Date2

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 10:43:17

rss

αναζήτηση

makripano

Δήμος Σαρωνικού: Διημερίδα σημαντικής ιστορικής συνεισφοράς για τα Μεσόγεια (Συνέντευξη)Αλλάξτε μέγεθος

diimer1

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το διήμερο συνέδριο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία» που διοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Δήμου Σαρωνικού.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια, μεταξύ 1και 2 Δεκεμβρίου 2023, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα δε μαθητών που εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον.

Μέσα από τις εισηγήσεις των αξιόλογων ομιλητών αναδείχθηκαν στοιχεία τόσο για τον ρόλο των Αρβανιτών στην Επανάσταση του 1821, όσο και για τη γλώσσα, τα ήθη και τις παραδόσεις που διασώζονται μέχρι σήμερα, καθώς και τεκμήρια και ανάλεκτα από την περιοχή. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, ερευνητές, λαογράφοι και συγγραφείς.

Επιπλέον προβλήθηκαν εργασίες ανάδειξης των παραδόσεων που έχουν γίνει και σε άλλες Αρβανιτόφωνες περιοχές της Αττικής, από εκπροσώπους της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), αλλά και μια πλήρης εικόνα για τα στοιχεία που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, καταχωρηθεί και τεκμηριωθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο πρ. Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, καθώς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου. Το καλωσόρισμα και ο συντονισμός των ομιλητών έγινε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος», Δήμητρα Ράπτη.

Οι ομιλητές

Οι εξαιρετικές εισηγήσεις έγιναν από τους:

• Λυδία Αλαγιάννη MSc Βιβλιοθηκονομίας (υπάλληλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων),
• Ελένη Ράπτη Διοικητικό Υπάλληλο Δήμου Σαρωνικού (υπάλληλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων),
• Νίκο Παντελίδη Καθηγητή Γλωσσολογίας Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ,
• Σταύρο Ιατρού, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ,
• Μαργαρίτα Κλαδιά, Ιστορικό – Αρχαιολόγο,
• Γιάννη Πρόφη, Λαογράφο – Ζωγράφο,
• Κώστα Πρίφτη, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,
• Γιώργο Ιατρού, Μαθηματικό – Συγγραφέα,
• Γιώργο Φυτά, Βιολόγο – Πρόεδρο της ΙΛΕΑ,
• Σταματίνα Καρελιώτη, Συγγραφέα,
• Εύα Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμου – Βιβλιοθηκονόμου,
• Βαγγέλη Φιλίππου, Ιστορικό,
• Δρ. Ζωή Μάργαρη, κύρια Ερευνήτριας ΚΕΕΛ - Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου,
• Μαρία Βρασίδα, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Πολεοδόμο, Σύμβουλο Τουριστικής Ανάπτυξης.

diim2

Η 2η ημέρα του Συνεδρίου

Ενθουσιασμένοι ήταν και οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο της 2η ημέρας που είχε τίτλο «Εργαστήριο τεκμηρίωσης ιστορικής και λαογραφικής έρευνας. Πρακτική στην παραμετροποιημένη πλατφόρμα Reasonable Graph του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων».

Οι διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες απάρτιζαν την ομάδα παρακολούθησης, φιλόλογοι, ιστορικοί, βιβλιοθηκονόμοι και λαογράφοι – ερευνητές συνεργάστηκαν άψογα με την ομάδα έργου, τους εκπαιδευτές Εύα Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο και Παντελή Μπράττη, Βιβλιοθηκονόμο, MSc Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και με τις υπαλλήλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, οι οποίες ήταν υπεύθυνες και για όλη τη διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου.

Ακολούθησε μία μικρή εκδρομή, η οποία έφερε τους συμμετέχοντες σε επαφή με την περιοχή, δίνοντας ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της Αττικής γης που κρατά ακόμα την ένταση των χρόνων που η Επαναστατική Αττική βίωνε μακριά από τα πιο οργανωμένα σημεία του Αγώνα. Ο Υπεύθυνος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Απόστολος Χατζηδήμου, MSc Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ο οποίος έκανε την ξενάγηση, μετέφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις του και τον ενθουσιασμό του για την περιοχή..

Η περιήγηση κατέληξε στο ιστορικό κτίριο Σαράντη στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων, όπου στεγάζεται το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Κοντογιάννης, MSc Σπουδές στον χορό και οι Έλενα Μιχάλη, ενδύτρια, Αικατερίνη Μιχάλη και Ήλια Ορφανού, μέλη της ομάδας, για μια διαδραστική γνωριμία με την παράδοση της περιοχής, αφού οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά από κοντά όλα τα κομμάτια της Παραδοσιακής Μεσογείτικης Γαμήλιας Γυναικείας Φορεσιάς και παράλληλα να βλέπουν στην οθόνη, την σχετική τεκμηρίωση και διασύνδεση των πληροφοριών μέσα από την ειδική εφαρμογή «Εικονική Περιήγηση 360ο» που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης Καλυβίων.

Ακούστε παρακάτω τη σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr και στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» του Κώστα Τσαπάκη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού, Δήμητρα Ράπτη:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια