Date2

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 15:57:35

rss

αναζήτηση

makripano

Αν. Αττική: «Βούλιαξαν» παραλίες, καφέ και καταστήματα φαγητού – Συγκρατημένοι οι επιχειρηματίες (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

est1

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής αφού λόγω και του εξαιρετικού καιρού χιλιάδες πολίτες από όλο το Λεκανοπέδιο ξεχύθηκαν στους δρόμους με κατεύθυνση από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο και από εκεί έως τον Μαραθώνα.

Οι θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 28 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με την αργία αλλά κι το άνοιγμα της εστίασης έδωσαν το έναυσμα για να γεμίσουν παραλίες, καφετέριες αλλά και καταστήματα φαγητού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ανατολικής Αττικής.

Ακόμη και σε μεσογειακές περιοχές όπως η Παιανία, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και τα Καλύβια από τις 10 το πρωί και μετά τα καφέ γέμισαν από ανθρώπους που ήθελαν να απολαύσουν το καφεδάκι ή το αναψυκτικό τους σε μια πρωτόγνωρη αίσθηση ύστερα από έξι ολόκληρους μήνες που η εστίαση ήταν κλειστή.

Οι παραλιακές καφετέριες θύμιζαν αυγουστιάτικη Κυριακή με τα τραπέζια τους να είναι διαρκώς γεμάτα από παρέες κάθε ηλικίας που απολάμβαναν τον ήλιο και τη θέα της θάλασσας μαζί με έναν παγωμένο φρέντο ή ένα χυμό.

Όλοι οι οδικοί άξονες που οδηγούσαν στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής είχαν έντονη κυκλοφορία και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα μποτιλιαρίσματα ήταν αναπόφευκτα.

Ικανοποιημένοι όμως ήταν και οι επιχειρηματίες των καταστημάτων φαγητού οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες απόλυτης ερημιάς είδαν τα μαγαζιά τους να σφύζουν από ζωή και τα ταμεία τους να γεμίζουν με ευρώ τα οποία προέρχονταν από την παροχή των υπηρεσιών τους και όχι από τα κρατικά βοηθήματα.

kikloforia1 censored

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Παρά πάντως το πανηγυρικό κλίμα οι περισσότεροι επιχειρηματίες ήταν συγκρατημένοι ενώ υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι δεν γεύτηκαν τη χαρά της επαναλειτουργίας γιατί απλούστατα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ετοιμάσουν τα μαγαζιά τους πληρώνοντας τα απαιτούμενα ποσά για τη συντήρηση των υποδομών τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα στα 10 καταστήματα εστίασης δεν κατάφερε να ανοίξει τη Δευτέρα του Πάσχα αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν δει στους λογαριασμούς τους τα ποσά της 7ης επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ήταν αρκετά για μια αξιοπρεπή επανεκκίνηση.

Μια καφετέρια με 15 – 20 τραπέζια θα έπρεπε να καταβάλει περί τα 3.000 ευρώ για προμήθειες, χρήματα τα οποία για πολλούς επιχειρηματίες δεν υπήρχαν.

Παράλληλα, ένα κατάστημα που σερβίρει και καφέ αλλά και φαγητό με 35 τραπέζια θα έπρεπε να διαθέσει συντήρηση και προμήθειες ώστε να είναι έτοιμο την πρώτη ημέρα επανέναρξης της εστίασης περί τα 17.000 ευρώ, ποσό που για πάρα πολλούς είναι δυσβάστακτο.

Παράλληλα σε συζητήσεις τους με το notioanatolika.gr επεσήμαναν ότι μετέωρο παραμένει το θέμα των αναστολών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ελπίζοντας ότι θα λυθεί εντός της εβδομάδας.

Αρκετοί χαρακτήρισαν ανεξήγητη την εμμονή της πολιτείας με την απαγόρευσης της μουσικής.

Όλοι πλέον ευελπιστούν στη συνέπεια της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ που θα δώσει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να χρηματοδοτηθούν με το 7% του τζίρου τους.

Η σχετική πλατφόρμα ανοίγει μέχρι τις 10 Μαΐου με στόχο η εκταμίευση των χρημάτων να γίνει μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό οξυγόνο για να κινηθούν οι επιχειρήσεις με αξιώσεις.

Βέβαια όλοι κατανοούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα βοηθήσει σημαντικά εφόσον δεν υπάρξουν κάποια... παρατράγουδα στα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, όμως για να μπορέσουν να ανανήψουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα απαιτηθεί ένας ολόκληρος χρόνος.

«Όταν θα κάνουμε ταμείο του χρόνου τέτοια εποχή, θα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σε ποια κατάσταση θα βρισκόμαστε κι αν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε ή θα πρέπει να αναζητήσουμε τις τύχες αλλού βάζοντας λουκέτο στις επιχειρήσεις μας αυτές», κατέληξαν συμφωνώντας οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησε το notioanatolika.gr.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το αδιαχώρητο στους δρόμους της ανατολικής Αττικής αλλά και από τα καφέ και τα καταστήματα φαγητού που υποδέχθηκαν τους πολίτες ύστερα από έξι ολόκληρους μήνες:

est2

est3

est4

est5

est6

est7

est8

est9

est10

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια