Date2

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2024 12:23:29

rss

αναζήτηση

makripano

Το κουρμπάνι του Αγ. Πέτρου στα Σπάτα: Ένα πανηγύρι με ιστορία τριών αιώνων (Συνέντευξη)



Αλλάξτε μέγεθος

kourb agpetros spata

Αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα Σπάτα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων.

«Μετράει» ζωή άνω των τριών αιώνων και η έναρξή του τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα. Από τότε χωρίς καμία σχεδόν διακοπή πραγματοποιείται κάθε χρονιά και αποτελεί κορυφαία γιορτή της περιοχής.

Το ξεκίνημά του χάνεται μεταξύ αλήθειας και θρύλου, όμως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και σίγουρα αξίζουν να αποτελέσουν κοινή γνώση.

Το πώς ξεκίνησε αλλά και πώς συνεχίστηκε καθώς και πότε διακόπηκε και τί συνέβη τότε, εξήγησε με συνέντευξή του στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr, ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας Δρ Κωνσταντίνος Τσοπάνης ο οποίος συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της μνήμης των παραδόσεων και των εθίμων της μεσογείτικης ζωής που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Όπως αναφέρεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το κουρμπάνι «πραγματοποιείται κατά τον τριήμερο εορτασμό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στα Σπάτα, στις 29 Ιουνίου, συνδυάζοντας στοιχεία της επίσημης χριστιανικής θρησκείας και της λαϊκής λατρείας.

Κατά τον πανηγυρισμό προσφέρονται ζώα (ταύροι) ως τάμα, με το κρέας των οποίων παρασκευάζεται στιφάδο. Η παρασκευή του φαγητού απαιτεί τη συνεργασία όλων των κατοίκων του χωριού, που συνεισφέρουν εθελοντικά, ως εκπλήρωση του τάματος για υγεία και καλή σοδειά.

Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα, σεβόμενη τις παραμέτρους που διέπουν πλέον τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα, δεν τελεί την ταυροθυσία.

Το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου στα Σπάτα αποτελεί μια εθιμική πρακτική που συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας των κατοίκων των Σπάτων και ενισχύει τους δεσμούς που συνέχουν τους απανταχού Σπαταναίους με τον τόπο τους».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο προέρχεται από την εξαιρετική ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπάτων που έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου.

Ακούστε παρακάτω την εξαιρετική συνέντευξη που παραχώρησε στον planetwebradio.gr ο Δρ Κωνσταντίνος Τσοπάνης με όλα τα στοιχεία για το πώς ξεκίνησε ένα έθιμο το οποίο, ευτυχώς, ακόμη διατηρείται:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια