Date2

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 02:51:05

rss

αναζήτηση

makripano

Ο δήμαρχος Ισ. Μάδης μιλά για την αποχέτευση σε Παιανία και Γλυκά Νερά και την ολοκλήρωση των έργων

Αλλάξτε μέγεθος

madis sinentefksi

Την αναγκαιότητα συνέχισης και ολοκλήρωσης των έργων αποχέτευσης σε αγαστή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και την ανάδοχο εταιρεία, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο notioanatolika.gr, ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.

Παράλληλα ο δήμαρχος απαντά στα όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση περί κωλυσιεργίας στην υλοποίηση των έργων ενώ τονίζει το πόσο η έλλειψη αποχέτευσης επηρεάζει δραματικά την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Μάδης στους λόγους που οδήγησαν τη δημοτική αρχή Παιανίας στην απόφαση να υποδεχτεί στο ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας τα λύματα από το παράκτιο μέτωπο συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Σαρωνικού.

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Παιανίας αναφέρεται και στις διαδημοτικές συμπράξεις και στην υπερτοπική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στο notioanatolika.gr ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Δήμαρχε, κάνοντας έναν μέχρι τώρα απολογισμό θα λέγατε ότι λόγω του κορωνοϊού το έργο σας έχει επηρεαστεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: H αλήθεια είναι ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές οι οποίες σαφώς και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Η πανδημία του Covid-19 δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το αναπτυξιακό έργο του δήμου μας αφού για εμάς, πρώτο και κύριο μέλημά μας, είναι η ασφάλεια και υγεία των δημοτών μας. Γι’ αυτό και ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπισή της.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις προέρχονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ακόμα βιώνει η χώρα μας, αλλά κυρίως από τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται εσωτερικά στον δήμο μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως μόλις πριν λίγους μήνες καταφέραμε να έχουμε ολοκληρωμένο προϋπολογισμό και το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα χέρια μας ήταν δεμένα.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό για εμάς κλίμα, καταφέραμε και κρατήσαμε τον δήμο όρθιο, πήραμε πρωτοβουλίες, σχεδιάσαμε νέες παρεμβάσεις. Θυμίζω το σύμφωνο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και τον υφυπουργό Αθλητισμού για τα κλειστά γήπεδα της πόλης, την επένδυση στην ανακύκλωση, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που εξοικονόμησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στα δημοτικά ταμεία αλλά και έργα καθημερινότητας όπως αυτά της οδοποιίας. Παράλληλα, προετοιμαστήκαμε έγκαιρα για την νέα σχολική χρονιά εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων δύο παραρτήματα για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

Εν μέσω καραντίνας η δημοτική αρχή Παιανίας διαχειρίστηκε άμεσα και έδωσε λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα θέτοντας βάσεις για το μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολύς λόγος γίνεται για τα έργα αποχέτευσης που έχει αναλάβει η ΕΥΔΑΠ, στη δημοτική ενότητα των Γλυκών Νερών. Ποια είναι η εικόνα σας μέχρι σήμερα αναφορικά με την πορεία των έργων και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για ένα έργο υποδομής υψίστης σημασίας για την πόλη μας. Και φυσικά ένα έργο μεγάλης κλίμακας. Το θετικό είναι πως προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, άρα η ταλαιπωρία για τους κατοίκους βαίνει προς το τέλος της και εκείνο που θα μείνει θα έχει μόνο θετικό πρόσημο για τους δημότες. Μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια η καθημερινότητα για τους κατοίκους της περιοχής που γίνονται τα έργα συνεχίζει να είναι δυσβάστακτη. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές αδυναμίες του παρελθόντος όπως για παράδειγμα η μη χαρτογράφηση των υπαρχόντων δικτύων όπως αυτό της ύδρευσης με συνέπεια να προκαλούνται ζημιές, να δημιουργούνται καθυστερήσεις και βέβαια να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται.

Από την πλευρά μας λάβαμε μία σειρά πρωτοβουλιών τόσο για την επίσπευση των έργων όσο βέβαια και για τη μείωση της όχλησης των δημοτών. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ δημιουργώντας μικτές ομάδες εργασίας, οι οποίες σε εβδομαδιαία συχνότητα συνεργάζονται για την επίλυση δυσχερειών, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο όπως έγινε πρόσφατα στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ παρουσία και της αναδόχου εταιρείας.

Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί όχι μόνο η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης αλλά κυρίως η ταχεία ποιοτική εκτέλεση των έργων με την ελάχιστη όχληση προς τους δημότες. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να φτάσουμε στην ευρεία αποδοχή με βάση τα δικά μας στάνταρ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ωστόσο, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για κωλυσιεργία στην υλοποίηση των έργων. Τι έχετε να πείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα περίμενα από την αντιπολίτευση, εάν δεν επιθυμεί να συμπορευτεί με βασική επιδίωξη το βέλτιστο για τους δημότες μας, τουλάχιστον ας σταθεί απέναντι αλλά σιωπηρή!

Η έλλειψη σωστής προετοιμασίας όπως η μη χαρτογράφηση των υπαρχόντων δικτύων αλλά και η έλλειψη σωστής οργάνωσης και συντονισμού των μερών από την αρχή, μάς παρέδωσαν, εν μέσω πανδημίας, μία δεδομένη κατάσταση, την οποία σιγά σιγά διορθώνουμε. Για την ιστορία και μόνο να αναφέρω πως μετά το φιάσκο του αντίστοιχου έργου της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας, που παραμένει ακόμα παγωμένο, στη σύμβαση που υπέγραψε με την ΕΥΔΑΠ ως πολιτική ηγεσία η σημερινή αντιπολίτευση, ο Δήμος Παιανίας δεν έχει καμία ευθύνη!

Αντιλαμβάνομαι τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τέως Δήμαρχος αλλά δεν μπορεί να αναζητά διέξοδο στη δικαιολογημένη κούραση των κατοίκων, από παραλείψεις που ο ίδιος δημιούργησε. Τον καλώ λοιπόν με αίσθημα υπευθυνότητας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί ένα έργο πνοής.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως για εμάς προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών μας και σ’ αυτή την προσπάθεια δεν κάνουμε εκπτώσεις για κανέναν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε η έλλειψη αποχετευτικών υποδομών αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για τους δήμους της ευρύτερης περιοχής. Πώς επηρεάζει η έλλειψη αποχέτευσης την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη για παράδειγμα δικτύου ύδρευσης ή ηλεκτροδότησης. Δεν είναι δυνατόν το 2020 να επιμένουμε στην πολιτική των «βόθρων» και να αναπτύσσεται μια περιοχή χωρίς αποχετευτικό δίκτυο.

Το κόστος σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κυρίως σε υγειονομικό επίπεδο, που καλούνται να σηκώσουν οι κάτοικοι είναι δυσβάστακτο και αποτρεπτικό για εκείνους που θα ήθελαν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή. Η ολοκλήρωση των έργων για το δημοτικό διαμέρισμα Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας θα αλλάξει τα δεδομένα τόσο για τους δημότες όσο και για τον δήμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους έργα οδηγούν τη χώρα μας, και συγκεκριμένα τη περιοχή σας, προς τη βιώσιμη ανάπτυξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Τα δίκτυα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Και αυτός είναι ο λόγος που με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε επίμονα για την επανεκκίνηση του αντίστοιχου έργου αποχέτευσης στην Δημοτική Ενότητα Παιανίας.

Ο δήμος μας μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα τουριστικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά και να αποτελέσει Δήμο-πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

Όχι όμως σήμερα, όχι χωρίς τα βασικά δίκτυα υποδομής. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και από τη βασική πύλη εισόδου στην Αττική και τη χώρα ολόκληρη, δίπλα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να μην ωφελούμαστε από αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στο περιβάλλον από τα έργα αποχέτευσης; Τι θα κάνει ο δήμος σας για να περιορίσει στο ελάχιστο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήμουν αφελής αν θεωρούσα πως όλες οι σημερινές εγκαταστάσεις αφορούν στεγανούς βόθρους. Επίσης δεν είναι μυστικό πως κάποιοι, λίγοι είναι η αλήθεια, κάτοικοι για να απαλλαγούν από το κόστος δεν διστάζουν να εκκενώνουν ακάθαρτα στο δρόμο. Το ίδιο γίνεται και σε άλλους όμορους δήμους στην περιοχή μας. Τέτοιου είδους πρακτικές συνιστούν δαμόκλειο σπάθη για το Περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία των κατοίκων ενός Δήμου και θα λάβουν τέλος με την ολοκλήρωση του έργου.

Όπως σας ανέφερα, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Γίνονται συζητήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και αποτελεί βασική μας επιδίωξη ώστε να διοχετευθούν κονδύλια χρηματοδότησης για τη σύνδεση των κατοίκων με το δίκτυο αποχέτευσης όταν αυτό ολοκληρωθεί ώστε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά πρόσφατα ο Δήμος Παιανίας έλαβε την απόφαση να υποδεχτεί στο ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας τα λύματα από το παράκτιο μέτωπο συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Σαρωνικού. Ποια ήταν τα κριτήρια που σας οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα πολλαπλά οφέλη. Είναι μια απόφαση με την οποία στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Παιανίας λύνοντας το σημαντικό πρόβλημα της άρδευσης. Οι γεωτρήσεις στον κάμπο έχουν φτάσει σε μεγάλα βάθη και το αντλούμενο νερό δεν είναι καλής ποιότητας ενώ το κόστος του έχει εκτοξευθεί. Όλα αυτά σύντομα θα είναι προβλήματα του παρελθόντος.

Βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα, στην εποχή όπου η γραμμική οικονομία φτάνει στο τέλος της και την σκυτάλη παίρνει η κυκλική. Η αρχή της Κυκλικής Οικονομίας θέλουμε να αποτελέσει τη βάση για το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, προσφέροντας λύσεις για ένα φιλικότερο περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής, καθαρότερο νερό στα Μεσόγεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με τις διαδημοτικές συμπράξεις θεωρείτε ότι οι συνεργασίες των δήμων της Ανατολικής Αττικής μπορούν να λύσουν υπάρχοντα προβλήματα της περιοχής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό ήδη γίνεται επίσημα ή ανεπίσημα. Η περίπτωση του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής υπερτοπικά. Να σημειώσω εδώ και την συνεργασία μας με τους Δήμους Κρωπίας, Σπάτων –Αρτέμιδας και Μαρκοπούλου για τη σύσταση αναπτυξιακής εταιρείας που στόχο έχει ακριβώς αυτό.

Θα πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι δεν αρκεί να λύνουμε τα προβλήματα της γειτονιάς μας. Απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός που θα καλύπτει μεγάλες περιοχές, όμορους δήμους ακόμα και κάποιους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Είναι ο μόνος τρόπος για να τρέξουμε προς τα εμπρός.

Οι πόλεις – κράτη ανήκουν στο παρελθόν. Όταν επηρεαζόμαστε από κάτι που συμβαίνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο η ανάπτυξη του διπλανού μας ωφελεί και εμάς.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια