Date2

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024 21:29:38

rss

αναζήτηση

makripano

25 μήνες μετά, η Κερατέα συνεχίζει να απασχολεί τα παγκόσμια media!



Αλλάξτε μέγεθος

time keratea

Όταν οι 300 από τις 900 συνολικά λέξεις ενός ρεπορτάζ ενός κορυφαίου δημοσιογραφικού μέσου όπως το ΤΙΜΕ (στην ηλεκτρονική έκδοσή του) αναφέρονται στα όσα συνέβησαν στην Κερατέα επί 128 ημέρες, κι όταν αυτό συμβαίνει 25 ολόκληρους μήνες μετά τον μεγάλο αγώνα των πολιτών της, αυτό αποδεικνύει ότι τα όσα συνέβησαν τότε δεν πρόκειται να ξεχαστούν εύκολα.

Αφορμή για τη νέα αναφορά στην κερατέα αποτέλεσε το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΤΙΜΕ στην Ελλάδα για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Μάλιστα ο δημοσιογράφος ζήτησε σχετικά και τα... φώτα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο ΕΔΣΝΑ βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική που είναι τέσσερα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας, ενώ υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει μόνο δυο χρόνια ζωής. Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Αττική απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κεντρική διοίκηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή νέων εργοστασίων και να υιοθετηθούν περισσότερο αποτελεσματικές μέθοδοι.

Τέλος, στο άρθρο επισημαίνεται ότι «αν οι διαδικασίες δεν προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, τότε η κρίση των σκουπιδιών θα γίνει ακόμη πιο βαθιά, οι τοπικές εντάσεις θα οξυνθούν και η εύθραυστη φήμη της Ελλάδας, η οποία 'χτίζεται' σταδιακά, ως χώρα προσέλκυσης της επιχειρηματικότητας, θα καταλήξει και αυτή στα σκουπίδια».

Τίτλος του άρθρου είναι «Η Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα επεκτείνεται και στα σκουπίδια».
Στη μετάφρασή του αναφέρεται: «Μοιάζει με το μαύρο αρνητικό των τουριστικών εικόνων της Ελλάδας.

Οι γλάροι δεν σχηματίζουν κύκλο πάνω από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, αλλά πάνω από ένα ζοφερό τοπίο με κρατήρες, ορμώντας κάτω για να συναγωνιστούν τους ρακοσυλλέκτες και τα ψωριάρικα σκυλιά στη συλλογή λαφύρων μέσα σε μια θάλασσα σκουπιδιών.

Ο ΧΥΤΑ στο δήμο Φυλής λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τους 6.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική, την Περιφέρεια που φιλοξενεί την ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, και το 35% του συνολικού πληθυσμού της
χώρας.

Ο όγκος των σκουπιδιών στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον ορατά – και έντονα - συμπτώματα της κρίσης χρέους της. Σύμφωνα με Έκθεση του 2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα κατατάσσεται ως η λιγότερο αποτελεσματική μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την εφαρμογή των Οδηγιών της Ε.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το 80% των απορριμμάτων της, ενώ στην Ε.Ε. ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 38% και σε ορισμένα κράτη μέλη έχουν υιοθετηθεί πρακτικές ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων, προκειμένου 2 το ποσοστό που καταλήγει στο έδαφος να μειωθεί σε λιγότερο από 1%.

Επιπλέον, το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας εξακολουθεί να ρυπαίνεται από εκατοντάδες παράνομες χωματερές. Το γεγονός αυτό δεν απειλεί μόνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και τις προοπτικές ανάκαμψης των πολύπαθων δημόσιων οικονομικών της.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμων που ανέρχονται στο ποσό των € 71.193 ($ 91.527) ημερησίως, για κάθε μία από τις υπάρχουσες 396 παράνομες χωματερές, που είτε παραμένουν ενεργές ή δεν έχουν ακόμη κλείσει και αποκατασταθεί.

Η βραχυπρόθεσμη λύση θα ήταν να δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής. Ωστόσο, μία παρόμοια προσπάθεια υλοποίησης τέτοιου έργου στην Αττική προκάλεσε εξέγερση.

Το Δεκέμβριο του 2010, η Κερατέα, μια φιλήσυχη, συντηρητική πόλη 10.000 κατοίκων νοτιοανατολικά της Αθήνας, εξεγείρεται κατά της Κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής στα προάστιά της.

Επί 128 ημέρες, ακόμη και απλοί πολίτες παλεύουν με την αστυνομία, πετώντας βόμβες μολότοφ εν μέσω δακρυγόνων, πυρπολώντας μπουλντόζες, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να σκάψουν χαράκωμα βάθους περίπου 2 μέτρων, απέναντι από την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει την Αθήνα με το λιμάνι του Λαυρίου.

Η εξέγερση στην Κερατέα, λίγους μήνες μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, θεωρήθηκε από πολιτικούς και ακτιβιστές, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, ως δείγμα πολιτικής ανυπακοής εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής που επεδίωκε να κάνει τους πολίτες να επωμιστούν το κόστος της προσαρμογής, εξαιτίας των αποτυχιών των ελίτ. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κυβέρνησης, τότε, θεώρησαν τα γεγονότα ως ακραίο δείγμα της ευρύτερης κατάρρευσης του νόμου και της τάξης, που απαιτούσε επίδειξη πυγμής από το Κράτος. Ούτως ή άλλως, το γεγονός αυτό ανέδειξε την κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης 3 και του ελληνικού λαού, σε μια εποχή εθνικής χρεοκοπίας και έξωθεν επιβεβλημένης λιτότητας.

Σήμερα, 25 μήνες μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Κερατέα, εν μέρει με τη μεσολάβηση του τοπικού Μητροπολίτη, δεν λειτουργούν στην περιοχή εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο ΕΔΣΝΑ, ο Ειδικός Φορέας που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενέκρινε την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), με προβλεπόμενο κόστος άνω των $ 550 εκατομμυρίων.

Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη λίστα των υποψηφίων αναδόχων για τα τρία από τα τέσσερα έργα, συμπεριλαμβανομένου αυτού στην Κερατέα.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής που θα προβλέπεται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα είναι πλέον το ένα δέκατο του μεγέθους της χωματερής που είχε προταθεί αρχικά. Παραμένει, εντούτοις, ασαφές, κατά πόσο θα μειωθεί η ποσότητα των απορριμμάτων που αναμένεται να εναποθέτονται στην Κερατέα προς επεξεργασία και ταφή, και εάν οι εν λόγω συμβάσεις παραχώρησης αρκούν για να κατευνάσουν τα πνεύματα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Γιάννης Σγουρός, ο αιρετός Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, δηλώνει ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο. «Είμαστε εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων», αναφέρει στο TIME. «Οι λίστες των υποψηφίων για το διαγωνισμό στην Κερατέα θα ανακοινωθούν σύντομα. Πρόκειται για τέσσερα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας, και ελπίζουμε ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για το σύνολο των εργοστασίων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους".

Η ταχύτητα είναι ουσιώδους σημασίας. Ο ΧΥΤΑ Φυλής – ο μόνος που λειτουργεί στην Αττική, 10 χρόνια αφότου η ελληνική Βουλή ψήφισε την κατασκευή τριών ΧΥΤΑ στην περιοχή - είναι απόδειξη της μη βιωσιμότητας4 των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Συμμορίες ρακοσυλλεκτών κάνουν καθημερινά επιδρομές στον χώρο. Συλλέγουν ως επί το πλείστον χαλκό και σίδηρο, τα οποία αποσπούν μέσω της καύσης καλωδίων και άλλων αντικειμένων, απελευθερώνοντας τοξικές διοξίνες στην ατμόσφαιρα.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει επεισόδια βίας μεταξύ συμμοριών και εργαζομένων στο ΧΥΤΑ, ενώ τουλάχιστον τέσσερα μέλη συμμορίας έχουν σκοτωθεί, ψάχνοντας για λεία και έχουν θαφτεί από μπουλντόζες που έριχναν χώμα για να καλύψουν τα σκουπίδια.

Ο ΧΥΤΑ έχει ήδη επεκταθεί προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής του. Ο Σγουρός αναφέρει ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας ακόμα.

Ωστόσο, ο Σγουρός παραδέχεται, ότι οι στόχοι του σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα επιτευχθούν εάν η κεντρική κυβέρνηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς της για την κατασκευή νέων εργοστασίων και την υιοθέτηση αποτελεσματικότερων μεθόδων.

Ο καθαρισμός της Αττικής θα δώσει νέα πνοή στο περιβάλλον και ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια χώρα όπου τα κονδύλια για τη δημιουργία έργων υποδομής έχουν
καταρρεύσει εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Εντούτοις, αν η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες δεν επιτρέψουν την εξέλιξη των πραγμάτων μέσα στους επόμενους μήνες, η κρίση των σκουπιδιών θα γίνει πιο βαθιά, οι τοπικές εντάσεις θα οξυνθούν και η αναδυόμενη, εύθραυστη φήμη της Ελλάδας, ως χώρα προσέλκυσης της επιχειρηματικότητας, θα καταλήξει στα σκουπίδια».

Σχόλια