Date2

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 07:22:52

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωπί: Ερωτήματα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Αλλάξτε μέγεθος

IMG 12691

Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι πρώτες αποφάσεις της επιτροπής για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Κρωπίας. Και αυτό γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάσισαν να «εξαφανίσουν» τα αδέσποτα επί της ουσίας από τον αστικό ιστό ίσως οδηγώντας τα στα... βουνά.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν: 1) έγινε οριοθέτηση των περιοχών όπου ΔΕΝ θα επιστρέφονται αδέσποτα κι αυτές είναι: α) σχολεία, β) παιδικές χαρές, γ) πλατείες, δ) Δημαρχιακό Μέγαρο, 2) το πρόγραμμα να περιλαμβάνει στείρωση, επείγοντα περιστατικά (τραυματισμός, σοβαρή ασθένεια) και εμβολιασμό για λύσσα ώστε να καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, 3) η επιτροπή να οργανώσει ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα των αδέσποτων». Παγκοσμίως η τακτικά αφορά την επανατοποθέτηση του ζώου στο σημείο που έγινε η περισυλλογή του για την δική του ασφάλεια. Μόνος λόγος για να μην γίνει είναι αν δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια του.

Η τακτική που επιλέγεται απειλεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει πως το ζώο που θα επανατοποθετηθεί σε άλλη περιοχή θα γίνει αποδεκτό από εκείνα που κυριαρχούν σε αυτή και δεν θα κατασπαραχθεί.

Επιπλέον, μετά τις εξαιρέσεις που τίθενται με δικαιολογία (μάλλον) λόγους υγείας(;) που θα τοποθετούνται τα ζώα; Στις γειτονιές; Ή μήπως εκτός του οικιστικού ιστού για να αφεθούν στην τύχη τους χωρίς τροφή και να δημιουργηθούν αγέλες;

Τα ερωτήματα αυτά καλό θα ήταν να απαντηθούν από την νεοσύστατη επιτροπή ώστε να μην μείνουν σκοτεινά σημεία που να αμφισβητούν τις καλές προθέσεις όσων την συναποτελούν.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Κωνσταντάρας «συγκροτήσαμε μια επιτροπή για τα αδέσποτα ζώα  από ειδικούς και στελέχη του Δήμου με εντολή του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση, για να σχεδιάσουμε  με καλύτερο και οργανωμένο τρόπο την εφαρμογή της σχετικής σύμβασης με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία. Σκοπός μας είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων με πράξεις που συμβάλλουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας προστατεύοντας, τόσο τα ζώα όσο και τους κατοίκους. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στις  πόλεις μας, στο Κορωπί, τo ακανθώδες αυτό ζήτημα των αδέσποτων δεν επιλύθηκε ποτέ.

 Τα νομοθετικά πλαίσια δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ενώ οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν δημοτικές δομές καταφυγίων με προσωπικό και κατάλληλους χώρους. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να εφαρμοστούν ουσιαστικές πολιτικές περιορισμού του αριθμού των αδέσποτων Όταν μάλιστα ως κράτος και ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να στεγάσουμε έστω και προσωρινά τους απόρους μας, τους άστεγους ή τους πρόσφυγες που μεταναστεύουν είναι πρόδηλο ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να επενδύουμε σε εγκαταστάσεις για τα αδέσποτα ζώα.

 Όμως έχουμε υποχρέωση και καθήκον να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων και ιδιαίτερα της εγκατάλειψης των ζώων διότι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και στο φυσικό περιβάλλον καθορίζει και σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε. Θέλουμε να ζούμε σε μια πολιτισμένη και ευρωπαϊκή κοινωνία ή σε μια κοινωνία που επικρατεί το μίσος, η αδιαφορία και η επικράτηση αξιών που δεν συμβαδίζουν με την πρόοδο των κοινωνιών μας;

Η επιτροπή θα διευρυνθεί και θα αγκαλιάσει όλους τους κοινωνικούς- συλλογικούς φορείς και πολίτες που ενδιαφέρονται για τα ζώα με σκοπό να οργανώσουμε ημερίδες και δράσεις. Ζητάμε την στήριξη των πολιτών για να εφαρμόσουμε πολιτικές περιορισμού του αριθμού των αδέσποτων και σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων. Ήδη πήραμε κάποιες αποφάσεις ώστε να περιορισθούν άμεσα τα αδέσποτα σε δημόσιους-δημοτικούς χώρους όπως,  σχολεία,  παιδικές χαρές,  πλατείες και Δημαρχείο, πάντα με σεβασμό προς τους πολίτες, το περιβάλλον και τα ζώα».

Ας σημειωθεί τέλος πως στην επιτροπή παρακολούθησης προγράμματος αδέσποτων ζώων στο Δημαρχείο Κρωπίας συμμετείχαν: ο Δημοτικός Σύμβουλος,  κ.Κωνσταντάρας Κωνσταντίνος, ο Κτηνίατρος κ.Βεργόπουλος Κωνσταντίνος, ο εκπαιδευτής σκύλων κ.Γέμελος Γιώργος, η κ.Εβγένα Στέλλα, μέλος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας και ο κ.Χατζηπέτρος Γιώργος, γεωπόνος και υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος για τα αδέσποτα. 

Σχόλια