Υπό το πρίσμα της μίας και μοναδικής αλήθειας τιμήθηκε η 78η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου (Φωτός)
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 20:10
Με τον δέοντα σεβασμό τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής (9/10/22) η 78η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου, στις 9 Οκτωβρίου 1944, όταν γερμανικά στρατεύματα κατέκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δολοφονώντας και 47 κατοίκους του.
Στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των 47 θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 στην ομώνυμη πλατεία, στις 11, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση.
Αμέσως μετά ακολούθησε, η ανάγνωση ενός σύντομου ιστορικού των δραματικών γεγονότων και της εξέλιξης των προσπαθειών επίσημης αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και το ονομαστικό προσκλητήριο των 47 νεκρών αλλά και των τραυματιών τραγικής ημέρας.
Ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, στη συνέχεια, αντί της καθιερωμένης ομιλίας ανάγνωσε το συγκινητικό και εμπνευσμένο απόσπασμα «Ο Απολογισμός της καταστροφής» από το ποιητικό έργο του Γιάννη Πρόφη, «KATOXH, KAΠΝΟΙ και Ανεμώνες».
Η σεμνή και τιμητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων, του δημάρχου Κρωπίας, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη από τον αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θανάση Αυγερινό και των εκπροσώπων της Κ.Ο της Ν.Δ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, βουλευτών Αν. Αττικής, Γιώργο Βλάχο και Πάνο Σκουρολιάκο αντίστοιχα, την ανάγνωση του Όρκου Μνήμης του δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Εκτός προγράμματος της εκδήλωσης ζήτησε τον λόγο, η πρώην δημοτική σύμβουλος Μαίρη Κοτζιά, επιζούσα των δραματικών γεγονότων που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μεγάλη συμβολή του θείου της, αείμνηστου, Αντώνη Καπαηδώνη στην ακριβή καταγραφή των καταστροφών σε οικίες και καταστήματα του Κορωπίου και στην ίδρυση του σωματείου της «Ένωσης Θυμάτων και Τραυματιών Πολέμου και Κατοχής» το 1945 για την αποκατάσταση των θυμάτων.
Το τετράδιο της καταστροφής του Α. Καπαηδώνη και τη σημαία του Σωματείου, είχε παραδώσει το 2011 στο Δήμο Κρωπίας η κα Κοτζιά ενόψει της ιστορικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας που αναγνώρισε το Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη.
Τον λόγο επίσης, έλαβε και ο Γιάννης Πρόφης για να αναγνώσει ένα επιπλέον σύντομο απόσπασμα του ποιητικού του έργου.
Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστη και τιμητική αντιπροσωπεία μαθητών του 1ου και 3ου Λυκείου Κορωπίου με τις σημαίες των δύο σχολείων ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε και η Δημοτική Φιλαρμονική Κορωπίου με επικεφαλής, τον αρχιμαέστρο, Ηλία Σοφρώνη.
Αξίζει να σημειωθεί που παρόντα ήταν και μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Κορωπίου, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά μετά από ενδελεχή έρευνα σε ελληνικά και γερμανικά αρχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα όσα διημείφθησαν πριν και κατά τη διάρκεια της τραγικής ημέρας.
Αλήθεια η οποία τεχνηέντως είχε αποκρυφθεί από την Αριστερά προκειμένου να εκμεταλλευθεί υπέρ της την τραγωδία μιας ολόκληρης πόλης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για τους πραγματικούς υπαίτιους της σφαγής και της καταστροφής.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πολλά χρόνια το Ολοκαύτωμα αποδιδόταν σε «ναζιστικούς μηχανισμούς» - κάτι που αναφερόταν και στη διάρκεια των επισήμων σχετικών εκδηλώσεων – και όχι σε «ισχυρή γερμανική στρατιωτική ναζιστική δύναμη πυρός», όπως αποδείχθηκε πανηγυρικά από την έρευνα των διακεκριμένων πολιτών της Ομάδας.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση τιμής της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου:
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια