Date2

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 20:47:42

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωνοϊός: Προσοχή στα ατυχήματα στο σπίτι λόγω καραντίνας!Αλλάξτε μέγεθος

atix spiti

Την προσοχή όλων μας κατά την παραμονή στο σπίτι - λόγω κορωνοϊού- εφιστούν οι ορθοπεδικοί καθώς «καραδοκούν» διάφοροι ιδιαίτεροι λόγω εποχής τραυματισμοί!

Κι αυτό γιατί ενώ είναι γνωστό ότι στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε πολλούς τραυματισμούς λόγω πτώσεων (ηλικιωμένοι, νοικοκυρές) και ατυχημάτων στην κουζίνα, την άνοιξη τα πράγματα διαφοροποιούνται.

Η έντονη πρόθεση και συσσωρευμένη επιθυμία μας να βγούμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μάς κάνει απρόσεκτους.

Αποτέλεσμα είναι να πέφτουμε πάνω σε «αόρατες» τζαμόπορτες, κυρίως τις συρόμενες που δεν είναι εντελώς ανοικτές όπως το καλοκαίρι.

Μάλιστα τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί στις μέρες της πανδημίας καθώς η απαγόρευση έχει δημιουργήσει στρες και μεγαλύτερη επιθυμία για έξοδο τόσο σε μεγάλους όσο και στα παιδιά.

«Οι τραυματισμοί λοιπόν από πρόσκρουση σε κρύσταλλο ή γυαλί στο μέτωπο - πρόσωπο και στα άνω άκρα είναι αναπόφευκτοι» αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής ιδιωτικού νοσοκομείου και συνεχίζει:

«Οι τραυματισμοί στο πρόσωπο και το μέτωπο μπορεί να αφήσουν δυσμορφίες και σημάδια, ενώ στα χέρια είναι συχνά πολύ σοβαροί και μπορεί να αφήσουν αναπηρίες αφής ή και λειτουργικότητας (παραλύσεις) αν εκτός από μυς και τένοντες κοπούν και νεύρα ή αρτηρίες».

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς η κάθετη πρόσκρουση με το γυαλί σε ένα άκρο είτε αυτό είναι πήχυς, είτε κνήμη κ.λπ. είναι ικανό να φθάσει μέχρι το κόκκαλο καταστρέφοντας τα πάντα στη διαδρομή του. Δέρμα, μυς, τένοντες, νεύρα, αρτηρίες, φλέβες.

Το γυαλί λοιπόν είναι κοφτερό σαν ξυράφι και τα τραύματα που προκαλεί ονομάζονται τραύματα τύπου γκιλοτίνας (Guilotine type).

Τα μέρη του άνω άκρου, όπως εξηγεί ο Δρ Ιγνατιάδης, που τραυματίζονται συχνότερα είναι ο καρπός (29%), ο περιφερικός πήχυς (κοντά στο καρπό) (19%) και ο εγγύς πήχυς (κοντά στον αγκώνα) (17%).

Η σοβαρότητα των τραυματισμών εξαρτάται από:

  • Το πόσο βαθειά έφτασε το γυαλί στο χέρι και πόσο εκτεταμένο είναι το τραύμα σε φάρδος (πλάτος) και αυτό γιατί από το βάθος και το πλάτος εξαρτάται πόσα νεύρα αγγεία και τένοντες κόπηκαν
  • Το πόσο κοντά είναι προς την άκρα χείρα (τα δάκτυλα) το τραύμα. Συγκεκριμένα όσο πιο κοντά κοπεί ένα νεύρο προς την άκρα χείρα τόσο πιο γρήγορα αποκαθίσταται αν συρραφεί κατάλληλα 
  • Την ηλικία και ενδεχομένως συνυπάρχουσες παθήσεις (σάκχαρο, αγγειοπάθειες, αρτηριοσκλήρυνση κ.λπ.).

Η επιτυχία της αποκατάστασης εξαρτάται από τον τρόπο, τα μέσα και την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού που θα αναλάβει το χειρουργείο (να ράψει τα νεύρα, αγγεία, τένοντες κ.λπ.) και η ομάδα φυσικοθεραπείας που θα απευθυνθεί ο ασθενής μετά το χειρουργείο.

Για τον λόγο αυτό, όσον αφορά την επιλογή χειρουργού που θα αναλάβει την συρραφή των νεύρων (εφόσον πρόκειται για βαρύ τραύμα), καλό είναι οι γιατροί πού θα κάνουν την πρώτη εκτίμηση και σταματήσουν την αιμορραγία μετά από καλή πιεστική επίδεση και ακινητοποίηση με νάρθηκα, να διακομίσουν το περιστατικό σε εξειδικευμένο κέντρο όπου υπάρχει ομάδα μικροχειρουργών.

«Για τη μείωση αυτών των ατυχημάτων και ως μέτρο πρόληψης για να μην προσκρούουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά σε μπαλκονόπορτες με «αόρατες» τζαμαρίες, καλό θα είναι να τοποθετούνται ειδικά αυτοκόλλητα (ανεξίτηλα και αδιάβροχα) σε κατάλληλο ύψος ώστε να γίνονται ορατά και να προλαμβάνονται τα ατυχήματα» καταλήγει ο Δρ Ιγνατιάδης.

Σχόλια