Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 05:47:53

rss

αναζήτηση

makripano

Κίνδυνος τα καυτά φαγητά σε πιάτα μελαμίνης!



Αλλάξτε μέγεθος

melamini kindinos

Η χημική ουσία μελαμίνη, που έχει ενοχοποιηθεί για τον θάνατο μωρών στην Κίνα, όταν μόλυνε βρεφικό γάλα, μπορεί επίσης να διαρρέει από τα πιάτα και τα άλλα επιτραπέζια σκεύη στις τροφές, ιδίως όταν αυτές τρώγονται καυτές, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.


Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως η μελαμίνη είναι όντως επιβλαβής στις ποσότητες που ανιχνεύθηκαν σε εθελοντές, οι οποίοι έφαγαν καυτή σούπα από μπολ μελαμίνης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «τα σκεύη μελαμίνης μπορεί να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες μελαμίνης, όταν χρησιμοποιηθούν για το σερβίρισμα καυτών φαγητών».
Οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες ζήτησαν από έξι εθελοντές 20 έως 27 ετών να φάνε καυτή σούπα (με αρχική θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου) από μπολ μελαμίνης, ενώ άλλοι έξι έφαγαν από κεραμικά μπολ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα ούρα των 12 ατόμων. Σε επόμενη φάση, οι δύο ομάδες των έξι ατόμων αντάλλαξαν τα σκεύη από τα οποία έφαγαν τη σούπα, ενώ ακολούθησε πάλι έλεγχος ούρων.
Η ανάλυση έδειξε ότι στα ούρα όσων είχαν φάει από σκεύος μελαμίνης, υπήρχαν κατά μέσο όρο 8,35 μικρογραμμάρια μελαμίνης έναντι 1,31 μικρογραμμαρίων στα ούρα όσων είχαν φάει από τα κεραμικά σκεύη.
Οι μεγάλες δόσεις μελαμίνης -η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται σε ορισμένα σκεύη, πλαστικά, βιομηχανικά επιχρίσματα και λιπάσματα- είχαν θεωρηθεί υπεύθυνες για τον θάνατο έξι μωρών στην Κίνα το 2008, ενώ είχαν στείλει στο νοσοκομείο άλλα 50.000 περίπου λόγω βλάβης στα νεφρά τους.
Σε χαμηλές δόσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελαμίνη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρολογικά προβλήματα τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Σχόλια