Στο Κορωπί η μεγαλύτερη προϊστορική πόλη της Αττικής: Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Πρόφη
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 12:07
Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε ο γνωστός ιστορικός, εικαστικός και λαογράφος των Μεσογείων, Γιάννης Πρόφης σχετικά με τα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Κορωπί στην περιοχή των έργων του δακτυλίου του περιφερειακού δρόμου, πολύ κοντά στο Κέντρο Υγείας της πόλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στο σημείο υπήρχε μια μεγάλη προϊστορική πόλη, ίσως η μεγαλύτερη στην Αττική, περί το 2300 π.Χ.!
Διαβάστε το εξαιρετικό ρεπορτάζ του κ. Πρόφη:
«Στο κτήμα του Νίκου Λέκκα ("Νικολίτση"), δίπλα στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, εδώ και αρκετά χρόνια οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν τ' αρχαία κι έσκαβαν κι έσκαβαν και ποτέ δεν τελείωναν. Αυτό συμβαίνει όταν σκάβει κανείς με το μαχαιράκι, το πινέλο και το σκουπάκι.
Αναγκαστικά στο σημείο αυτό της κεντρικής λεωφόρου είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακή αναστάτωση και συμφόρηση, αλλεπάλληλες εκτροπές και η αγανάκτηση πολλών, όπως συνήθως συμβαίνει, εκφραζόταν με όχι και τόσο ευγενικές λέξεις εναντίον των πάντων.
Και η δημοτική αρχή, περισσότερο απ' όλους, βιαζόταν να τελειώσουν επιτέλους οι εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όχι μόνο για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, αλλά και για να αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην πόλη μας, με την δημιουργία του κυκλικού κόμβου στο σημείο των ανασκαφών και της περιφερειακής λεωφόρου.
Ανόητη σκέψη : Μα σ' αυτό το σημείο βρήκαν κι αυτοί οι ευλογημένοι προϊστορικοί άνθρωποι να φτιάξουν το κέντρο της πόλης τους;
Οι διαμαρτυρόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες
Ελάχιστοι ήσαν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι στο καλό έβρισκαν τόσον καιρό οι αρχαιολόγοι και αργούσαν έτσι.
Πληροφόρηση απ' αυτούς είχε μονάχα ο Δήμαρχος κι ίσως και κάποιοι άλλοι λόγω υπηρεσιακής υποχρέωσης. Μερικοί πάλι καταδέχονταν να ρίξουν μια φευγαλέα ματιά - και πολύ ήταν! - περνώντας με τ' αυτοκίνητό τους από εκεί.
Τον υποφαινόμενο, ως γνωστόν, ενδιαφέρουν πολύ οι οποιεσδήποτε ανασκαφές, πολύ περισσότερο αυτές που γίνονται στον τόπο μου.
Πήγα λοιπόν αρκετές φορές και μίλησα με αρχαιολόγους και εργάτες την ώρα της δουλειάς τους. Ο ήλιος τους έκαιγε κατακέφαλα, είχαν κι εμένα από πάνω.
Γενικά θα έλεγα ότι οι αρχαιολόγοι δεν είναι και οι ευκολότεροι άνθρωποι για ν' ανοίξουν κουβέντα με αγνώστους. Έχουν τις σκοτούρες τους, υποπτεύονται αρχαιοκαπηλίες, ίσως και δικαίως.
Εγώ ωστόσο, λόγω του ότι είμαι γνωστός τους από τις Επιστημονικές Συναντήσεις της ΝΑ Αττικής, είχα πρόθυμη και σχεδόν λεπτομερή ενημέρωση από τις κυρίες Κερασία Ντούνη και Αγλαΐα Κουτρουμπή, τις οποίες ευχαριστώ πολύ.
Τι αποκάλυψαν οι ανασκαφές
Δεν είναι καθόλου σωστό να βγω τώρα μπροστά από τους αρχαιολόγους και να γράψω ό,τι ξέρω για τις ανασκαφές.
Είναι εξάλλου και αντιδεοντολογικό, αφού το επόμενο έτος θα γίνει σχετική ανακοίνωση από του ίδιους, που είναι και οι αρμόδιοι.
Εγώ μπορώ να εκφράσω μόνο τη λύπη μου, γιατί οι συμπατριώτες μας δεν γνωρίζουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για το αποτέλεσμά τους.
Τις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν (και μετά από 3 χρόνια θα δημοσιευτούν στα Πρακτικά που θα κυκλοφορήσουν), όπως συμβαίνει κάθε φορά, ελάχιστοι θα τις παρακολουθήσουν.
Γι' αυτό περιορίζομαι να γράψω για τους φίλους μου, σαν ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, τα εξής:
1) Οι πρόσφατες ανασκαφές, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες (με αρχαιολόγο την κ. Όλγα Κακαβογιάννη) έφεραν στο φως μια προϊστορική πόλη, γύρω στα 2300 π.Χ., μάλλον τη μεγαλύτερη της Αττικής.
2) Στο κτήμα Λέκκα βρέθηκε το κέντρο της πόλης αυτής, όπου υπάρχει δημόσιο κτίριο (ή κατοικία του άρχοντα), που πιθανόν να διέθετε δύο ορόφους.
3) Μπροστά από το κτίριο υπήρχε ευρύχωρη πλατεία
4) Ανατολικά του κτιρίου υπάρχει μεγάλο δωμάτιο, στο κέντρο του οποίου υπάρχει κτιστό τραπέζι (Εγώ υπέθεσα ότι επρόκειτο για ναό με βωμό, αλλά η αρχαιολόγος, χωρίς να το αποκλείει, δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την υπόθεσή μου).
5) Μπροστά από το μεγάλο δωμάτιο υπάρχει οδός.
Ήταν, δηλαδή, μια πόλη με όλα τα βασικά σύγχρονα χαρακτηριστικά!!!
Μετά από αυτά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί είδα με τα μάτια μου τον τόπο που κατοικούσαν οι προϊστορικοί συμπατριώτες μας.
Έβγαλα και συμπεράσματα για τον τρόπο της ζωής τους και τον πολιτισμό τους, που δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος.
Ευτυχώς που πρόλαβα, γιατί πριν από ένα μήνα όλα αυτά σκεπάστηκαν και πάλι με τα χώματα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο οδικός κόμβος ή δακτύλιος.
Λυπάμαι που δεν τα είδαν πολλοί όλα αυτά. Θα ήθελα τουλάχιστον όλα τα παιδιά των σχολείων να περνούσαν να τα έβλεπαν.
Οι Πελασγοί πρόγονοί μας και η τότε πρωτεύουσα της Αττικής
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, στον ελληνικό χώρο κατοικούσαν κατά την προϊστορική αυτή εποχή οι Πελασγοί.
Αυτούς εγώ τους θεωρώ συμπατριώτες μας και μάλιστα ... πρωτευουσιάνους, αφού πιθανότατα η άγνωστης ονομασίας πόλη τους ήταν η μεγαλύτερη της Αττικής και ασφαλώς πρωτεύουσα.
Δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου αν ήσαν Έλληνες ή οτιδήποτε άλλο, αν ήσαν άσπροι η μαύροι, αν μιλούσαν μίαν άγνωστη γλώσσα, μου αρκεί ότι κατοικούσαν στον τόπο που κατοικώ κι εγώ σήμερα.
Θα ήθελα μάλιστα να τους τιμήσω γράφοντας ένα θεατρικό έργο για αυτούς, που θα εκτυλισσόταν στην εποχή που αυτοί ζούσαν.
Αυτό το ανακοίνωσα προ μηνών σε μια διάλεξη, παρουσία και του φίλου δήμαρχου κ. Δημήτρη Κιούση.
Μιλούσαν μια γλώσσα με πολλές αρβανίτικες λέξεις
Το παραπάνω θεατρικό έργο το φαντάζομαι να περιέχει, εκτός από τις ελληνικές λέξεις και πολλές αρβανίτικες, αφού είναι γνωστό ότι πολλά προελληνικά τοπωνύμια (αλλά και κάποιες επιγραφές, που δεν μπορώ να επεκταθώ τώρα και σ' αυτές) ερμηνεύονται, εκτός της ελληνικής, με τη βοήθεια της αρβανίτικης γλώσσας.
(Νομίζω οι γλωσσολόγοι δεν μπορούν να βεβαιώσουν ή να συμφωνήσουν με αυτά. Όταν ρώτησα κάποτε έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, επιστήμονα γλωσσολόγο, ποια είναι η σχέση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με την αρβανίτικη, μου απάντησε: ΚΑΜΙΑ ! Και τότε τράβηξα τα λιγοστά μαλλιά μου!)
Συμπέρασμα : Οι πρόσφατες ανασκαφές (σωστικές τις λένε οι αρχαιολόγοι) ήταν πολύ σημαντικές, όχι μόνο για το Κορωπί, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.
Οι μαθητές των σχολείων μας, ας έχουν τουλάχιστον μια σχετική πληροφόρηση».
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια