Date2

Κυριακή, 5 Μαΐου 2024 11:45:17

rss

αναζήτηση

makripano

Τα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα εμπορικά των Μεσογείων και όχι οι Κυριακές



Αλλάξτε μέγεθος

kleista-magazia

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Μεσογείων «ματώνουν» και δεν τους σώζει η Κυριακή, αντίθετα τους σκοτώνουν οι πολυεθνικές και η έλλειψη ρευστότητας.

Την ίδια ώρα που η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος προχωρά σε κινητοποιήσεις – οι οποίες όμως μάλλον δεν συγκινούν τους καταναλωτές – διαμαρτυρόμενη για τα ανοικτά μαγαζιά τις Κυριακές, στα Μεσόγεια οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων, που δίνουν καθημερινά, μάχη και αγώνα επιβίωσης, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι οι Κυριακές αλλά η έλλειψη ρευστότητας.

Ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής είναι οι πολυεθνικές, που έρχονται για να «μοιράσουν» λουκέτα στην αγορά.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα ζήτημα που από την πρώτη στιγμή που τέθηκε επί τάπητος, δίχασε καταστηματάρχες, υπαλλήλους και αγοραστικό κοινό, το notioanatolika.gr, ήρθε σε επαφή με προέδρους και μέλη Εμπορικών Συλλόγων της Ανατολικής Αττικής για να ενημερωθεί και σε τοπικό επίπεδο για το πρόβλημα και τον λόγο που οι αγορές μένουν στον «πάγο».

«Το πρόβλημα δεν είναι οι Κυριακές αλλά η έλλειψη ρευστότητας. Δεν υπάρχουν λεφτά. Επειδή είμαι από τους άτυχους που δουλεύουν τις Κυριακές, καθώς είμαι ιδιοκτήτης καφετέριας, πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό και την οικογένειά του.

Η ελληνική κοινωνία έχει έναν πυλώνα, την οικογένεια, ας μην τη διαλύσουμε και αυτή. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα δουλέψουν τα μαγαζιά της Κυριακές αλλά το να υπάρξει ρευστότητα για να κινηθεί η αγορά», τόνισε ο ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Μαρκόπουλου, Άρης Γκλιάτης.

«Μάλιστα, θεωρώ ότι – στο Μαρκόπουλο – επειδή ο κόσμος πλήρωσε πολλά αυτή την εβδομάδα λόγω του ΕΝΦΙΑ, δεν θα υπάρξει διαφορά ούτε και αυτή την Κυριακή, καθώς όλες τις υπόλοιπες ημέρες η αγορά κινήθηκε λίγο.

Οι μόνες περιοχές που θα πρέπει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές, είναι εκείνες που έχουν τουρίστες το καλοκαίρι, δηλαδή το Μοναστηράκι και η Πλάκα. Ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα στο όνομα του Mall και του Εκπτωτικού Χωριού», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Γκλιάτης.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαυρίου, Ζαχαρίας Πελέκης τόνισε πώς το όλο ζήτημα με τις Κυριακές γίνεται με απώτερο σκοπό να αποδεκατιστούν οι μικρές επιχειρήσεις και να στηθούν στη θέση τους πολυκαταστήματα που θα μονοπωλήσουν τις αγορές.

«Στον Εμπορικό Σύλλογο Λαυρίου είμαστε εναντίον στο να ανοίγουμε τα καταστήματά τις Κυριακές. Τις Κυριακές υπήρχαν κάποιες επιχειρήσεις που άνοιγαν εδώ και 20 χρόνια και δεν υπήρχε λόγος να διευρυνθούν.

Για παράδειγμα, στο Λαύριο τα ψαράδικα, τα μανάβικα ή τα τουριστικά ήταν ανοιχτά και τις Κυριακές. Άρα, είναι ψεύτικο το δίλλημα και το ότι το κάνουν για τον τουρισμό, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη. Δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα τον τουρίστα ούτε το σούπερ μάρκετ, ούτε το παπουτσάδικο, ούτε το κατάστημα με τα ρούχα.

Απλώς, είναι ο «δούρειος ίππος» για να σπάσουν κάποιους κανόνες που επικρατούν στην αγορά και να διαλύσουν τον μικρό επαγγελματία για να έρθουν οι μεγάλες πολυεθνικές.

Δεν θα μπορεί δηλαδή, ο μικρός επιχειρηματίας να αντέξει επί επτά ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα να είναι ανοιχτός άρα θα καταρρεύσει και θα έρθει στη θέση του το πολυκατάστημα», δήλωσε ο κ. Πελέκης.

Για το θέμα της λειτουργίας των αγορών τις Κυριακές μας μίλησε και ο κ. Νίκος Μίχας, ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορωπίου.

«Η γνώμη μας είναι ότι στην αγορά δεν λείπουν ώρες εργασίας αλλά η ρευστότητα. Όποιος θέλει να ψωνίσει μπορεί να το κάνει όλη την εβδομάδα, την Κυριακή είναι μικρό το αγοραστικό κοινό που θα πάει να ψωνίσει.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν περισσεύουν τα χρήματα στα ελληνικά νοικοκυριά. Στο Κορωπί όχι μόνο δεν θα γεμίσει κόσμο η αγορά την Κυριακή, αλλά η Κυριακή έτσι όπως διαμορφώνεται είναι για εξυπηρετεί λίγα μεγάλα πολυκαταστήματα, που δίνουν μισθούς πείνας στους υπαλλήλους για να ανοιχτοί και να εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Στην περιοχή μας, κάθε μέρα είναι και χειρότερη για την αγορά, γιατί χρεώνονται τα μαγαζιά με σκοπό να κρατηθούν αλλά είναι πολύ δύσκολο. Μπαίνουν λουκέτα και η αγορά συρρικνώνεται. Η επιβίωση είναι πολύ δύσκολη. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ρευστότητα και όχι οι ώρες της Κυριακής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας.

Η Παλλήνη «βλέπει φως» στις Κυριακές

Διαφορετική είναι η άποψη που επικρατεί στον Εμπορικό Σύλλογο Παλλήνης. Η κα Μαρία Τσόγκα, μετέφερε μέσω του notioanatolika.gr τη θέση του συλλόγου, που βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και άλλη οπτική γωνία το ζήτημα καθώς δήλωσε ότι οι Κυριακές ευνοούν τις αγορές και η κίνηση του αγοραστικού κοινού ολοένα και αυξάνεται τελευταία στην περιοχή.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ίσως ο τζίρος να ενισχύσει την κατάσταση της κρίσης που βιώνουμε όλοι οι επαγγελματίες. Σίγουρα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει θετικό πρόσημο. Βλέπω ότι τελευταία υπάρχει μια μικρή βελτίωση στα πράγματα.

Από την άλλη, σίγουρα το εργατικό δυναμικό έχει το δίκιο του που εναντιώνεται με την κατάσταση αλλά κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που κλείνει, δεν ξανανοίγει, και αφήνει και σοβαρές οικονομικές απώλειες, συνεπώς δεν υπάρχει επιβίωση για τους ανθρώπους που κλείνουν τα καταστήματά τους.

Και ας μην ξεχνάμε τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουν οι επιχειρήσεις των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Παρόλα αυτά, πρέπει να βλέπουμε με μια νώτα ελπίδας τα πράγματα», δήλωσε η κα Τσόγκα, εντοπίζοντας το πρόβλημα των πολυκαταστημάτων, υποστηρίζοντας όμως ότι οι Κυριακές μπορεί να τους βγουν και σε καλό.

Σχόλια