Date2

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025 05:35:30

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωνοϊός: Η συγκινητική λιτανεία της εικόνας των Αγ. Αναργύρων στο αρβανιτοχώρι της Καλαβρίας Άγ. Δημήτριος Κορώνης! (βίντεο)



Αλλάξτε μέγεθος

sandim corone

Μπορεί τον πρώτο λόγο, και ορθώς, στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού να τον έχει η επιστήμη όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της πίστης στον Θεό τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά ολόκληρος ο πλανήτης.

Το χωριό San Demetrio Coroni (Άγιος Δημήτριος Κορώνης) είναι ένα από αρβανιτοχώρια της Καλαβρίας της περιοχής αυτής που βρίσκεται στο νότιο άκρο της ηπειρωτικής Ιταλίας.

Ο κορωνοϊός δεν έχει χτυπήσει τη νότια Ιταλία τόσο πολύ και μάλιστα σε ολόκληρη την περιοχή της Καλαβρίας υπάρχουν, με βάση τα στοιχεία της 3ης Απριλίου, μόλις 207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κανείς θάνατος.

Παρά ταύτα και στο μικρό αυτό χωριό τα περιοριστικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης ισχύουν ενώ οι κάτοικοί του ζουν δύσκολες στιγμές με τον εγκλεισμό τους στα σπίτια τους.

Ο ιερέας του χωριού αποφάσισε να βοηθήσει ψυχολογικά τους συμπολίτες του με τον δικό του τρόπο.

Με ένα ακόμη άτομο έβγαλε από την εκκλησία του Αγίου Ανδριανού όπου φυλάσσεται την εικόνα των Αγ. Αναργύρων και ψάλλοντας το απολυτίκιό τους την περιέφερε σε όλο το χωριό.

Όπως μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο, το τροπάριο των Αγίων ψάλλεται στα ελληνικά.

Το San Demetrio Coroni, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ιδρύθηκε το 1470 από Έλληνες - Αρβανίτες της Πελοποννήσου οι οποίοι πέρασαν στην Ιταλία για να αποφύγουν τη σκλαβιά των Οθωμανών που εκείνα τα χρόνια καταλάμβαναν και τα τελευταία ψήγματα ελληνοβυζαντινών κρατιδίων.

Ο πληθυσμός του χωριού κράτησε τα ήθη και τα έθιμά του από τις βυζαντινές εποχές και παρά τις προσπάθειες του Βατικανού ουδέποτε ασπάστηκε τον καθολικισμό αλλά παρέμεινε πιστός στην Ορθοδοξία.

Πολλούς αιώνες αργότερα, στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, και άλλοι Αρβανίτες έφθασαν στο χωριό προκειμένου να αποφύγουν τις σφαγές των Τούρκων και κυρίως από τη Μεθώνη και την Κορώνη.

Μέχρι σήμερα η διάλεκτος που μιλούν είναι ένα κράμα ελληνικών και ιταλικών ενώ παραμένουν πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί.

Το βίντεο ανάρτησε στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο διακεκριμένος Κερατιώτης ιστορικός και Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκειών Κώστας Τσοπάνης καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό αφενός τη ζωντανή ελληνικότητα χωριών της Καλαβρίας αφετέρου την ελπίδα που αναζητούν και εκεί από την πίστη τους οι συνέλληνες Αρβανίτες:

 

 

Σχόλια