Date2

Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 18:16:44

rss

αναζήτηση

makripano

Πόσα θα πληρώνουμε την ημέρα για τον βιολογικό στο Πλατύ Χωράφι



Αλλάξτε μέγεθος

8326 0228

Αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα σκουπίδια αλλά και τα αστικά λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ, πλέον, είναι έτοιμος και ο μηχανισμός μέσω του οποίου ο καταλογισμός θα φθάνει βαθιά στις τσέπες των δημοτών που θα θεωρούνται «συνυπαίτιοι» για τις πολύχρονες καθυστερήσεις!

Λίγο πριν συμπληρώσει εξάμηνο στη θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος καλείται τον Σεπτέμβριο να συμβάλει στην αντιμετώπιση νέων καταδικαστικών αποφάσεων.
Ο κατάλογος των καταδικαστικών αποφάσεων που βρίσκονται είτε σε τελικό, είτε σε κάποιο από τα προκαταρκτικά στάδια είναι μακρύς και από αυτόν δεν θα μπορούσε να λείπει η Ανατολική Αττική.
Για παράδειγμα η χωματερή της Παιανίας συγκαταλέγεται στον κατάλογο εκείνο που επιφυλάσσει πρόστιμο 23 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και ποινή 71.000 ευρώ την ημέρα.

Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και 20.000 για κάθε ημέρα που δεν υπάρχει αποκατάσταση επικρέμαται (τελική απόφαση τον ερχόμενο Δεκέμβριο) και για την έλλειψη επεξεργασίας στα αστικά λύματα επειδή δεν λειτουργούν μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε περιοχές της Αττικής. Με άλλα λόγια πρόκειται για τον βιολογικό στο Πλατυ Χωράφι που εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και πλέον όμως θα καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το βαρύτατο ημερήσιο πρόστιμο.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση απαράδεκτη με δεδομένο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα αποκατάστασης και υποδομές σύγχρονης διαχείρισης που κόλλησαν κυρίως σε «τοπικές αντιδράσεις για το πού θα γίνει η χωροθέτηση».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 34611 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών καταλογίζει τα πρόστιμα που πλήρωσε το Δημόσιο με πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους». Οι ΚΑΠ είναι βασικό και σταθερό έσοδο για κάθε δήμο. Υπάρχουν μικροί δήμοι που ζουν με ΚΑΠ 50.000 ευρώ το μήνα, οπότε ο καταλογισμός ποσού (έστω και μέρους των 71.000 ευρώ/μέρα) θα τον οδηγήσει είτε στη χρεοκοπία είτε σε αύξηση των τελών που καταβάλλουν οι κάτοικοι.

Σχόλια