Date2

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 06:10:07

rss

αναζήτηση

makripano

Ξεχωριστή εκδήλωση τιμής για έναν κορυφαίο του πολιτισμού και της τέχνης των Μεσογείων, τον Γιάννη Πρόφη!



Αλλάξτε μέγεθος

profis giannis

Τιμητική Εκδήλωση για τον συγγραφέα, λαογράφο και ζωγράφο Γιάννη Πρόφη για την πολυετή προσφορά του στη Λαογραφία και Ιστορία των Μεσογείων με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών, διοργανώνει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου, ο Δήμος Κρωπίας στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Αγγελική Γκίκα και συντονίζει ο τ. Διευθυντής Χειρουργός ΕΣΥ, Ευάγγελος Αναγνώστου.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, ο διευθυντής ερευνών και διευθύνων του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών, Ευάγγελος Καραμανές και ο πρέσβης επί τιμή, Δημοσθένης Κωνσταντίνου.

Για την προσωπικότητα και την προσφορά του ανδρός θα μιλήσουν, από το ΚΕΕΛ, η Ανδρομάχη Οικονόμου με θέμα «Ο Γιάννης Πρόφης και η συμβολή του στη μελέτη και διάσωση του αρβανίτικου πολιτισμού» και η εντεταλμένη ερευνήτρια Ζωή Μάργαρη, με θέμα «Μεσογείτικα λαογραφικά στο έργο του Γιάννη Πρόφη».

Από τους συμπολίτες του Γιάννη Πρόφη ο τ. γενικός διευθυντής της Eurobank, Νίκος Παυλίδης θα μιλήσει με θέμα «Θησαυροί που κοιμούνται στο συρτάρι», η ποιήτρια Καλομοίρα Πιέτρη με θέμα «Γιάννης Πρόφης, ο δραματικός και ευθυμογράφος ποιητής», η δικηγόρος και σκηνοθέτις, Σταματίνα Παπαμιχάλη με θέμα «Ο Γιάννης Πρόφης ανεβάζει στη σκηνή τη λαογραφία του τόπου μας» και η ζωγράφος και καθηγήτρια Μαθηματικών, Μαρία Κοκκίνη με θέμα «Η μεσογείτικη λαογραφία με τον χρωστήρα του Γιάννη Πρόφη».

Στη συνέχεια θα χαιρετίσει η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου, Αντωνία Ιωακειμίδου ενώ το Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου θα χορέψει ελληνικούς χορούς και τραγούδια με παραδοσιακές ενδυμασίες.

Ζωή γεμάτη δημιουργία και προσφορά 

Ο Γιάννης Πρόφης γεννήθηκε στο Κορωπί, σπούδασε νομικά και εργάστηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ενδιαφέροντά του είναι η ζωγραφική και η λαογραφία των Μεσογείων.

Ιδιαιτερότητά του είναι ότι τη λαογραφία την εκφράζει όχι μόνο με το πεζό λόγο, αλλά και με την ποίηση, το θέατρο και τη ζωγραφική.

Ενδιαφέροντα είναι και τα ταξίδια του (Ανταρκτική – Γροιλανδία – Θιβέτ – Μογγολία - Ουγκάντα κ.λπ.).

Πλούσιο συγγραφικό έργο

1) Μεσογείτικος Γάμος (1995), θεατρική αναπαράσταση

2) Οι Γερμανοί Ξανά Ξανάρχονται (1999), σάτιρα

3) Η θεία Κατίνα και ο Ποσειδώνας στη Λουμπάρδα (2002), θεατρικό

4) Γεώργιος Σαράντη Παπασιδέρης (2004) βιογραφία

5) Κατοχή, Καπνοί και Ανεμώνες (2005), ποιητικό

6) Τοποθεσίες και τοπωνύμια Κορωπίου και το Κτηματολόγιο του 1793 (2010), έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορωπίου

7) Ο λόφος της Δεξαμενής και η ιστορία της Ύδρευσης (2010), έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου

8) Τα Σχολεία του Κορωπίου (2012), ιστορία – λαογραφία

9) Ο Αριστοφάνης Μπαρμπα-Κολιός στα Τρυγητήρια (2016), θεατρικό

Τα κυριότερα ανέκδοτα βιβλία του είναι: 1) Οικισμοί και Παραλίες του Κορωπίου, 2) Έθιμα του Γάμου (συγκριτική θεώρηση), 3) Αντώνης Πρίφτης (βιογραφία - θέατρο), 4) Ιστορίες με Άρωμα Χωριού.

Σχόλια