Date2

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020 22:47:09

rss

αναζήτηση

makripano

Στα χνάρια του αρχαίου ρήτορα Δημοσθένη οι μαθητές της Παιανίας (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

rit1

Τιμητική εκδήλωση για τους μαθητές της Ρητορικής Ομάδας του Δημοσθενείου Γενικού Λυκείου Παιανίας, οι οποίοι κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές - Αγορητές 2019» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί ο Δήμος Παιανίας.

Ο Δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου, εκδηλώνοντας την περηφάνια του για τους νεολαίους της πόλης, καλεί τους συμπολίτες του να τιμήσουν από κοινού τους μαθητές, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρα 18.00 στο Μουσείο Βορρέ.

Οι «Παιάνες Ρήτορες», πρώτευσαν στον τελικό του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές – Αγορητές», στις 3 Μαρτίου, στο συνεδριακό κέντρο «Διακονία», στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Οι «Παιάνες Ρήτορες» αντιμετώπισαν την ισχυρή και πολύπειρη ομάδα των Καρυάτιδων στο θέμα «Η κοινωνία που δεν επιβραβεύει την αριστεία είναι καταδικασμένη στη στασιμότητα»


Η ομάδα των «Παιάνων Ρητόρων» είχε σωστά δομημένα και δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τις θέσεις της, αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Αγών, όπου προστίθεται:

«Κατατάσσοντας κλιμακωτά τα επιχειρήματα της ομάδας των “Παιάνων Ρητόρων”, κορυφαία θέση κατέχει η άποψη ότι οι άριστοι συμβάλλουν στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η επιβράβευση της αριστείας θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τον πληθυσμό.

Εν συνεχεία δόθηκε έμφαση και τονίσθηκε ιδιαιτέρως ότι η αριστεία είναι ταυτόσημη με την αξιοκρατία.

Επίσης επανειλημμένως αναφέρθηκε και έγινε μνεία στο πασίγνωστο αρχαίο ρητό “Αιέν αριστεύειν” πάνω στο οποίο στηρίχθηκε κατά πολύ μεγάλο βαθμό η επιχειρηματολογία της κυβερνώντος ομάδας.

Τέλος όμως διασαφηνίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των πολιτών και πρέπει να γίνονται διακρίσεις για να μην υπάρχει η εξίσωση όλων».

rit2

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του σχετικού ενημερωτικού, Χρήστος Τσιάντας, «συνοψίζοντας, ο αγώνας του τελικού γύρου ήταν ένας αγώνας δυνατός με ισχυρότατες συγκρούσεις.

Παρά τα δυνατά επιχειρήματα, τις δριμύτατες αντικρούσεις και τις έντονες διαφωνίες, στον αγώνα τηρήθηκε η ευγενής άμιλλα και όλοι οι κανόνες.

Χαρακτηριστικός ήταν ο θερμός εναγκαλισμός των ομιλητών που έδειχνε ότι δεν ενδιαφερόντουσαν για τη νίκη, αλλά αυτό που ήθελαν ήταν να διεισδύσουν βαθύτερα στη ρητορική τέχνη και να αποκομίσουν μια ακόμη εμπειρία.

Έπειτα από μια χρονοβόρα σύσκεψη της επταμελούς κριτικής επιτροπής , υπό την προεδρεία της κας Πλιάγκα, ελήφθη η απόφαση ότι νικήτρια ήταν η ομάδα των “Παιάνων Ρητόρων” με ψήφους μόλις τέσσερις έναντι τριών για την ομάδα των “Καρυάτιδων”.

Βέβαια όπως επισημάνθηκε από τους επιφανείς, σημασία έχει ότι κατάφεραν οι ομάδες να είναι στον τελικό και δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, γιατί όλοι είναι νικητές που είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στους μεγαλύτερους μαθητικούς αγώνες ρητορικής τέχνης σε πανελλαδικό επίπεδο».

rit3

rit4

Σχόλια