Τα «αδέσποτα» κοπάδια εφιάλτης για τους αμπελουργούς
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 01 Μαΐου 2015 11:37
Ένα σοβαρό πρόβλημα για τους αμπελουργούς της Αττικής είναι τα «αδέσποτα» κοπάδια αιγοπροβάτων που κυκλοφορούν στην περιοχή ελεύθερα και καταστρέφουν τους αμπελώνες.
«Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν ένα «μέτωπο φωτιάς» που μπαίνει στο χωράφι και μπορεί να καταστρέψει την ημέρα ακόμη και 30 στρέμματα αμπελιών. Να σας επισημάνω ότι τις ζημιές αυτές δεν τις αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχουν αγροφύλακες και θα πρέπει να τους πιάσεις επ’ αυτοφώρω, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου κ. Σταμάτης Γεωργάκης.
Προτείνετε κάποιες λύσεις για αυτά τα προβλήματα;
Εμείς έχουμε προτείνει κάθε δήμος να έχει μια εποχούμενη αγροφυλακή η οποία θα έχει παράλληλα και άλλες αρμοδιότητες. Η περιοχή μας μαστίζεται και από τις κλοπές. Μιλάμε για αγροτικά μηχανήματα αλλά και μεταλλικά αντικείμενα (μετασχηματιστές, σωλήνες, πάσσαλους κ.α.). Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2015 είχαμε 17 κλοπές μετασχηματιστών. Το θέμα της παράνομης βόσκησης είναι αρμοδιότητα του δήμου. Το θέμα των κλοπών είναι πανελλαδικό φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της Αττικής;
Ακόμη υπάρχουν προβλήματα με τους αμπελοκαλλιεργητές της Αττικής που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που υπάρχουν. Επίσης δεν επιδοτείται η καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών σε όλο το νομό Αττικής. Πολλά άτομα που θέλουν να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να το κάνουν.
Είναι δύσκολη η ζωή του αμπελουργού; Θέλετε να τον ακολουθήσουν τα παιδιά σας;
Η ζωή του αμπελουργού είναι δύσκολη όπως άλλωστε και των υπόλοιπων αγροτών. Οι αγρότες που ζούσαν με τις επιδοτήσεις (κάποιες πολιτικές τους δημιούργησαν) δεν υπάρχουν πια. Μένουν στο επάγγελμα αυτοί που ξέρουν να «περπατάνε στη γη». Από τα δύο μου παιδιά ο ένας ασχολείται με τα κομπιούτερ και ο άλλος - που τελειώνει το λύκειο - στρέφεται προς τη γεωπονική σχολή όπως και η ανιψιά μου. Ελπίζω αυτούς τους δύο να τους έχω δίπλα μου στο μέλλον.
Ο Συνεταιρισμός σας είναι «ενεργός»;
Ο συνεταιρισμός έχει 314 εγγεγραμμένα μέλη. Τα μέλη του αποτελούν και το πρωτογενές παραγωγικό δυναμικό. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας των μελών είναι έκτασης 3.000 στρεμμάτων ποικιλίας Σαββατιανού. Παράγει κατά μέσο όρο ετησίως 900 τόνους οίνου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού τυποποιείται σε επώνυμες συσκευασίες (εμφιαλωμένο ή τυποποιημένο σε PET και bag in box) και διατίθεται προς πώληση. Είμαστε πιστοποιημένοι για παραγωγή οίνου Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Αττική».
Το οινοποιείο σας είναι επισκέψιμο. Ποιες είναι οι προοπτικές του οινοτουρισμού στη χώρα μας;
Δεν γνωρίζω αν ο οινοτουρισμός στην Αττική θα μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο της Σαντορίνης, που η δοκιμή ενός ποτηριού με θέα την καλντέρα έχει μια τιμή που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 ευρώ. Εμείς εδώ δεν έχουμε αυτή την όμορφη θέα αλλά διαθέτουμε ένα πατητήρι (οικοδομικό κατασκεύασμα) από τον 4 αιώνα προ Χριστού. Βρέθηκε στις ανασκαφές σε μια αγροικία στην περιοχή Μεσογείων στο χώρο που θα γίνει το νέο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου και Παιανίας. Ο αγρότης - οινοποιός την εποχή που χτιζόταν ο Παρθενώνας είχε τα χωράφια του με τους αμπελώνες του και σε αυτό το πατητήρι πατούσε τα σταφύλια του για να παράγει το κρασί του. Αυτό δείχνει τη συνέχεια της αμπελοκαλλιέργειας από τότε μέχρι σήμερα. Η Αθήνα είναι κοντά στο Κορωπί και οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους αμπελώνες και στο οινοποιείου μας χωρίς κανένα κόστος. Επίσης μπορούν να μας επισκεφτούν και σχολεία μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.
agrotypos.gr
Σχόλια