Date2

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025 05:20:29

rss

αναζήτηση

makripano

Πως το Κορωπί «γεννήθηκε» από το Φιλιάτι και τον Κουρσαλά



Αλλάξτε μέγεθος

koursalas agdimitrios

Μια σημαντική άποψη, επιστημονικά τεκμηριωμένη σχετικά με τη «γέννηση» του σύγχρονου Κορωπίου, κατέθεσε ο ιστορικός και συγγραφέας. Κωνσταντίνος Τσοπάνης.

Μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο planetwebradio.gr και στην εκπομπή «Ανατολικά» και στον Κώστα Τσαπάκη, ο κ. Τσοπάνης εξήγησε πώς ξεκίνησε η κατοίκηση της περιοχής περίπου το 13ο – 14ο αιώνα από Αρβανίτες που είχαν σχέση με το Δουκάτο των Αθηνών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον οικισμό Φιλιάτι και πώς αυτός ερημώθηκε αλλά και στη συνέχεια του οικισμού Κουρσαλάς ο οποίος αποτέλεσε και τον… προάγγελο του σημερινού Κορωπίου, το οποίο ως λέξη αποτελεί παράφραση άλλης.

Ο κ. Τσοπάνης αναφέρθηκε και στη ζωή και τη δράση κορυφαίων μεσαιωνικών προσωπικοτήτων που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της ύπαρξης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή όπως ο Γκίνο Μπούα Σπάτα, ο Γιάννης Λιόπας, ο Γιάννης Ντάβαρης αργότερα, ο Πέτρο Λιόσας και πολλοί ακόμα.

Παράλληλα, ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στην ιστορική μελέτη των Μεσογείων αναφέρθηκε και στην επέτειο της μάχης της Πέτρας (διεξήχθη στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 και θεωρείται η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης) και πώς αυτή με τη νικηφόρα έκβασή της για τις ελληνικές δυνάμεις άνοιξε τον δρόμο για την ενσωμάτωση της Αττικοβοιωτίας αλλά και της υπόλοιπης Ρούμελης (Στερεάς Ελλάδος) στο υπό σύσταση ελληνικό κράτος.

Ακούστε παρακάτω την εξαιρετική ιστορική αναδρομή του Κωνσταντίνου Τσοπάνη που μας εισάγει σε μια ιδιαίτερα σημαντική αλλά και εξόχως άγνωστη για τους περισσότερους ιστορική περίοδο των Μεσογείων:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια