Date2

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 21:05:45

rss

αναζήτηση

makripano

Βίντεο ντοκουμέντο από τα Σκιάδεια του 1966 στους δρόμους της Παιανίας!Αλλάξτε μέγεθος

skiadeia1966

Ένα βίντεο μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας από τα Σκιάδεια του 1966 παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των αγώνων οι οποίοι επανασυστάθηκαν το 2015 από τον Δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών και θα πραγματοποιηθούν, φέτος, στις 22 Απριλίου!

Το βίντεο αυτό διάρκειας δύο λεπτών παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή των Σκιαδείων πριν από 52 ολόκληρα χρόνια και οι θεατές του έχουν τη δυνατότητα να δουν μια διαφορετική Παιανίας από αυτή που όλοι γνωρίζουν σήμερα.

Οι παλαιότεροι βέβαια αναγνωρίζουν κάποιους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης με τον μητροπολιτικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής όμως το Λιόπεσι, όπως γνώριζαν και αποκαλούσαν την Παιανία εκείνης της εποχής, δεν έπαυε να ήταν ένα μικρό Μεσογείτικο χωριό με πλούσια όμως ιστορία.

Σημειώνεται ότι τα Σκιάδεια ιδρύθηκαν το 1950 (επί κοινοταρχίας Παναγιώτη Δάβαρη-«Μάτση»), για να τιμηθεί η μνήμη και η προσφορά του Παιανιώτη αθλητή Γιάννη Σκιαδά (ένθετη φωτό) και διεξάγονταν έκτοτε κάθε χρόνο, με τη διοργανωτική ευθύνη του Παναθηναϊκού Α.Ο. και τη συνεργασία της Κοινότητας και αργότερα Δήμου Παιανίας.

Οι αγώνες απετέλεσαν ένα κορυφαίο δημοφιλές γεγονός προσελκύοντας πλήθος φιλάθλων από ολόκληρο το λεκανοπέδιο των Αθηνών, τον Πειραιά και τα Μεσόγεια αλλά και μεγάλα ονόματα πρωταθλητών και παραγόντων της δημόσιας ζωής, όπως ο βαλκανιονίκης βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, οι βαλκανιονίκες και ολυμπιακοί αθλητές Ανδρ. Παούρης και Γ. Παπαβασιλείου, ο ολυμπιακός αθλητής Γ. Καραγιώργος, ο πρωταθλητής και αργότερα πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Δ. Μελιδώνης, οι βαλκανιονίκες δρομείς Δημ. Δερβένης και Βασ. Μαυραπόστολος, ο διεθνής πρωταθλητής της ποδηλασίας Γ. Πρίφτης, κ.ά.

Στα νεώτερα χρόνια οι αγώνες ολοκληρώνονταν με την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σκιαδά – εξαιρετικό έργο τέχνης του γλύπτη Νικόλα (1909-1990).

Το 2002 όμως, ύστερα από 50 και πλέον χρόνια καθιέρωσης του θεσμού, οι αγώνες καταργήθηκαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας του διοργανωτή Παναθηναϊκού.

Το 2015, ο Δήμαρχος Παιανίας – Γλυκών Νερών, Σπύρος Στάμου θέλοντας να επαναφέρει στις μνήμες όλων μια λαμπρή προσωπικότητα, αυτή του Γιάννη Σκιαδά, να προβάλλει την ντόπια αθλητική ιστορία και να αναδείξει αθάνατες αξίες και πρότυπα, αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία τον ιστορικό αυτό αγώνα.

Μια κίνηση εξαιρετικά σωστή αφού ο Γιάννης Σκιαδάς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αθλητές της εποχής του Μεσοπολέμου με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Γεννημένος το 1913, υπήρξε πρωταθλητής του Στίβου, στους δρόμους 110 μ. και 400 μ. Μετ’ εμποδίων και αθλητής του Παναθηναϊκού.

Πανελληνιονίκης (1933-1939, πέντε χρυσά μετάλλια), Βαλκανιονίκης (1935-1939, δύο χρυσά μετάλλια) και ολυμπιακός αθλητής (Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου – 1936).

Αγωνίσθηκε επίσης στους Ελληνοαιγυπτιακούς αγώνες, 1938 (χρυσό μετάλλιο), στους διασυλλογικούς Ελληνοουγγρικούς αγώνες, 1939 (δύο χρυσά μετάλλια), στους Τετραεθνείς Αγώνες Αιγύπτου, 1939 (δύο αργυρά μετάλλια), στους Αγώνες Στίβου ΣΕΓΑΣ, 1935 (χρυσό μετάλλιο) και στα «Βενιζέλεια», 1937 (δύο χρυσά μετάλλια).

Στα μεσοπολεμικά χρόνια συμπαραστάτης του νεοϊδρυθέντος Παμπαιανικού και το 1940 οπλίτης στο Αλβανικό μέτωπο.

Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών, διευθυντής της δισεβδομαδιαίας εφημερίδας «Αθλητικά Νέα» και πρωτεργάτης στον αγώνα για την διατροφή και την περίθαλψη των κατατρεγμένων αθλητικών οικογενειών της Αθήνας.

Πέθανε από νεφρική νόσο σε ηλικία μόλις 31 χρονών, λίγο πριν από την απελευθέρωση, και τάφηκε με τιμές «δημοσίου ανδρός» στο δημοτικό κοιμητήριο της Παιανίας.

Παρακολουθείστε το βίντεο – ντοκουμέντο από τα Σκιάδεια του 1966:

Σχόλια