Date2

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025 05:20:29

rss

αναζήτηση

makripano

Το μεγαλείο της μεσογείτικης φύσης από έναν κορυφαίο Αμερικανό πεζογράφο!



Αλλάξτε μέγεθος

elia ilios

Μια εξαιρετική εικόνα που δίνει ανάγλυφα το μεγαλείο της μεοσογείτικης φύσης, αλίευσε από το βιβλίο «Εντυπώσεις από την Ελλάδα» του Χένρι Μίλλερ, ο γνωστός ιστορικός και καταγόμενος από την Κερατέα, Κωνσταντίνος Τσοπάνης.

Ο διακεκριμένος Αμερικανός πεζογράφος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1939 όπου παρέμεινε για έξι μήνες.

Στη διάρκεια της εδώ παραμονής του επισκέφθηκε, την Αθήνα, περιοχές της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου όπως και αρκετά νησιά.

Είχε μάλιστα την ευκαιρία να γνωριστεί και με τους Γιώργο Σεφέρη, Γιώργο Κατσίμπαλη, Χατζηκυριάκο Γκίκα και Κωνσταντίνο Τσάτσο (τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο της μεταδικτατορικής Δημοκρατίας).

Αναγκάστηκε δε να φύγει όταν ειδοποιήθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, δεδομένου ότι τα σύννεφα του πολέμου πύκνωναν και πάνω από την Ελλάδα.

Στον μετέπειτα νομπελίστα μας Γιώργο Σεφέρη άφησε και τις σημειώσεις του από το βιβλίο που εκδόθηκε αργότερα με τίτλο «Πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα» στο οποίο περιλαμβάνεται και το απόσπασμα που αλίευσε ο κ. Τσοπάνης.

Διαβάστε παρακάτω το εξαιρετικό απόσπασμα του Αμερικανού πεζογράφου στο οποίο αναφέρεται τόσο στη μεσογείτικη ελιά όσο και στην Κερατέα, την «Κερατιά» όπως την αποκαλούσαν τότε:

«Σε αυτή τη γη των Μεσογείων είδα σήμερα, ημέρα Κυριακή, ένα θαυμαστό φαινόμενο: το φως να κατοικεί στα δέντρα.

Το φως ορμά μέσα από τα φυλλώματα της ελιάς δημιουργώντας ένα πράσινο αχνώδες πέπλο σα φωτοστέφανο, το φωτοστέφανο του ίδιου του δέντρου που κατοικεί μέσα στο φως. Η ψυχή του δέντρου στέκει αποκεκαλυμμένη.

Τα δέντρα βαφτίζονται μέσα στην αγιότητα, μες στην αγνότητα της ίδιας της πεμπτουσίας τους.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα είναι έντονα ξεκάθαρος, τόσο που σε ξετρελλαίνει, κι ακόμα περισσότερο σε ξετρελλαίνει εξαιτίας της λιτότητος της γης.

Σε αυτή τη γη των αρχαίων ελληνικών θαυμάτων, σε αυτό το παλίμψηστο βασίλειο της ελιάς που του τη δώρησε τα πανάρχαια χρόνια η θεά Αθηνά και στο οποίο κατοικεί ένας λαός που μιλά αλβανικά.

Ανηφορίζουμε στο λεπτοκαμωμένο θιβετιανό καλούπι των πλαγιών, αφήνοντας πίσω μας το χωριό «Κερατιά» για να φτάσουμε στο σπήλαιο του Λόρδου Βύρωνος».

Henry Miller 1940

Σχόλια