Κάτω από το βουνό «Σταυροκοράκι» το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί (Χάρτες)
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 11:11
Δίπλα σε αγροτικό δρόμο επί του όρους «Σταυροκοράκι», ορίζεται το ακριβές επίκεντρο του σεισμού που ταρακούνησε ολόκληρη την Αττική στις 10.24 το βράδυ της Δευτέρας και όχι την περιοχή της Σταμάτας όπως αρχικά είχε λεχθεί.
Το όρος Σταυροκοράκι βρίσκεται ανατολικά του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και δυτικά του Κάτω Σουλίου, μάλιστα υπάρχει και μια πηγή η οποία αναβλύζει κάτω από αυτό με την ονομασία Μέγάλο Μάτι (η αρχαία ονομασία της που μπορεί να είναι γνωστή σε πολλούς είναι Μακαρία). Σημειώνεται ότι το Σταυροκοράκι είναι ένα βραχώδες βουνό.
Οι μετασεισμοί
Εν τω μεταξύ έντονη είναι η σεισμική ακολουθία αφού στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου του μεγάλου σεισμού, έχουν σημειωθεί, μέχρι στιγμής, με βάση τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, 12 μετασεισμοί έντασης από 1,3 έως 2,9 βαθμούς.
Οι τρεις από αυτούς σημειώθηκαν νοτιοδυτικά του επικέντρου στις 11.29 μ.μ. (1,3 βαθμοί), στις 0.10 π.μ. της Τρίτης (2,9 βαθμοί) και στη 1.50 π.μ. (2,5 βαθμοί) με εστιακό βάθος και οι τρεις 5 χιλιόμετρα.
Οι υπόλοιποι 9 έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του επικέντρου, από το ύψος της Νέας Μάκρης και νοτιότερα, φτανοντας μέχρι και τη Μεγαλόνησσο!
Ο πρώτος μετασεισμός σημειώθηκε στις 10.29 το βράδυ (2,6 βαθμών), ο επόμενος στις 10.31 μ.μ. (2 βαθμών) και ακολούθησαν στις 10.44 μ.μ. (2,5 βαθμών), στις 10.56 μ.μ. (1,6 βαθμών), 5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (1,3 βαθμών), στις 2.21 π.μ. της Τρίτης (1,3 βαθμών), στις 4.39 π.μ. (1,7 βαθμών), στις 5.54 π.μ. (1,7 βαθμώ) και στις 10.16 π.μ. (2,6 βαθμών).
Όλες αυτές οι σεισμικές δονήσεις ήταν επιφανειακές αφού το εστιακό βάθος τους κυμαινόταν μεταξύ 5 και 10 χιλιομέτρων ενώ την όλη δραστηριότητα παρακολουθούν οι σεισμολόγοι καθώς και ο Ργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας!
Σημειώνεται πάντως ότι όλοι οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικού επιμένοντας ότι η περιοχή δεν δίνει μεγαλύτερους σεισμούς, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν ο σεισμός των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν μπορεί να επαναληφθεί.
Διαβάστε σχετικά: Μεγάλη αναστάτωση από τον σεισμό στη βορειοανατολική Αττική!
Δείτε στον χάρτη που παρουσιάζει το notioanatolika.gr και προέρχεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα επίκεντρα των μετασεισμών:
Σχόλια