Date2

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 13:04:29

rss

αναζήτηση

makripano

Αντιμετώπιση οπαδικής βίας: Ξαναζεσταμένα «χάδια» οι πολυδιαφημισμένες αποφάσεις (Το χρονικό των διακοπών)



Αλλάξτε μέγεθος

hooligans metra

Εντύπωση προκαλεί η κυβερνητική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας με αφορμή τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια της περασμένη Πέμπτης στο γήπεδο του Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλει Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.

Και ενώ το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε σε αγώνα βόλει, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση όλοι οι αγώνες της Super League (δηλαδή του ποδοσφαίρου) να διεξάγονται για τους επόμενους δύο μήνες χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Όπως δε συμπληρώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SL2.

Παράλληλα, έγινε σαφές ότι το μέτρο «κεκλεισμένων των θυρών», θα ισχύσει κατά περίπτωση και στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, σημειώνοντας μάλιστα, ότι η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάσταση προκύπτει και από κάτι ακόμη που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα μετά τις αρχικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Φαίνεται ότι στην… παραζάλη της αναγκαιότητας λήψης μέτρων διέφυγε από τους αρμόδιους ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια στα οποία μπορεί να υπάρξει δυναμική αντιπαράθεση οργανωμένων οπαδών.

Έτσι νωρίς το απόγευμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Αθλητισμού σύμφωνα με την οποία «ο προγραμματισμένος για το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου αγώνας Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, της 8ης αγωνιστικής στη VolleyLeague Ανδρών, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών»!

Πέραν όμως του αλαλούμ των τελευταίων ωρών, η κυβέρνηση έρχεται να… ξαναζεστάνει το φαγητό της διεξαγωγής αγώνων «κεκλεισμένων των θυρών» λόγω της οπαδικής βίας για πολλοστή φορά τουλάχιστον μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια.

Όπως είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Νίκος Ανδριανός (κυβέρνηση Σαμαρά) είχε αποφασίσει να αναβληθούν όλοι οι αγώνες των ομαδικών σπορ, ως ένδειξη ελάχιστου σεβασμού για το θάνατο του Κώστα Κατσούλη, του φιλάθλου του Εθνικού, που έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά από τον τραυματισμό του στο γήπεδο του Ηροδότου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Διακοπή του πρωταθλήματος όμως είχαμε και τον Φεβρουάριο του 2015 επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή (πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα) λόγω επεισοδίων στο ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Την επόμενη διακοπή τη βρίσκουμε τον Μάρτιο του 2016 (υφυπουργός Αθλητισμού ήταν και πάλι ο Στ. Κοντονής) εξαιτίας επεισοδίων που σημειώθηκαν στο ματς Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, όταν κέρδιζε ο φιλοξενούμενος 1-2.

Το Νοέμβριο του 2016 ο εμπρησμός στο σπίτι του αρχιδιαιτητή, Γιώργου Μπίκα είχε ως αποτέλεσμα τη νέα διακοπή του πρωταθλήματος πάλι από τον Σταύρο Κοντονή.

Άλλη μία διακοπή έχουμε τον Μάρτιο του 2018 μετά από
γεγονότα που έλαβαν χώρα στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τότε η κυβέρνηση (Τσίπρα – Καμμένου), είχε αποφασίσει την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος επί υπουργίας Γιώργου Βασιλειάδη.

Η επίσκεψη Οικονόμου – Βρούτση στον Άρειο Πάγο

Η επανάληψη όμως των μέτρων συνεχίζεται και σε ό,τι αφορά την επί θύραις επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Μόνο που στις 4 Φεβρουαρίου 2022, με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (αρμόδιος για θέματα αθλητισμού) Ζαχαρίας Κοκκινάκης, έδωσε με εγκύκλιό του κατευθύνσεις στους συναδέλφους του για την αντιμετώπιση των δικογραφιών που σχετίζονται με την οπαδική βία και εφιστούσε την προσοχή ώστε αυτές οι υποθέσεις να μην μένουν «ορφανές». Και αυτό γιατί, όπως είχε πει «η βία έχει μεταφερθεί εκτός γηπέδων».

Μάλιστα όπως είχε τότε επισημάνει ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, «τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται πλέον από περισσότερους από έναν δράστες» και είχε υπενθυμίσει το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είναι άλλωστε κακούργημα.

Με άλλα λόγια οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης θα ζητήσουν αυτό που είχε επισημανθεί πριν από 9,5 περίπου μήνες από τα κορυφαία δικαστικά στελέχη του Αρείου Πάγου!

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια