Date2

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024 00:38:56

rss

αναζήτηση

makripano

Απόλυτος παραλογισμός: Προσλαμβάνουν υπαλλήλους για την αντιπυρική περίοδο στα δασαρχεία που δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο!



Αλλάξτε μέγεθος

polprost grivas

Απίστευτος παραλογισμός από τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος, οι επικεφαλής των οποίων ανακοίνωσαν την πρόσληψη στα δασαρχεία και όχι στους δήμους, χιλιάδων ανέργων προκειμένου να στελεχώσουν, επί της ουσίας, τις ομάδες Πολιτικής Προστασίας!

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου οι κ.κ. Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Φάμελλος, το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε περιλαμβάνει την δημιουργία 5.066 νέων θέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 4.000 θα είναι εργατικό προσωπικό σε διάφορες ειδικότητες (υλοτόμοι, οδηγοί, ακόμα και λογιστές στις ανάλογες θέσεις των υπηρεσιών των Δασαρχείων) καθώς και 302 δασοπόνοι-δασολόγοι που θα είναι επιστάτες των συνεργείων που θα δημιουργηθούν.

Οι ωφελούμενοι, όπως ανέφεραν οι υπουργοί, θα κατανεμηθούν στα δασαρχεία όλης της χώρας και αφού περάσουν ένα διάστημα εκπαίδευσης θα εργαστούν στα δάση προκειμένου να προστατεύεται ο δασικός πλούτος της χώρας από τον ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

Οι εργαζόμενοι θα εργαστούν με όρους πλήρους απασχόλησης όπως σε όλα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και θα αμείβονται όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα. Μετά την λήξη του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της εμπειρίας τους για το μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Για την ανατολική Αττική ειδικότερα έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 257 ατόμων τα οποία θα απασχοληθούν σε μια πυρόπληκτη περιοχή που περιλαμβάνει 4 δασαρχεία, (Πάρνηθας, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Πεντέλης) με τα κατά τόπους Δασονομεία που υπάγονται σε αυτά (Αγίας Παρασκευής, Αγίου Στεφάνου, Κερατέας, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Σπάτων, Λαυρίου).

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει προς τη σωστή κατέυθυνση, ο αντιδήμαρχος Κορωπίου και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας, Θοδωρής Γρίβας, ο οποίος έχει ιδιαίτερη εμπειρία στα ζητήματα αυτά, αποκάλυψε πλήθος παραλογισμών οι οποίοι ουσιαστικά, κάθε άλλο παρά βοηθούν το έργο των ομάδων αυτών στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδοεύ

Ενώ αρχικά χαρακτηρίζει θετική την είδηση επισημαίνει στη συνέχεια τον προβληματισμό του για τα εξής:

«Πρώτον, για τον χρόνο έναρξης της εργασίας τους δηλαδή μέσα στην αντιπυρική περίοδο ενώ επιπλέον πριν συμμετέχουν πρακτικά θα πρέπει να προηγηθούν εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.

Δεύτερον για τις δομές των δασαρχείων που θα τους υποδεχτούν. Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ελλείψεις τους σε οχήματα ακόμα και σε προμήθεια καυσίμων κίνησής τους αλλά και σε μηχανήματα-εργαλεία.

Με καλοπροαίρετο τρόπο προτείνω σε όσους έχουν την αρμοδιότητα και προφανώς στα Δασαρχεία να υπάρξει στενή συνεργασία με τους Δήμους και να μπορούν οι εργαζόμενοι αυτοί να προσφέρουν στις δομές δασοπροστασίας των Δήμων που συνεργάζονται τα Δασονομεία - Δασαρχεία. Έχουν αρκετοί Δήμοι δυνατότητες να παρέχουν άμεσα χώρους συντονισμού και εκπαίδευσης, στελέχη και εθελοντές που έχουν εκπαιδευτεί επισήμως από το Πυροσβεστικό Σώμα και διαθέτουν κατάλληλα οχήματα, εργαλεία για αποψιλώσεις, συλλογή βιομάζας από καμένες δασικές εκτάσεις ή από δασικά τμήματα που δεν έχουν υποστεί καμμία διαχείριση».

Και ο κ. Γρίβας στις καίριες επισημάνσεις του καταλήγει: «Εμείς τουλάχιστον στον Δήμο Κρωπίας- που έχουμε την ευθύνη για πολύ μεγάλο τμήμα του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού- διαθέτουμε έμπειρη εθελοντική ομάδα με πολλά περιστατικά κατασβέσεως στο ενεργητικό μας αλλά και εμπειρία από εργασίες δασοπροστασίας που προηγούνται, κατάλληλους χώρους, εργαλεία και οχήματα και έχουμε στενή συνεργασία με το Δασονομείο Κορωπίου»!

pp2

Σχόλια