Date2

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 06:10:07

rss

αναζήτηση

makripano

Μια σύμπτωση σημαδιακή: Ποιά επέτειο τιμάμε στις 4 Φεβρουαρίου!



Αλλάξτε μέγεθος

kolokotronis

Μια επέτειο που πολλοί Έλληνες έχουν ξεχάσει, τιμάμε στις 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα δηλαδή του μεγάλου εθνικού προσκλητηρίου με το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος όπου ο λαός της Ελλάδας διατρανώνει τη θέλησή του να μην δεχτεί παραχάραξη της ιστορίας του και παράδοση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 – πριν από 165 χρόνια δηλαδή – έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο ηγέτης σύμβολο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ο αρχιστράτηγος των Ελλήνων, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Γέρος του Μοριά!

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας.

Είχε προηγηθεί, ο γάμος του γιου του και στις 3 Φεβρουαρίου η παρουσία του στον βασιλικό χορό όπου φανερά ευδιάθετος, αστειεύτηκε με τους παλιούς του συντρόφους, συνομίλησε με τον βασιλιά Όθωνα και ήπιε άφθονο κρασί.

Κάποια στιγμή παρακάλεσε τον βασιλιά να διατάξει τους μουσικούς να παίξουν ελληνικούς χορούς. Τα δημοτικά τραγούδια αντήχησαν στα σαλόνια του παλατιού.

Γύρω στα μεσάνυχτα «επέστρεψεν χαίρων εις την οικίαν του, κατεκλίθη εις την στρώμνην του, όπου κοιμόμενον τον προσέβαλεν η αποπληξία», όπως έγραψε η εφημερίδα «Αιών».

Ήταν ένας από τους λίγους Κολοκοτρωναίους που πέθανε στο κρεβάτι και όχι στη μάχη. Ίσως γιατί γεννήθηκε πάνω σε μάχη!

Ο μεγάλος των μεγάλων Ελλήνων έμεινε στην ιστορία όμως όχι μόνο γιατί πολέμησε για την πατρίδα του, την απελευθέρωσή της αλλά και την αγνωμοσύνη με την οποία τον περιέβαλαν οι συμπατριώτες του.

Κάποιες φράσεις του έμειναν στην ιστορία για να θυμίζουν ότι ο λαός αυτός είναι μικρός και μέγας:

Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω.

Οι Έλληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον.

Το Γένος μας και άλλες φορές σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζώμεν.

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.

Το «αν» εσπάρθη πολλές φορές, αλλά δεν εφύτρωσε.

Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ' ντο από τον νου σου. (από επιστολή του στον Ιμπραήμ)

Η γκραβούρα που ακολουθεί δείχνει τον μεγάλο Έλληνα στρατηλάτη στο νεκρικό κρεβάτι του:

geros nekriko

Σχόλια