Date2

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 23:06:19

rss

αναζήτηση

makripano

Πώς η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να αλλάξει τα δεδομένα για τους καρκινοπαθείς!Αλλάξτε μέγεθος

karkin nd

Τα κόμματα δεν μας έχουν συνηθίσει σε αναφορές στα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς μας.

Ίσως γιατί στα πολύχρωμα προγράμματα που εκδίδουν δεν... χωρούν μαύρες στιγμές εκτός εάν αφορούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Έτσι προκαλεί εντύπωση η ένταξη στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένης αναφοράς για τον καρκίνο και τους καρκινοπαθείς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως επισημαίνεται, ότι ένας στους τρεις καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη.

Βέβαια η δεινή πραγματικότητα στο ελληνικό σύστημα υγείας, ελάχιστα περιθώρια για προληπτικές εξετάσεις αφήνει.

Γι' αυτό άλλωστε τονίζεται ότι η καθυστερημένη διάγνωση αλλά και η μεγάλη αναμονή για την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε έναν ασθενή και σίγουρα σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για τον ίδιο και τους συγγενείς του.

Έτσι βασικός στόχος της ΝΔ είναι μέσα σε μια δεκαετία το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2.

Για τον λόγο αυτό, υλοποιούνται προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων.

Προτεραιότητα δίνεται με τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Όλοι θα μπορούν να περάσουν από προληπτικό έλεγχο ενώ θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών (μέσω SMS ή email) για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Δημιουργείται ταχεία οδός για διαγνωστικές εξετάσεις σε όσους υπάρχει υποψία καρκίνου και στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο. Στόχος να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις μέσα σε 4 εβδομάδες.

Μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου που προκαλούν καρκίνο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης για την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

Παράλληλα θα υπάρξει μια εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, η άνοια.

Στα σχολεία,θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό και τις πρώτες βοήθειες.

Επίσης θα υπάρξει ενημέρωση για τις ωφέλειες του συστηματικού εμβολιασμού και της αξίας των προληπτικών εξετάσεων.
 
Βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία

Οι ασθενείς με καρκίνο και οι συγγενείς τους συχνά βιώνουν μεγάλη ταλαιπωρία και αναμονές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία. Αυτό πρέπει να σταματήσει, επισημαίνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στη λογική αυτή προβλέπεται μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα, επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών.

Παράλληλα θα μπει τέλος στην αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων ή παραλαβή από το φαρμακείο της γειτονιάς.

Θα τεθούν σε λειτουργία ειδικά κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα  - κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ενώ θα λειτουργήσει δίκτυο παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ΕΛΠΙΔΑ».

Έμφαση στην εξατομικευμένη φροντίδα

και επειδή ο ψυχολογικός τομέας είναι από τους πλέον βασικούς στην αντιμετώπιση της επαράτου, θα παρέχονται συνεδρίες υποστήριξης από ψυχολόγους και ψυχιάτρους για τους ανθρώπους που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και τους συγγενείς τους έπειτα από θεραπεία για τον καρκίνο. 

Παράλληλα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ογκολογικοί νοσηλευτές για τη φροντίδα στο σπίτι των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 70 ετών) που πάσχουν από καρκίνο.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τους γονείς που απουσιάζουν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας των παιδιών ενώ θα αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’οίκον νοσηλείας και ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου.

Σχόλια