ένα ήσυχο σημείο στο σπίτι για συζήτηση όπου τα μικρότερα «αδέλφια -ακροβάτες» δε θα περνούν πάνω από το κεφάλι τους και οι υπόλοιποι δε θα στήνουν αυτί «για να μάθουν»!
Όταν το παιδί είναι έτοιμο για τη συνάντηση, και ο γονέας αποδεχτεί ως υπαρκτό και δικαιολογημένο το πρόβλημα του άγχους, η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί εστιάζοντας στις επιτυχίες των εντατικών εργασιών της προηγούμενης χρονιάς.
Οι γονείς χρειάζεται να υπενθυμίσουν στα παιδιά αυτά που έχουν πετύχει με την προσπάθειά τους σε διάφορους τομείς πέρα των σχολικών (αθλητισμό, μουσική…).
Και να συζητήσουν την πρόοδό τους ως το αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας κι όχι της τύχης (π.χ. «στο τεστ μαθηματικών πήρες Α διότι… είχες προετοιμαστεί σωστά!»).
Ακούνε προσεκτικά και προτείνουν αντί της έκφρασης «έχω άγχος ή ανησυχώ για…» να χρησιμοποιείται η φράση «ας προετοιμαστούμε για …» και… «θα τα καταφέρω».
Δεν υποχωρούν προσφέροντας προνόμια (παρακολούθηση τηλεόρασης μέχρι αργά) για να πάρουν ως αντάλλαγμα τη σωστή συμπεριφορά (ύπνος)!
Οι γονείς ακούνε προσεκτικά τις αγωνίες των παιδιών τους και αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά τους με ανεκτικότητα μέσα σε σαφή όρια!
Ανδρέας Κανδαράκης (ένθετη φωτό)
Ψυχοπαιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και σύμβουλος οικογένειας
Σχόλια