Date2

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 13:34:53

rss

αναζήτηση

makripano

Ο ιδιαίτερος τρόπος που οι Μεσογείτισσες έδεναν το μαντίλι τους και η γεμάτη χαρουπιές Κερατέα (Συνέντευξη)



Αλλάξτε μέγεθος

xaroupies mesogeia

Εξόχως σημαντικά στοιχεία για τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα κοινά των Μεσογείτικων χωριών και πόλεων στην πορεία των αιώνων, κατέθεσε στη συνέντευξή του στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr, ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας Δρ Κωνσταντίνος Τσοπάνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατολικά» και στον Κώστα Τσαπάκη, ο Δρ Τσοπάνης στάθηκε στο «κοινόν» των Μεσογειτών στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους κάτι που μαρτυρείται και από το γεγονός ότι οι κάτοικοι ενός χωριού έχουν συγγενείς είτε μακρινούς είτε κοντινούς στα υπόλοιπα.

Διευκρίνισε δε ότι οι όποιες διαφορές οφείλονται στις επιμέρους οικογένειες όπως άλλωστε συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει την κοινή πορεία των Μεσογείτικων κοινωνιών έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες των Μεσογείων έδεναν τον κόμπο στα μαντήλια που φορούσαν και ο οποίος αποτελούσε ένα σήμα κατατεθέν για τον τόπο από τον οποίο προέρχονται.

Παράλληλα εξήγησε πού οφείλονται οι διαφορές ανάμεσα στις κοινωνίες της Κερατέας και του Λαυρίου αλλά έκανε αναφορά και στα όσα ψευδώς ή και σκοπίμως είχαν διαδοθεί τις προηγούμενες δεκαετίες σχετικά με το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου 1944, και για τις δήθεν ευθύνες που έφεραν για τη σφαγή των Κορωπιωτών Μεσογείτες από άλλα χωριά της περιοχής.

Ο Δρ Τσοπάνης υπογράμμισε και από που προέρχεται η ονομασία της Κερατέας – της Κερατιάς όπως την αποκαλεί ο ίδιος και πολλοί συντοπίτες του – θυμίζοντας τις μεγάλες εκτάσεις με χαρουπιές οι οποίες υπήρχαν στην περιοχή και συστάδες των οποίων είχαν απομείνει ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Ακούστε παρακάτω την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δρ Κωνσταντίνου Τσοπάνη στον planetwebradio.gr:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια