Πυροπροστασία: Επιτέλους τέλος στα προσκόμματα των δασαρχείων – Ξεκινούν έως τις 15 Ιουνίου οι εργασίες (Βίντεο)
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 29 Μαΐου 2021 21:16
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι δήμαρχοι της Ανατ. Αττικής αλλά και άλλων περιοχών ολόκληρης της Αττικής από το αποτέλεσμα της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Οι περισσότεροι από τους ένδεκα δημάρχους που συμμετείχαν δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν τα τεχνικά δελτία για τις εργασίες πυροπροστασίας όχι μέχρι την Τετάρτη, όπως τους έδωσε προθεσμία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Στέλιος Πέτσας αλλά τη Δευτέρα το πρωί.
Εφόσον λοιπόν τα τεχνικά δελτία κατατεθούν να εκδοθεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία θα κατανέμονται συγκεκριμένα ποσά ανά δήμο για τις απαιτούμενες εργασίες.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων για τις σχετικές αναμορφώσεις προϋπολογισμών και οι δήμοι θα προχωρήσουν στις αναθέσεις των έργων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr τα κρατικά κονδύλια αναμένεται να καλύψουν ίσως και το 80% των ποσών που θα απαιτηθούν, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τους ΟΤΑ των οποίων τα οικονομικά προβλήματα είναι δεδομένα.
Εξίσου σημαντικό είναι αυτό το οποίο ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σύμφωνα με το οποίο εκτός της χρηματοδότησης έχει εξασφαλιστεί και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, με άμεσες διαδικασίες, ώστε να γίνουν οι καθαρισμοί χωρίς προσκόμματα.
Κάτι που ακόμη και μέχρι χθες ήταν πρόβλημα εξαιτίας της δυσκινησίας που επεδείκνυαν τα Δασαρχεία τα οποία κινητοποιούνταν δημιουργώντας προβλήματα όταν οι δήμοι αναλάμβαναν να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να καθαρίσουν από καύσιμη ύλη τις κρίσιμες περιοχές.
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με την απόφαση σύμφωνα με την οποία στις 18 περιοχές των 11 δήμων που θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει να καθαρίσει την περίμετρό τους και επομένως, να τις προστατέψει εξωτερικά.
Αυτό δίνει μεγάλη ανάσα στους δήμους οι οποίοι βέβαια οφείλουν και αναλαμβάνουν τις εργασίες στο εσωτερικό της περιμέτρου με τον καταμερισμό των εργασιών που σχετίζονται με την προστασία του δάσους.
Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όποια εργασία δεν μπορούν οι δήμοι να τη φέρουν εις πέρας, θα αναλάβει η Περιφέρεια ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Σε αυτό μάλιστα συνηγόρησε και ο επίσης παρών στη σύσκεψη, περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Όπως παρατήρησαν στο notioanatolika.gr οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Δημ. Λουκάς, Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγ. Μπουρνούς και Μαραθώνα, Στ. Τσίρκας, είναι απολύτως εφικτό οι εργασίες να ξεκινήσουν έως τις 15 Ιουνίου.
Προγραμματισμός σε βάθος χρόνου
Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυτό του προγραμματισμού σε βάθος χρόνου.
Έτσι όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς «ήδη με εντολή του πρωθυπουργού και δέσμευση της κυβέρνησης προετοιμάζεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ειδικό πρόγραμμα που αφορά στην πρόληψη και τις φυσικές καταστροφές.
Ένα πρόγραμμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο θα έρθει να απαντήσει όχι στα ζητήματα μόνο των πυρκαγιών, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, καθώς και σε μια σειρά θεμάτων, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια τα περιγράφουμε, τα παρατηρούμε, αλλά οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες υπήρχαν, δεν επέτρεπαν να προχωρήσουμε».
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Αττικής αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Βασίλης Κόκκαλης.
Επίσης παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι των 11 δήμων της Αττικής στους οποίους υπάγονται οι 18 κρίσιμες περιοχές και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Μαρκόπουλου Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης και Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος.
Έλαβαν, επίσης, μέρος από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Μάνος, ο διευθυντής Επικουρίας Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Σταύρος Στρουμπούλης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικτύου Ανδρέας Πατερώνης, ενώ από τον ΑΔΜΗΕ ο γενικός διευθυντής Διαχείρισης και Συντήρησης Παγίων, Ιωάννης Μανιάτης.
Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ενώ μετείχε η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα, ο αρχηγός, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων, υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης και ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αττικής, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος.
Παρακολουθείστε στο βίντεο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χαρακτηριστικά σημεία των δηλώσεων των κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Πέτσα, Χαρδαλιά και Πατούλη:
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια