Date2

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 05:38:16

rss

αναζήτηση

makripano

Σκληρή αντίδραση για την τροπολογία της συγκυβέρνησης για την ΚερατέαΑλλάξτε μέγεθος

tropologia keratea

Ψηφίστηκε, το βράδυ της Πέμπτης, η τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής να υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησης, σε νέο σημείο - στη θέση Φοβόλες (παλαιά χωματερή) της Κερατέας - του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης του έργου από τον ΕΣΔΝΑ ή εκχώρησή του με προγραμματική σύμβαση στον δήμο. Και ενώ ο προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι τροποποίησε τη ρύθμιση διασφαλίζοντας περαιτέρω την τοπική κοινωνία για τη μη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στην αρχική θέση Βραγόνι.

Τα εύσημα στον δήμαρχο

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή δικαιώνονται οι πολίτες της Κερατέας ενώ και ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι η περίπτωση της Κερατέας είναι υπόδειγμα αγαστής συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα θέση «προέκυψε μέσα από την ωρίμανση του διαλόγου και τη βούληση των πολιτών να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις του παρελθόντος».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία - η εισηγήτρια ανέφερε ότι «αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία σχεδιάζονται θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στη ζωή μας και θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη» ενώ εκτίμησε ότι «η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις». Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν «παρών» με τον Παύλο Χαϊκάλη να διαχωρίζει τη θέση του και να καταψηφίζει.

«Συμπαιγνία της συγκυβέρνησης»

Μάλιστα ο κ. Χαϊκάλης είχε προιδεάσει για τη στάση του αυτή με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία και στην οποία τόνιζε ότι «η θέση Οβριόκαστρο δεν απαλείφεται, απλά στα 540 στρέμματα της περιοχής προστίθενται και τα 57 στις Φοβόλες». Αιτιολόγησε μάλιστα την άποψή του αυτή αναφέροντας ότι «Μηχανικοί του ΕΔΣΝΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος αποκλείουν την πιθανότητα εγκατάστασης Ο.Ε.Δ.Α σε αυτή την τοποθεσία λόγω του ασταθούς γεωλογικού υπόβαθρου, όπως διαμορφώνεται από τη χωματερή, και του μεγέθους της έκτασης. Μόλις 57 στρέμματα παραχωρούνται, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 200 ώστε να κατασκευαστούν οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό. Η συγκυβέρνηση προσπαθεί με αυτή την τροπολογία να ξεγελάσει τους κατοίκους για να μην αντιδράσουν και σίγουρα μελλοντικά θα επικαλεστεί το Οβριόκαστρο ως μοναδική διέξοδος».

Ανοίγει ο δρόμος για την καύση

Παράλληλα ο κ. Χαϊκάλης έκανε σαφές ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να επενδύει στην καύση και την ταφή των απορριμμάτων, κάτι που εκτός από μία πανάκριβη τρύπα στο νερό, θα έχει και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση «επιβάλλει έναν παράλογο σχεδιασμό που επιχειρεί να διατηρεί το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων (τουλάχιστον το 80%) σε σύμμεικτη κατάσταση για να τα οδηγήσει στην Βιοξήρανση και στην παραγωγή του RDF με μεγάλο οικολογικό κόστος, μεγάλα κατασκευαστικά κόστη αλλά και δυσθεώρητο διαχειριστικό κόστος το οποίο όπως φαίνεται θα ξεπερνάει τα 300 ευρώ ανά τόνο».

Έγκλημα και σκάνδαλο

Και ο βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέληξε: «Σημειωτέον ότι η υπόλοιπη Ευρώπη οδηγεί μόνο το 2% των σκουπιδιών της στην Βιολογική Ξήρανση και λιγότερο από το 50% σε κεντρικές "ολοκληρωμένες" εγκαταστάσεις, ποσοστό που και αυτό μειώνεται δυναμικά με την διαρκώς αυξανόμενη ορθολογική διαχείριση, με την συμμετοχή του πολίτη, με κίνητρα και μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις κοινωνικού οφέλους που αυτό συνεπάγεται. Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι με την δημιουργία των ΟΕΔΑ, έτσι όπως η συγκυβέρνηση σκοπεύει να τους εφαρμόσει, συντελείται ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα και ένα ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο μέσα σε περίοδο λιτότητας και μνημονίων».

Σχόλια