Date2

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 04:58:08

rss

αναζήτηση

makripano

Επίσκεψη Πέτσα στις Αχαρνές: Εύλογα ερωτήματα για την ανάγκη υπερδιπλασιασμού της χρηματοδότησης του Ι.Ν. Αγ. Βλασίου

Αλλάξτε μέγεθος

petsas agvlasios

Σαφή προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στον Ιερό Ναό του Αγ. Βλασίου Αχαρνών και την υπόσχεσή του να συμβάλει στη χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών του από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019, κατέβαλαν πηγές του υπουργείου.

Σε συνομιλία που είχαν με το notioanatolika.gr υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι «το θέμα της αποκατάστασης το είχε θίξει σε ανύποπτο χρόνο στον κ. Πέτσα, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για την τοπική κοινωνία των Αχαρνών, τόσο σε θρησκευτικό και πνευματικό, όσο και σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι «μετά την συνάντηση του κ. Πέτσα με τον κ. Βρεττό, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών τόσο με τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, όσο και με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τον οποίο μάλιστα πραγματοποίησε συνάντηση δια ζώσης για το θέμα αυτό».

Τα πιο σημαντικά στοιχεία όμως – και αυτά που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα- είναι στη συνέχεια των επισημάνσεων των πηγών του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές «τόσο από τις συζητήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, όσο και από την ευρεία σύσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, που προηγήθηκε της επιτόπιας επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην περιοχή και στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, προέκυψε ότι οι ανάγκες για την αποκατάσταση του Ναού είναι υπερδιπλάσιες από το ποσό των 800.000 ευρώ που είχε, αρχικά, δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για τον σκοπό αυτό».

Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν τοπικοί παράγοντες των Αχαρνών, δεν γίνεται σαφές εάν η αναγκαιότητα υπερδιπλασιασμού του ποσού των 800.000 ευρώ τα οποία ήδη έχει εγκρίνει η Περιφέρεια Αττικής προκύπτει από κάποια τεχνική μελέτη ειδικών.

Για να συνεχίσουν οι πηγές του ΥΠΕΣ ότι «η λύση που προκρίνεται, φαίνεται ότι περιλαμβάνει τη συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί, άμεσα, η πρόσθετη χρηματοδότηση -με βάση το τεχνικό δελτίο που θα υποβάλει η δημοτική αρχή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου- έτσι ώστε ο Ιερός Ναός του Αγίου Βλασίου -πολιούχου και προστάτη της πόλης των Αχαρνών- να αποδοθεί ξανά στους πιστούς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Μόνο που και πάλι τίθεται θέμα αφού, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες και γνώστες τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των τεχνικών ζητημάτων, το όποιο τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση των ζημιών οφείλει να συντάξει η ίδια η τοπική εκκλησία και όνο στην περίπτωση που οι όποιες εργασίες θα αφορούν και τον περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δήμος.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το δελτίο τύπου της Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών κι Πετρουπόλεως στο οποίο αναφέρεται, η συνάντηση του κ. Πέτσα με τον Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα και, μεταξύ άλλων, προστίθεται ότι  «ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας άκουσε με μεγάλη προσοχή το αίτημα του Σεβασμιωτάτου και του Δημάρχου Αχαρνών, και δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, των αμέσως επόμενων ημερών, και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο της αποκατάστασης και λειτουργίας του Ιερού Ναού», χωρίς όμως να γίνεται μνεία των 800.000 ευρώ που ήδη έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια.

Διαβάστε σχετικά: Στ. Πέτσας: Η νευρικότητα του (αναπληρωτή) υπουργού στον δρόμο προς τις κάλπες της Ανατ. Αττικής

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια