Date2

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 03:27:58

rss

αναζήτηση

makripano

Γιάννης Σμέρος: Δεν ανήκω σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες τους για να στήνουν εκλογικούς μηχανισμούς (Συνέντευξη)

Αλλάξτε μέγεθος

smeros1

Παρά το νεαρό της ηλικίας του διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση αφού οι πολίτες της Ανατ. Αττικής τον έχουν τιμήσει με την ψήφο τους ως εκπρόσωπό τους.

Ο Γιάννης Σμέρος αργά αλλά σταθερά αφήνει το δικό του στίγμα στα δρώμενα της περιοχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη ισχυρότερη παρουσία σε αυτήν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο notioanatolika.gr ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη μιλά για τη σχέση του μαζί του αλλά και για την επόμενη ημέρα του κόμματός του.

Παράλληλα αναλύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης εσωκομματικής διαδικασίας στην Ανατ. Αττικής ενώ ανοίγει τα χαρτιά του και για τη δική του παρουσία στον αυτοδιοικητικό – πολιτικό στίβο.

Ως περιφερειακός σύμβουλος δε, δεν διστάζει να απαντήσει και στη... δύσκολη ερώτηση που αφορά την πορεία του μετά την εκλογή του με την παράταξη του κ. Σγουρού και τη σχέση του με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την εσωκομματική νίκη του κ. Ανδρουλάκη, υπάρχει ένας ενθουσιασμός στο ΠΑΣΟΚ. Μήπως όμως... εξατμιστεί με την πάροδο του χρόνου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι στο χέρι μας να μη συμβεί αυτό. Και όταν λέω στο χέρι εννοώ όλων μας. Πρώτα και κύρια της νέας ηγεσίας, που έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος. Και όλων, όμως, όσων μείναμε στο χώρο τα δύσκολα χρόνια κρατώντας τον ζωντανό και κυρίως οι 270.000 συμπολίτες μας που έσπευσαν στη γραμμή επανεκκίνησης του. Όλοι μας αποτελούμε τους εγγυητές αυτής της συνέχειας.

Το τρίπτυχο της πολιτικής αυτονομίας, της ενότητας και της ριζοσπαστικής ανανέωσης συνθέτει τον κοινό παρονομαστή για αυτή τη συνέχεια. Το νέο πολιτικό ήθος που ήδη προβάλλεται και βασίζεται στον μετριοπαθή λόγο, στις συγκεκριμένες προτάσεις και στη μαχητική παρουσία σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της καθημερινότητας, σύντομα θα δείξει ότι αυτό το οποίο ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, δεν ήταν απλά ένας ενθουσιασμός, αλλά η δυναμική της νέας Αλλαγής, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε τον νέο πρόεδρο σχεδόν από το ξεκίνημά σας στην πολιτική. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του εκείνα που τον καθιστούν έναν τουλάχιστον ισάξιο με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα “παίκτη” της πολιτικής σκηνής της χώρας;

Θα σας πω ποιο είναι το χαρακτηριστικό του που τον κάνει να διαφέρει σε σχέση με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος, είναι ένας από εμάς. Συνεπώς, καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι νέος, τι σημαίνει να είσαι άνεργος, τι σημαίνει αγορά εργασίας, τι σημαίνει να πρέπει να υποστηρίξεις την ζωή σου και τη ζωή της οικογένειας σου.

Ως φοιτητής ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Θράκης και βήμα βήμα, με μόνο εφόδιο το πείσμα, την ιδεολογία και την δουλειά του έφτασε στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της Κυριακής 12 Δεκέμβρη. Και επειδή εκτός από την γνωριμία τυχαίνει να είμαστε συνάδελφοι ως μηχανικοί γνωρίζω και την προσήλωση του στο επάγγελμα του. Με την ίδια προσήλωση άσκησε τα καθήκοντά του ως Γραμματέας του κόμματος και με την ίδια μεθοδικότητα ανέδειξε την σημασία της εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο συνδυασμός προσωπικής δουλειάς, οργανωτικής ικανότητας, κατανόησης των κοινωνικών δυναμικών, διαμόρφωσης μιας πολιτικής κουλτούρας μέσα στην Ευρώπη αλλά και διαφανούς πορείας, θα δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολική επαναφορά του κόμματός σας σε πρώτο πλάνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το χρονοδιάγραμμα είναι απόλυτα ταυτισμένο με πολλή και σκληρή δουλειά. Με συνεχείς επαφές με την κοινωνία, με συλλογικότητες, με φορείς, με επιμελητήρια, με ενώσεις και καταξιωμένους επαγγελματίες. Να πείσουμε πως το Πρόγραμμα που θα καταρτίσουμε από κοινού μαζί τους ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Άλλωστε σε αυτό το Πρόγραμμα και η Αυτοδιοίκηση θα παίξει σημαίνοντα ρόλο. Είναι ο πυλώνας της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και το πρώτο βάθρο της Δημοκρατίας.

Αν κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να δείξουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά για τα οποία συζητήσαμε προηγουμένως, θα διεκδικήσουμε με αξιώσεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τη νέα σχέση, που φαίνεται να διαμορφώνεται με τους πολίτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μείνατε ικανοποιημένος από την εσωκομματική εκλογική παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στην Ανατ. Αττική, με δεδομένο μάλιστα ότι την πρώτη Κυριακή η συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν ένα από τα “κάστρα” του κ. Λοβέρδου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το βασικότερο στοιχείο των εκλογών στην Ανατολική Αττική ήταν η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Η αυθόρμητη, αθρόα προσέλευση. Η εικόνα με τις ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα ήταν μία σπουδαία στιγμή. Ξεκινάμε με προίκα αυτή την πολιτική ζύμωση. Σε πολλούς Δήμους η συμμετοχή ξεπέρασε ακόμα και τις ψήφους του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Μην ξεχνάτε ότι αρκετές κομματικές οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής είναι ιστορικές. Ο κόσμος κάτι περιμένει και οφείλουμε να μην τον δυσαρεστήσουμε.

Σε ό,τι αφορά στην παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ανατολική Αττική υπάρχει μία λέξη που μπορεί να την συνοδεύσει. Χαμόγελο. Κάναμε πάνω από 10 συναντήσεις και συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη και η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική. Ο κόσμος ερχόταν, έδειχνε το ενδιαφέρον του, έδειχνε την αγάπη του για την παράταξη και τόνιζε την ανάγκη για να γίνει μία νέα αρχή. Ξέραμε ότι ο αγώνας ήταν δύσκολος, αλλά πήγαν όλα καλά, σε μια εξαιρετικά πολιτισμένη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις του Νίκου έγινε στην Ανατολική Αττική, στην Παλλήνη. Και επειδή ο Δήμος Παλλήνης είναι ο Δήμος που γεννήθηκα και ζω, θέλω να προσθέσω κάτι που με συγκίνησε. Ψήφισαν συνολικά πάνω από 1500 άτομα στην Παλλήνη και το Γέρακα. Τεράστια συμμετοχή που θύμισε άλλες εποχές. Το κλίμα ήταν ενωτικό και εορταστικό. Ανεξαρτήτως ποιον υποστηρίζαμε τα μέλη που τρέχαμε τις εκλογές είμαστε φίλοι και συμπολίτες. Και μαζί θα δώσουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται διάφορα ονόματα για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην Ανατ. Αττική για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Να συμπεριλάβουμε και το δικό σας σε αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δικό μου όνομα συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που εδώ και χρόνια, είτε ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είτε ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, είτε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, συνεχίζω καθημερινά να δίνω το παρόν στα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μου. Να συμμετέχω στα κοινά στη βάση των πολιτικών μου αρχών. Είναι αρχή μου, λοιπόν, ότι ένα κόμμα οφείλει να λειτουργεί με θεσμικές αρχές.

Δεν ανήκω σε αυτούς που προαναγγέλουν υποψηφιότητες, ούτε εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες τους για να στήνουν εκλογικούς μηχανισμούς. Ο Πρόεδρος, το κόμμα και τα αρμόδια όργανα του θα αποφασίσουν ποιοι θα δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών. Εγώ από οποιοδήποτε μετερίζι θα δουλέψω με τον ίδιο ζήλο για να γίνει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη μας πλειοψηφικό ιδεολογικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα ζήτημα που έχει τεθεί από ορισμένους είναι πώς είναι δυνατόν εσείς ως ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να συνεργάζεστε με τον κ. Πατούλη ο οποίος δεν έχει κρύψει ούτε το κομματικό παρελθόν του ούτε την πολιτική ταυτότητά του. Τί απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί δίνει την ευκαιρία να δοθεί μία σαφής απάντηση. Πρώτον δεν συνεργάζομαι με τη διοίκηση της Περιφέρειας. Συμμετέχω ως εκλεγμένος από το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής, του φορέα που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μαζί με δεκάδες ακόμα συναδέλφους.

Θεσμικά εκλέχτηκα, κατόπιν ψηφοφορίας σε ένα όργανο στο οποίο υπάρχει διαπαραταξιακή εκπροσώπηση από την Πρωτοβάθμια (Δήμους) και Δευτεροβάθμια (Περιφέρεια) Αυτοδιοίκηση. Και φυσικά με βάση τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές μου αρχές ασκώ τα καθήκοντα μου και συμμετέχω στα όργανα του συγκεκριμένου φορέα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετέχω ως ανεξάρτητος για λόγους που αποφάσισα να μην προβάλλω σεβόμενος την πορεία του κ. Σγουρού και τους κοινούς μας αγώνες από το 2014 έως το 2019. Ως επικεφαλής μας, έκανε τις επιλογές του. Οι επικεφαλής, όμως, οφείλουν να στηρίζουν ισάξια τα μέλη τους. Αυτό λέει ο κώδικας δεοντολογίας.

Προτίμησα λοιπόν τη διαμόρφωση της στάσης μου απέναντι στα σημαντικά ζητήματα της Ανατολικής Αττικής και συνολικά της Αττικής κατά συνείδηση, και όχι καθ´ υπόδειξη όσων κολακεύουν τον επικεφαλής για να γίνουν αρεστοί διαβάλλοντας συναδέλφους τους, που είχαν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο. Έτσι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο φυσικά ψηφίζω κατά συνείδηση κάτι που φαίνεται και στα πρακτικά των συνεδριάσεων. Συνεπώς, αν αυτό το αποκαλούν κάποιοι «συνεργασία», για κακή τύχη στο αφήγημα τους, αυτή εξαντλείται στο ότι στηρίζω τα όποια θετικά προβάλλει η Διοίκηση της Περιφέρειας και είμαι επικριτικός σε όσα θεωρώ αρνητικά. Αυτό ονομάζεται υπευθυνότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε φυγόκεντρες δυνάμεις, μετά την εσωκομματική διαδικασία, στο κόμμα σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Και απαντώ ξεκάθαρα και μονολεκτικά γιατί μας δεσμεύει όλους το μήνυμα της κάλπης. Οι 270.000 ανθρώπων που προσέτρεξαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή επανεκκίνησης έδειξαν ξεκάθαρα ότι μας θέλουν μαζικούς, ενωμένους και με το βλέμμα στη νέα Αλλαγή. Και το αποτέλεσμα της κάλπης πρέπει να γίνει σεβαστό. Όπως έγινε και το 2017.

Όποιος προτάξει άλλες προσωπικές προτεραιότητες θα αντιμετωπίσει την πολιτική απομόνωση. Η ενότητα είναι αυτό που οφείλουμε στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, η ενότητα είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε η Πρόεδρος μας, η Φώφη Γεννηματά, και εμείς οφείλουμε να τη διατηρήσουμε σεβόμενοι τη μνήμη της.

smeros2

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια