Η περίεργη «σημαία» που αντικατάστησε το εθνικό σύμβολο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα! (Φωτός)
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 11:59
- Ημερομηνία Δημοσίευσης
Όσοι πέρασαν τις τελευταίες ημέρες από την ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα (βρίσκεται στο Χαλάνδρι) εντυπωσιάστηκαν από μια... αλλαγή.
Στον περίβολο του κτιρίου της πρεσβείας, στον ιστό όπου κυματίζει πάντα η σημαία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου υπήρχε... κάτι άλλο που καθόλου δεν θύμιζε την κλασική σημαία της φίλης χώρας.
Και βέβαια οι Ιάπωνες είχαν τον λόγο τους που το έπραξαν αυτό και μάλιστα ο λόγος ήταν – και είναι κάθε χρονιά τέτοια εποχή – πολύ τρυφερός αλλά και αισιόδοξος.
Στη μακρινή αυτή χώρα της Άπω Ανατολής τιμούν την Ημέρα του Παιδιού και με τον τρόπο αυτό.
Δηλαδή με τα Koinobori όπως λέγονται τα ανεμούρια με κυπρίνους και σερπαντίνες που αναρτώνται σε κάθε σπίτι.
Μια παράδοση αιώνων που έχει να κάνει με την ευχή όλων για υγεία και δύναμη στα παιδιά της κάθε οικογένειας ώστε να αντεπεξέλθουν στη ζωή τους.
Στην ιαπωνική κουλτούρα, ο κυπρίνος συμβολίζει το θάρρος και τη δύναμη, λόγω της ικανότητάς του να κολυμπήσει μέχρι ένα καταρράκτη.
Το φεστιβάλ των αγοριών (όπως λεγόταν παλιότερα η Ημέρα του Παιδιού) ήταν ένα σημαντικό γεγονός, καθώς εξέφραζε την ελπίδα ότι κάθε αγόρι (παιδί σήμερα πια) στην οικογένεια, θα μεγαλώσει υγιές και δυνατό όπως οι άγριοι κυπρίνοι.
Κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ λοιπόν, οι Ιάπωνες έφτιαχναν μια πολεμική κούκλα με πανοπλία (yoroi) μέσα στο σπίτι, και τα Koinobori, μια σημαία-λάβαρο, με ένα τεράστιο κυπρίνο σε σχήμα ανεμούριου, έξω από το σπίτι.
Ένα τυπικό σετ Koinobori αποτελείται από την κορυφή του ιστού, ένα ζευγάρι βέλη – ρόδες (yaguruma) μαζί με ένα περιστρεφόμενο πτερύγιο, που μοιάζει με ανεμούριο, ένα μαύρο Koinobori και ένα κόκκινο Koinobori.
Εάν υπάρχουν περισσότερα παιδιά στο σπίτι, προστίθενται επιπλέον μπλε, πράσινο και στη συνέχεια μοβ ή πορτοκαλί Koinobori.
Αυτά τα σύμβολα κυπρίνων τα τοποθετούν πάνω στις στέγες των σπιτιών, με το μεγαλύτερο μαύρο Koinobori για τον πατέρα, το επόμενο μεγαλύτερο κόκκινο για την μητέρα και ανάλογα με την ηλικία συνεχίζουν μέχρι και το μικρότερο κυπρίνο για το μικρότερο παιδί!
Και βέβαια η γιορτή αυτή καθόλου δεν μένει μόνο στα... χαρτιά σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα των παιδιών του λαού αυτού ο οποίος φροντίζει με κάθε τρόπο το μάλλον του.
Σε αντίθεση με κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να λένε πολλά σε ανάλογες γιορτές όμως η καθημερινή πρακτική τους κάθε άλλο παρά αποδεικνύει ότι το κράτος βρίσκεται στο πλευρό της νέας γενιάς!
Σχόλια