Date2

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 08:46:30

rss

αναζήτηση

makripano

Παραμένουν σε ομηρία ιδιοκτήτες σε Σαρωνίδα και Λαυρεωτική – Σταϊκούρας: Θα ρυθμίσουμε το θέμα άμεσα για όλη τη χώρα

Αλλάξτε μέγεθος

saronida trop staik

Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα ήταν τελικά η προσπάθεια του βουλευτή Ανατ. Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βλάχου για να πάψει η ιδιότυπη, όπως τη χαρακτήρισε, ομηρία των ιδιοκτητών ακινήτων σε Σαρωνίδα και περιοχές του Δήμου Λαυρεωτικής οι οποίοι θα συνεχίσουν, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, να αγωνιούν για τις απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου στις περιουσίες τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στα όσα επεσήμανε σχετικά ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να δει συνολικά και άμεσα το θέμα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και για ολόκληρη την επικράτεια.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του κ. Βλάχου ο οποίος στάθηκε λεπτομερώς στο ζήτημα υπενθυμίζοντας βέβαια ότι αναγκάστηκε να καταθέσει την τροπολογία «επειδή οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών, αν και είχαν υποσχεθεί εδώ και πολλούς μήνες ότι θα έφερναν κάποια ρύθμιση, δεν το έπραξαν».

Πρόσθεσε δε ότι «ήταν συνέχεια των υποσχέσεων και από την προηγούμενη κυβέρνηση, τότε που οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν, είπαν ότι πρότειναν μια ρύθμιση στο τότε Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ποτέ δεν ήρθε αυτή η ρύθμιση, με αποτέλεσμα οι πολίτες του Δήμου Σαρωνικού και του Δήμου Λαυρεωτικής να είναι σε μια ιδιότυπη ομηρία».

Στη συνέχεια ο βουλευτής Αν. Αττικής αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης αρχής γενομένης από τη δικαστική απόφαση του 1872 (σ.σ.: πριν από 148 ολόκληρα χρόνια δηλαδή) διευκρινίζοντας ότι μερική λύση – για τους ιδιοκτήτες του τότε Δήμου Κερατέας – δόθηκε το 1977 από τον Μιλτιάδη Έβερτ.

«Τα τελευταία χρόνια έρχεται από τον Δήμο Σαρωνικού η περιοχή της Σαρωνίδας, μία περιοχή χτισμένη με σχέδιο, νομιμότατη και βρίσκεται μπροστά σε κλητήρια από τη μεριά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να προσέλθουν προκειμένου να αποδείξουν ότι το σπίτι είναι δικό τους» συνέχισε ο κ. Βλάχος για να συμπληρώσει: «Σε όσους υπεύθυνους όλα αυτά τα χρόνια απευθυνθήκαμε όλοι μας είπαν για λογαριασμό των πολιτών ότι έχουν δίκιο, δίκιο όμως που μέχρι σήμερα δεν το έχουν βρει».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν και οι οποίες όμως τώρα έχουν λήξει: «Ήδη αυτά τα φύλλα που κρατώ το χέρι μου απευθύνονται περίπου σε διακόσιους πολίτες από τη Σαρωνίδα που πρέπει να προσέλθουν στις 20 και στις 21 Οκτωβρίου προκειμένου να παραβρεθούν στην εκδίκαση της ένστασης τους και να αποδείξουν ότι –όπως είπα- το σπίτι που έχει χτιστεί νομιμότητα είναι δικό τους, τους ανήκει. Και βεβαίως, στο τέλος όλοι δικαιώνονται όμως, έχουν ξοδευτεί, έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν κυρίως εκνευριστεί, γιατί αυτό που για όλους είναι αυτονόητο, δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία να το δει και να το ρυθμίσει. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει, κανένα μυαλό δεν μπορεί να χωνέψει γιατί ταλαιπωρούνται αυτοί οι άνθρωποι. Και κανείς δεν υπάρχει επίσημα να δώσει μία απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Καλώ τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα από το Βήμα της Βουλής να προσέλθει και να δεσμευθεί ή να κάνει δεκτή αυτήν την τροπολογία ή κάποια άλλη ρύθμιση που ο ίδιος νομίζει ότι είναι καλύτερη», τόνισε ο κ. Βλάχος.

Ο βουλευτής έφερε και άλλα παραδείγματα παραλογισμού του σύγχρονου ελληνικού κράτους για να καταλήξει: «Και μη νομίσει κάνεις ότι κάνουμε κάποιο χάρισμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν τους δίνουμε κανένα επιπλέον δικαίωμα, απλά τους λέμε ότι και εσείς, όπως όλοι οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα, θα έχετε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα σας και δεν θα είστε αποδιοπομπαίοι επειδή υπάρχει μία απόφαση σκοπιμότητας του Εφετείου Ναυπλίου, πριν από δύο αιώνες, επί της ουσίας. Και το λέμε αυτό και σε ανθρώπους εκτός σχεδίου, αλλά κυρίως σε ανθρώπους που έχουν χτίσει νομιμότατα, εντός σχεδίου, με άδειες και που δεν έχουν παρανομήσει στο παραμικρό και σήμερα δεν μπορούν να καταγράψουν, δεν μπορούν να υπερασπιστούν την περιουσία τους».

Η...στήριξη ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βλάχος, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης: «Εμείς σας στηρίζουμε, κύριε Βλάχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας στηρίζει».

Για να παρέμβει ο προεδρεύων Ζ' αντιπρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Αβδελάς και αναφερόμενος στη φράση του κ. Αλεξιάδη να τονίσει: «Την στηρίζουμε, την ψηφίζουμε δεν το είπε όμως»!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ουδείς από τους βουλευτές Ανατ. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ (Χρ. Σπίρτζη, Ν. Αθανασίου και Π. Σκουρολιάκο) ήταν παρών στην τοποθέτηση του κ. Βλάχου περιοριζόμενοι προφανώς στην ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου όμως δεν έκαναν σαφές αν θα ψηφίσουν την τροπολογία του νεοδημοκράτη βουλευτή εφόσον θα γινόταν αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών.

Οι αντικυβερνητικές κορώνες Π. Φιλίππου

Και ενώ πλέον όλοι προσβλέπουν σε μια οριστική ρύθμιση που να αφορά όλες τις περιοχές των οποίων πολίτες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο δήμαρχος Σαρωνικού και διακεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, να κάνει αντιπολίτευση εξ ονόματος του κόμματός του.

«Με κυβερνητική ευθύνη συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η ταλαιπωρία και η παράλογη οικονομική επιβάρυνση πολλών δημοτών μας, αφού δεν έγινε δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, η οποία έλυνε οριστικά το ζήτημα, αίροντας τον άδικο και παράλογο χαρακτήρα των διεκδικήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα αποστείλω επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένοντας να αναλάβει το πρωθυπουργικό γραφείο άμεσα πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί η αδικία, αφού οι πρώτες εκδικάσεις ξεκινούν στις 20 Οκτώβρη. Στόχος μας είναι επιτέλους να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα, ώστε να πάψουν οι δημότες να αισθάνονται όμηροι υποσχέσεων που δεν τηρούνται, δεσμεύσεων που ξεχνιούνται και διαρκών παρατάσεων που συντηρούν την αγωνία και την ανησυχία», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

Η... παρέμβαση Β. Οικονόμου

Πάντως στο σχετικό δελτίο τύπου του κ. Φιλίππου αναφέρεται μεταξύ άλλων και το εξής: «Πληροφορούμαστε ότι για να καλυφθεί το κυβερνητικό αλαλούμ κατατίθενται προτάσεις για να δοθεί για ακόμη μια φορά παράταση, κάτι που σημαίνει ότι παρατείνεται η αγωνία και η αβεβαιότητα των δημοτών μας».

Η φράση αυτή της ανακοίνωσης του δημάρχου Σαρωνικού αναφέρεται στη δήλωση έτερου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ανατ. Αττική, του κ. Βασίλη Οικονόμου ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά και δημοσιοποιώντας σχετική φωτογραφία (κάτω φωτό) πρόσθεσε: «Καταθέτω τροπολογία για να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες στην Σαρωνίδα και την Λαυρεωτική μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα ρυθμίζει οριστικά τα θέματα της κτηματικής εταιρείας».

oikonomou tagaras

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τόσο την τοποθέτηση του κ. Βλάχου όσο και την παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα:

Διαβάστε σχετικά: Τροπολογία του Γ. Βλάχου για οριστική λύση του προβλήματος υπέρ ιδιοκτητών της Σαρωνίδας και της Λαυρεωτικής

Ο Πέτρος Φιλίππου και η... μικρή Κουμουνδούρου του Δήμου Σαρωνικού!

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια