Date2

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 20:33:46

rss

αναζήτηση

makripano

8 Ιουλίου 1826: 194 χρόνια από την άγνωστη αλλά όχι ξεχασμένη μάχη του Θήτη!

Αλλάξτε μέγεθος

1thiti

Μια ιδιαίτερα σημαντική επέτειο γιορτάζουν σήμερα τα Μεσόγεια αφού κλείνουν 194 χρόνια από τη μάχη του Θήτη η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστη αλλά την έφερε στην ιστορική επιφάνεια ο κορυφαίος εικαστικός και λαογράφος της περιοχής, Γιάννης Πρόφης.

Ο οποίος μάλιστα πρόσφατα δημοσιοποίησε και έναν εξαιρετικό ζωγραφικό πίνακα που αναπαριστά σκηνή από τη μάχη.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 194η επέτειο της Μάχης του Θήτη (Η τοποθεσία είναι σήμερα πολύ γνωστή και βρίσκεται μεταξύ του Κίτσι και της Χαβάρας, αποτελεί δε μέρος του μεγάλου οικισμού Κίτσι-Κορωπίου),ένα γεγονός που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι εμείς οι Κορωπιώτες και οι Λιοπεσιώτες» αναφέρει ο κ. Πρόφης.

«Δεν έχουμε δα και άλλα τέτοια ιστορικά γεγονότα στην περιοχή μας, άσχετα αν οι Μεσογείτες καθ' όλη τη διάρκεια του υπέρ της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος Αγώνα, συμμετείχαν σε αυτόν, αλλά σε άλλες περιοχές της Στερεάς, της Πελοποννήσου και κυρίως στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Την ιδέα της απεικόνισης του γεγονότος σε ζωγραφικό πίνακα την είχα πριν πολλές δεκαετίες, αλλά μόλις πριν 3 μήνες, με τη βοήθεια του Θεού, κατόρθωσα να πραγματοποιήσω (5/6/20).

Ευτυχής συγκυρία είναι ότι η απεικόνιση και η ανάδειξη του γεγονότος συμπίπτει με τον πανελλαδικό εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Έτσι τόσο το ιστορικό γεγονός, όσο και ο ζωγραφικός πίνακας φαντάζομαι ότι θα τύχουν της δέουσας προβολής, που θα υπερβεί κατά πολύ τα όρια των Μεσογείων (τηλεόραση, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ.), με την προϋπόθεση ότι για τον σκοπό αυτό πρέπει να κινηθούμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς να περιμένουμε τους άλλους.

Η συμμετοχή των προγόνων μας σ' αυτούς τους αγώνες είναι τίτλος τιμής για όλους μας.

Πιο κάτω επαναλαμβάνω πολύ συνοπτικά το ιστορικό της Μάχης.

Η τοπική παράδοση του Κορωπίου διηγείται για τη νικηφόρα μάχη που έγινε εναντίον των Τούρκων στη χαράδρα πίσω από το λόφο της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, κατά τα πρώτα χρόνια του αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Τότε μια ομάδα από Κορωπιώτες και Λιοπεσιώτες, κυρίως γυναικόπαιδα, με επικεφαλής τον Κορωπιώτη παπα-Γκίκα, εγκατέλειψαν τα χωριά τους για να σωθούν από την εκδικητική μανία, τη λεηλασία και τη σφαγή που επί τριήμερο προκαλούσαν στα Μεσόγεια έφιππα στρατεύματα του Κιουταχή.

Προορισμός της ομάδας ήταν ο όρμος της Λουμπάρδας, απ’ όπου θα επιβιβάζονταν σε καΐκια νησιωτών, που τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν σε νησιά του Αργοσαρωνικού και στη Τροιζηνία.

Από την Ιστορία έμμεσα προκύπτει η σχεδόν ακριβής ημερομηνία που συνέβη το γεγονός: 8 Ιουλίου 1826, με μικρή πιθανότητα να συνέβη μια πριν ή μια μέρα μετά.

Ο Παναγιώτης Α. Δήμας στις σημειώσεις του διασώζει την προφορική παράδοση, περιγράφει το γεγονός ως εξής:

“Κατά την επανάστασιν του 1821 οι Μεσογείτες επέρασαν πολλά δεινά από τους Τούρκους. Οι Κορωπιώτες και οι Λιοπεσιώτες έστειλαν τα γυναικόπαιδά τους με επικεφαλής τους εκ Κορωπίου ιερείς Παπαγκίκα και Παπαμιχάλη σε δύο ομάδες εις την Τροιζηνίαν το 1825. Και ο μεν Παπαγκίκας (εκρύβη;) καθ’ οδόν στην χαράδρα της εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, αλλά τελικά έδωσε μάχη και επληγώθη. Αλλά οι Τούρκοι φοβηθέντες, διότι άφησαν πολλούς νεκρούς, έφυγαν...

Ο παπα-Μιχάλης ήτο πιο τυχερός, διότι εκρύβη εις την περιοχήν Αραντάρδας (στα αρβανίτικα σημαίνει χωράφι του αχλαδιού), που ήτο μέρος αθέατο... Εσυνέχισαν οι δύο ομάδες και διεκπεραιώθησαν έως τα παράλια της Πελοποννήσου... Πριν από το 1900 το νερό (σημ. της Λουμπάρδας) που έτρεχε πλησίον της θάλασσας, το θεωρούσαν ιαματικό, όπως και είναι, ευκολόπεπτο από το στομάχι. Εδώ έπλυνε τις πληγές του ο ιερεύς παπα-Γκίκας”».

Ο ανεπίσημος εορτασμός

Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιουλίου 2020 η ιδιαίτερα δραστήρια Περιπατητική Ομάδα Κορωπίου διοργανώνει έναν ανεπίσημο εορτασμό της επετείου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πρόφης όσοι επιθυμούν να βρεθούν θα πρέπει να μπουν στο φαράγγι από την οδό Αγίας Μαγδαληνής, μετά το ομώνυμο μοναστήρι.

Σημειώνεται ότι ο επίσημος εορτασμός θα γίνει από τον Δήμο Κρωπίας το επόμενο έτος 2021, επ' ευκαιρία του εορτασμού της 200ης επετείου από την Επανάσταση του 1821.

«Όσοι φίλοι και φίλες μου ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να κάνουν αίτημα φιλίας στο facebook προς τον κ. John Gioulis, για να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες.

Ελπίζω να υπάρξουν παρουσίες και από Παιανία, ακόμη και από Μαρκόπουλο, γιατί στη μάχη συμμετείχαν και πολλοί Λιοπεσιώτες και ένας Μαρκοπουλιώτης, που λέγεται ότι σκοτώθηκε (πληροφορία κ. Δημήτρη Νικολάου)» αναφέρει επίσης ο κ. Γιάννης Πρόφης.

Διαβάστε σχετικά: Γιάννης Πρόφης: Η καρδιά της Ιστορίας των Μεσογείων χτυπά δυνατά στο μνημειώδες έργο του για τη μάχη του Θήτη!

Η μάχη του Θήτη: Όταν τα γυναικόπαιδα από το Κορωπί και το Λιόπεσι νίκησαν τον Κιουταχή!

Δείτε παρακάτω τη σχετική πρόσκληση της Περιπατητικής Ομάδας Κορωπίου και τον χάρτη με το σημείο του ανεπίσημου εορτασμού:

2thiti

3thiti

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια