Date2

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 05:09:21

rss

αναζήτηση

makripano

Εκλογές 2019: Τί να ξέρετε για τις 4 κάλπες στην νεοσύστατη εκλογική περιφέρεια της Ανατ. Αττικής!



Αλλάξτε μέγεθος

tesseris kalpes

Η ανατολική Αττική θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ως αυτόνομη εκλογική περιφέρεια αφού μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσε μαζί με τη δυτική Αττική την εκλογική περιφέρεια της Αττικής η οποία παλαιότερα αποκαλούνταν Υπόλοιπο Αττικής.

Οι τετραπλές κάλπες ανοίγουν και στην περιοχή μας στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους και αρκετές χιλιάδες νέων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002.

Μπορεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος να είναι, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, υποχρεωτική, όμως τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η αποχή είναι ιδιαίτερα υψηλή και στην ανατολική Αττική.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2014 η αποχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 38,88% την πρώτη Κυριακή και στο 37,65% τη δεύτερη Κυριακή. Στα ίδια περίπου επίπεδα είχε κυμανθεί η αποχή και στις δημοτικές εκλογές.

Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 το ποσοστό αποχής, πανελλαδικά, έφτασε το 40,03% από τα υψηλότερα (μαζί με αυτό του 2009 που είχε φτάσει στο 47,39%) στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα. Στην εκλογική περιφέρεια της Αττικής (ανατολική και δυτική Αττική τότε), το ποσοστό αποχής ήταν σαφώς μικρότερο φτάνοντας στο 30,65%.

Η διαδικασία

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα. Στο πρώτο (στο Α) ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια Αττικής και στο δεύτερο (το Β) για τους 13 δήμους της Αν. Αττικής.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), “Μάθε πού Ψηφίζεις”, είτε καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500 έως την Κυριακή στις 5 το απόγευμα.

Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δε βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Οι σταυροί

Στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Επίσης είναι υποχρεωτικό για την αποτύπωση του σταυρού να χρησιμοποιήσουμε στυλό χρώματος μαύρου ή μπλε. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα θα ακυρώσει το ψηφοδέλτιό μας!

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. (1 – 4 σταυρούς)

Για τις περιφερειακές εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής η οποία εκλέγει 13 περιφερειακούς συμβούλους, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν από 1 έως και 4 υποψηφίους. (1 – 4 σταυρούς)

Στις δημοτικές εκλογές τα πράγματα με τη σταυροδότηση είναι κάπως πιο... μπλεγμένα. Συγκεκριμένα στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (δεν έχουν δηλαδή δημοτικές ενότητες), όπως οι Δήμοι Κρωπίας και Μαρκοπούλου, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν από 1 έως 3 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους.

Στους υπόλοιπους δήμους (συνολικά 11 της Αν. Αττικής, δηλαδή Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού) που αποτελούνται από περισσότερες δημοτικές ενότητες (2 και περισσότερες) α) όταν αυτή έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης. β) όταν έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό τους, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του εκλογέα (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Σχόλια