Date2

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020 19:11:46

rss

αναζήτηση

makripano

Χτύπημα για τους πολίτες της Ανατ. Αττικής, οι αυξήσεις στην Αττική Οδό – Απίστευτη δήλωση Σπίρτζη!

Αλλάξτε μέγεθος

attodos diodia

Με αυξήσεις οι οποίες μέσα σε έξι μήνες θα φτάσουν το 18% περίπου θα βρεθούν αντιμέτωποι οι χρήστες της Αττικής Οδού.

Η πρώτη αύξηση στις τιμές των διοδίων που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ανεβάζει τη διέλευση των ΙΧ από τα 2,80 στα 3 ευρώ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η δεύτερη αύξηση που θα... γευτούν οι χρήστες της Αττικής Οδού θα ισχύσει την πρωτοχρονιά του 2020 φτάνοντας το αντίτιμο του δικαιώματος διέλευσης στα 3,30 ευρώ για τα ΙΧ!

Αναλυτικότερα οι αυξήσεις θα ισχύσουν για όλες τις κατηγόρίες οχημάτων και είναι οι εξής:

Για τα μοτοποδήλατα και τις δίκυκλες μοτοσικλέτες ενός τροχού ανά άξονα η αύξηση από το 1,40 που είναι σήμερα θα ανέλθει σε 1,50 από 1ης Ιουλίου και σε 1,60 από την Πρωτοχρονιά του 2020 (κατηγορία 1).

Για τα ΙΧ περιλαμβανομένων και αυτών με μικρό trailer και σχάρα για τα ελαφρά εμπορικά οχήματα ύψους μικρότερου του 1,30m επάνω από τον πρώτο άξονα και συνολικό ύψος μικρότερου των 2,70m, για αυτοκίνητα με τροχόσπιτα ύψους μικρότερου του 1,30m επάνω από τον πρώτο άξονα και μικρότερου του 1,30m επάνω από 3 άξονες και για ελαφρά λεωφορεία (κάτω των 15 θέσεων), η αύξηση από τα 2,80 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 3 ευρώ από 1ης Ιουλίου και στα 3,30 από την Πρωτοχρονιά του 2020 (κατηγορίες 2, 3 και 4).

Για μικρά και μεσαία φορτηγά συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 2,70m με 2 ή 3 άξονες και μεγάλα λεωφορεία (άνω των 15 θέσεων), η αύξηση από τα 7,10 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 7,50 από 1ης Ιουλίου και τα 8,20 από την Πρωτοχρονιά του 2020 (κατηγορία 5).

Τέλος για μεγάλα φορτηγά συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 2,70m με 4 άξονες ή περισσότερους η αύξηση από τα 11,30 που είναι σήμερα, θα ανέλθει στα 12 ευρώ από 1ης Ιουλίου και στα 13,20 από την Πρωτοχρονιά του 2020 (Κατηγορία 6).

Πάντως ενώ οι αυξήσεις ήδη ανακοινώθηκαν, άρα ήταν σε γνώση και των κυβερνητικών παραγόντων, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ως υποψήφιος βουλευτής Ανατολ. Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, άδραξε την ευκαιρία για... επαναστατική γυμναστική μέσω ανακοίνωσης στην οποία κάνει λόγο για «συμφέροντα που δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου και επανεμφανίστηκαν… μετά από 4,5 χρόνια προεκλογικά με αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού»!

Μάλιστα με ρητορική εποχών του ΣΥΡΙΖΑ προ την ανάληψης της εξουσίας το 2015 ο κ. Σπίρτζης κάνει λόγο για «μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια» που λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές «παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019»!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του... αττικάρχη Χρήστου Σπίρτζη έχει ως εξής:

«Κάποια συμφέροντα δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Έτσι, ανακοίνωσαν μονομερώς αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού την 1η Ιουλίου και μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνέχεια, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη Εισαγγελική Έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019.

Είναι γνωστό ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους εδώ και τέσσερα χρόνια για χρονική παράταση της σύμβασης της Αττικής Οδού. Είναι γνωστό ότι δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στις δεσμεύσεις τους για να υπάρξουν μελέτες επέκτασης του φυσικού αντικειμένου.

Είναι γνωστό ότι ακόμη και η μελέτη οδοποιίας για το οδικό δίκτυο στην πληγείσα περιοχή στο Μάτι, όπως είχαν δεσμευτεί, η μελέτη για τη σιδηροδρομική επέκταση στο Λαύριο και για μια σειρά άλλων έργων, ενώ είναι έτοιμες, δεν παραδίδονται στο Υπουργείο Υποδομών. Είναι γνωστό ότι για αρκετό καιρό γίνεται διαπραγμάτευση για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2018, έστειλαν επιστολή αύξησης διοδίων από την 1η Φεβρουαρίου 2019 και στη συνέχεια την ανακάλεσαν, με επιστολή τους στις 29 Ιανουαρίου 2019. Σήμερα, ανακοίνωσαν μονομερώς αυξήσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Αττικής Οδού, η ίδια κράτησε σταθερά για 13 χρόνια τις τιμές των διοδίων. Το θυμήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Και για να γίνει απόλυτα κατανοητή η μεθόδευση, η γνωστοποίηση παραδόθηκε στο Πρωτόκολλο της Υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σήμερα στις 15:00, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωσή της.

Γιατί άραγε; Προφανώς γιατί επιχειρούν να υλοποιήσουν προεκλογικά ό,τι προσδοκούν μετεκλογικά… Οι μάσκες έπεσαν…

Καλούμε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτή τη μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού».

Δείτε παρακάτω πίνακα με τις αυξήσεις:

attiki odos diodia

Σχόλια