Παιανία: Χιλιάδες πολιτών συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλης (Φωτός)
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 18:21
Χιλιάδες δημότες αλλά και επισκέπτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Παιανίας συμμετέχοντας στις τριήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του Πολιούχου Αγίου Αθανασίου.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατηγορία που εκτόξευσε ο υποψήφιος δήμαρχος Παιανίας, Σπύρος Στάμου για υποβάθμιση του πολιτισμού στον δήμο από πλευράς της δημοτικής αρχής Μάδη, η επιτυχία των εκδηλώσεων αλλά και η μαζική προσέλευση των πολιτών αλλά και πλήθους επισκεπτών σε αυτές, αποτέλεσαν ηχηρή απάντηση.
Η δημοτική αρχή επέλεξε να προβάλλει την παράδοση με αποκορύφωμα την μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Παιανίας «Εδώ σ’ αυτή τη γειτονιά» με τη συμμετοχή 100 και πλέον συντελεστών οι οποίοι ταξίδεψαν περισσότερους από 2.000 θεατές.
Πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές, ήχοι αγαπημένοι και εξαιρετικοί χορευτές από τον Λαογραφικό Σύλλογο Μεγάρων, την Ένωση Ποντίων Σουρμένων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Δρόμων Πατησίων απέτισαν φόρο τιμής στην ιστορία μας υπό τους ήχους του μουσικού σχήματος Bronza Banda.
Από τη σκηνή πέρασαν αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα οι «Πολιτιστικός Λαογραφικός χορευτικός σύλλογος "Δημοσθένης Παιανιεύς"», «Θρακιωτών και φίλων Θράκης ΒΑ Αττικής», «Εξωραϊστικός –Επιμορφωτικός Σύλλογος Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», «Επιμορφωτικός Σύλλογος Ηπειρωτών Παιανίας», «Εξωραϊστικός –Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας» και «Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γλυκών Νερών – Παιανίας "Η Γενοβέφα"» που παρουσίασαν χορούς από όλη την Ελλάδα.
Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή των: Ευτέρπη Λημναίου, Σπύρος Μπρέμπος, Νίκος Δούρος, Μίλτος Φίλος και Βασιλική Κατερίνη οι οποίοι ξεσήκωσαν τους χιλιάδες παρισταμένους σε ένα γλέντι όπως παλιά και απέδειξαν ότι οι πολίτες «επιμένουν» παραδοσιακά.
Πατροπαράδοτα γιορτάστηκε και η Πρωτομαγιά στην Αγία Τριάδα και την Αργιθέα ενώ πραγματοποιήθηκαν και επιπλέον δράσεις όπως τα «Παιδικά Εργαστήρια & Μεγάλο Παιχνίδι» με τη συμβολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Παιανίας αλλά και η ποδηλατική βόλτα με την «Ποδηλατική Βόλτα Παιανίας».
Όλες τις ημέρες του εορταστικού προγράμματος η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών (ερασιτεχνών και επαγγελματιών) στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Παιανίας υπό τη διεύθυνση του δημότη Παιανίας Γιώργου Χούντα ήταν γεμάτη από θεατές και φίλους της τέχνης κάθε ηλικίας, όπως αντίστοιχα και η έκθεση παραδοσιακών φορεσιών στο θέατρο σκιών, μια πρωτότυπη δουλειά δια χειρός του επίσης δημότη Παιανίας, Θανάση Τζοΐτη που φιλοξενεί το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας στον χώρο του.
«Η επιτυχία των επιλογών μας που επισφραγίστηκε από τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών είναι αδιαμφισβήτητη. Και αποδεικνύει πως οι πολίτες παραμένουν πιστοί στην παράδοσή μας.
Αυτό από μόνο του με κάνει ιδιαιτέρως χαρούμενο καθώς προχωρώντας στο μέλλον οφείλουμε να κουβαλάμε το παρελθόν μας και τα διδάγματά του. Αποδείχθηκε όμως και κάτι ακόμα: ‘’ουκ εν τω πολλώ το ευ’’» δήλωσε με νόημα ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια